Først mistet hun mammaen sin. Så fikk landslagsspilleren beskjed om at hun burde fjerne brystene og livmora

- Det å bare kunne ha ringt henne i blant hadde vært fint.

ÅPENHJERTIG: For første gang i karrieren snakker den svenske landslagsspilleren Olivia Schough om å miste moren i kreft, og hennes egen frykt for sykdommen. Foto: Maja Suslin / TT / NTB Scanpix
ÅPENHJERTIG: For første gang i karrieren snakker den svenske landslagsspilleren Olivia Schough om å miste moren i kreft, og hennes egen frykt for sykdommen. Foto: Maja Suslin / TT / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den svenske landslagsspilleren Olivia Schough var bare 17 år gammel da hun mistet mammen sin.

Etter å ha kjempet mot brystkreft i tre år, trodde familien at mamma Carin var frisk. Da hun skulle fjerne eggstokkene, fant legene nye kreftceller, som stammet fra brystkreften. Tre år senere måtte firebarnsmoren gi opp kampen.

Arvet morens kreftgener Som i Norge, så setter man ekstra søkelys på arbeidet mot kreft i oktober. Den svenske landslagsspilleren og lagvenninnene hennes i Eskiltuna United leder Damallsvenskan. I går byttet de ut de vanlige blå draktene mot drakter i knall rosa, for å støtte kampen mot brystkreft.

I den forbindelsen har Schough åpnet opp om sin svært personlige erfaring med kreft, og frykten for sykdommen, til lokalavisa Ekuriren.

For da moren døde i 2009 satt fire døtre tilbake, Olivia, Matilda, Lovisa og Lydia.

De tre eldste måtte sjekke om de hadde arvet mammaens kreftgener.

- Mammas kreft er arvelig, og jeg har genene. Vi tre eldste søstrene har sjekket oss, og jeg og Lovisa har genene. Det er stor sjanse for at vi kan få samme type kreft, det er 80 prosent sjanse for det, forteller landslagsspilleren åpenhjertig.

- Drastisk Hun forteller at hun aldri har villet snakke om tapet av moren, og sjansene for å bli rammet av kreft, i media tidligere. Nå ønsker hun å dele sin historie, for å kunne hjelpe andre.

- De anbefalte meg å fjerne brystene mine, og livmora. Men så drastisk blir det ikke ennå, for jeg ønsker meg barn. Jeg håper, og tror, at forskningen kommer så langt at jeg ikke trenger å fjerne de for tidlig, sier 24-åringen til Ekuriren.

Etter morens bortgang slet Schough med både angst og panikkanfall. Det er først nå, seks år etter morens død, at hun føler at hun har det bra.

På fotballbanen føler 24-åringen at hun har med seg mammaen.

- Jeg føler at mamma alltid er med meg når jeg spiller. Jeg savner henne utrolig mye. Hun pleide å sitte på tribunen, og kjørte oss overalt - en skikkelig fotballmamma. Det å bare kunne ha ringt henne i blant hadde vært fint, sier landslagsspilleren - som i september kun brukte 15 sekunder på å score i EM-kvalifiseringskampen mot Moldova.