Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotballstjerner anklaget for skatteunndragelse

Først Messi, så Ronaldo og nå Mourinho. Derfor havnet de i skattetrøbbel

«Beckham-loven» sentral.

ANKLAGET: Cristiano Ronaldo er en av flere spanske fotballstjerner som har blitt anklaget for skatteunndragelse. Foto: NTB Scanpix
ANKLAGET: Cristiano Ronaldo er en av flere spanske fotballstjerner som har blitt anklaget for skatteunndragelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av mai ble Lionel Messi dømt til 21 måneders betinget fengsel for skatteunndragelse. I tillegg er store fotballprofiler som Cristiano Ronaldo og Neymar anklaget for det samme. Jose Mourinho er under etterforskning.

Men det er ikke tilfeldig at alt dette kommer til overflaten akkurat nå.

Etter at den såkalte «Beckham-loven» ble fjernet i 2010, har nemlig spanske myndigheter intensivert kontrollene overfor fotballspillere.

Beckham-loven

Det er BBC som går nærmere i dybden på hvorfor de store profilene blir anklaget - en etter en - for skatteunndragelse i Spania. Saken er også omtalt av TV 2.

Først: Beckham-loven ble innført raskt etter at fotballstjerna David Beckham sluttet seg til Real Madrid i 2003. Loven var satt slik at Spania skulle kunne trekke til seg unge talenter, det være seg i idrett eller kultur. David Beckham ble en av de første som kunne dra nytte av denne loven og betale 24 % i skatt - omtrent halvparten av det spanjoler som tjener mer enn 600 000 euro (drøyt 5,5 millioner norske kroner) måtte.

Dette kan sammenlignes med den danske «kunstnerskatten», som gir en lavere skatteprosent for for eksempel skuespillere og kunstnere.

DØMT: Leo Messi og faren er dømt for skatteunndragelse. Foto: AFP PHOTO/ POOL/ ALBERTO ESTEVEZ
DØMT: Leo Messi og faren er dømt for skatteunndragelse. Foto: AFP PHOTO/ POOL/ ALBERTO ESTEVEZ Vis mer

Men i 2010 ble altså Beckham-loven fjernet, og spanske myndigheter har i ettertid gjort sitt for å få oversikt over bruken av blant annet bankkontoer i utlandet med formål om å slippe skatt.

Ønsker seg bort

- Forskjellen på unngåelse og unnvikelse er ganske liten i disse tilfellene. I løpet av de siste årene har spanske skattemyndigheter intensivert kontrollen over fotballspillere og deres selskaper, sier presidenten for skatteinspektørenes forening, Carlos Cruzado til BBC.

Fire av verdens aller største fotballprofiler har altså fått søkelyset på seg. Neymar er dog anklaget for tukling med kontrakten i overgangen til Barcelona, men er dømt for skatteunndragelse mens han spilte i Santos i hjemlandet Brasil.

Det er nettopp anklagene om skattesnusk som angivelig skal ha fått Ronaldo til å ønske seg bort fra Real Madrid. Ifølge BBC risikerer Ronaldo så mye som sju år i fengsel om han skulle bli dømt.

Ifølge spanske skattemyndigheter skal Ronaldo ha unnlatt å betale omtrent 140 millioner kroner i skatt.

Summen tilsvarer om lag 140 millioner kroner etter dagens kurs. Anklageren uttaler at Ronaldo i 2010 opprettet en «forretningsstruktur» som skulle skjule deler av inntektene hans i Spania, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Avviser beskyldningene

Tirsdag kveld uttalte Mourinhos advokater seg på vegne av sin klient.

- Jose Mourinho har ikke mottatt noen informasjon angående nyhetene som går i dag. Verken spanske skattemyndigheter eller påtalemyndigheten har kontaktet Jose Mourinho, eller hans rådigere, heter det i en pressemelding ifølge Sky Sports.

Videre:

- Jose Mourinho, som bodde i Spania mellom juni 2010 og mai 2013, betalte mer enn 26 millioner euro i skatt, med et gjennomsnitt på 41 prosent og godtok reguleringene foretatt av skattemyndigheten i 2015, angående årene 2011 og 2012, og partene ble enige om en løsning anågående 2013.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!