En rekke falske Twitter-brukere protesterer mot utestengelsen av Russland

Først påvirket de det amerikanske valget. Nå vil «botene» ha Russland til OL

#NoRussiaNoGames

TWITTER: Det sosiale mediet Twitter brukes aktivit for å spre russisk propaganda til støtte for Russlands OL-deltakelse. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo
TWITTER: Det sosiale mediet Twitter brukes aktivit for å spre russisk propaganda til støtte for Russlands OL-deltakelse. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det begynte som en grasrotkampanje startet av en skolegutt, men har vokst seg til en massiv hashtag-bevegelse i protest mot utestengelsen av Russland fra OL.

Mange russere er uten tvil svært opprørte etter at hjemlandet deres ble nektet adgang til neste års olympiade, men nå får de støtte fra uventet, men uekte, hold.

En rekke falske Twitter-kontoer og brukere har nemlig startet et masseopprør mot utestengelsen. Ifølge Reuters kan disse kobles tilbake til Russland.

#NoRussiaNoGames

Denne gangen er det hashtagen #NoRussiaNoGames som sprer seg som ild i tørt gress. Budskapet er enkelt: Ingen Russland, ingen OL.

Statlig media har rapportert ivrig om denne tilsynelatende gigantiske protestbevegelsen, og sier de dekker den som alle andre nyhetsaktører ville gjort. De nekter for at arbeidet deres er styrt fra høyere hold

Ifølge researcheren Ben Nimmo kan ikke Twitter-meldingene tas for god fisk.

- Dette er en genuin hashtagkampanje, men som blir overdrevet og støttet av russisk statlig propaganda. Dette gjør at kampanjen ser gigantisk ut og at det er et massivt sinne i befolkningen, forteller han. Nimmo jobber for Digital Forensic Research Lab i Washington.

Det amerikanske valget

Russerne skal ha brukt Twitter, og andre sosiale medier, til å påvirke det amerikanske presidentvalget i 2016. Disse «botene» skal ha vært støttende overfor Donald Trump, som til slutt endte opp i Det hvite hus.

Twitter, Google og Facebook har måttet svare for seg for hvordan falske myndigheter styrt fra Russland preget fjorårets valg. Selskapenes interne granskinger har utpekt den russiske gruppen Internett Research Agency, kjent for å fremme prorussiske budskap, som ansvarlig.

Opplysninger fra Facebook viste at 126 millioner personer kan ha fått servert falske nyheter som ble styrt av en russisk gruppe som sto bak over 80.000 innlegg.

Nærmere 37.000 Twitter-kontoer knyttet til Russland skal ha sendt ut automatiserte meldinger til støtte for Trump.

Startet av skoleelev

#NoRussiaNoGames dukket først opp på den russiske sosiale medier-siden VK, og ble postet av en skoleelev i St. Petersburg.

Hashtagen ble imidlertid lite brukt på Twitter og ellers på internett. Frem til Russland ble utestengt fra OL.

Ifølge Nimmos analyser hjalp russiske boter til å drive trafikken opp og bare noen timer etter at avgjørelsen var tatt hadde mer enn 9000 brukere brukt hashtagen.

- Det er en menneskelig interessant historie. En følelsesladd gutt sa ifra om hvor urettferdig han mente at russerne hadde blitt behandlet, og passer perfekt inn i det statlige narrativet, forteller Nimmo.

En enkelt bruker skal ha sendt ut hashtagen hele 238 ganger, noe som tyder på at det er datagenerert. En annen bruker har sendt 275 liknende meldinger i løpet av de tre siste dagene.

Pro-Kremlin

Skoleguttens far, Igor Starkov, sier til Reuters at ingen ba sønnen starte denne kampanjen, og at det er ekte mennesker over hele Russland som støtter den.

- Dette er basert på folks bekymringer for framtida til utøverne og deres familier, sier han.

Bak en av kontoene som hyppig har brukt #NoRussiaNoGames står en ekte person. På brukeren er kun fornavnet Oksana brukt, og har tidligere blitt assosiert med pro-Kremlin-kampanjer.

- Hvorfor forstår dere ikke at jo mer press som blir lagt på Russland, jo mer samlet står vi bak vår leder?, uttaler hun til Reuters.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer