Først skallet Costa til ham. Da dommeren ikke så det tok han kvelertak

Urokråkas verste episoder.

(Dagbladet): Chelsea trakk det lengste strået mot Arsenal på Stamford Bridge lørdag formiddag, men etter kampen er det ikke målene til Kurt Zouma og Eden Hazard som er samtaleemne rundt omkring på puber og i ekspertpaneler.

Det er Diego Costa.

Brasilianeren, som har gjort spanjol av seg, gjorde i samfulle 81 minutter på banen sitt ytterste for å erte på seg Arsenal-spillerne, og like før pause fikk han napp hos midtstopper Gabriel Paulista.

Rødt Paulista fikk først gult kort etter tumulter med Costa - og det endte med at begge spillerne fikk kort og advarsel av dommer Mike Dean.

Men det stoppet ikke der.

Costa og Paulista fortsatte å krangle og de to var tydelig forbanna på hverandre. Det hele eskalerte og duoen dultet i hverandre - og Costa mente Arsenal-spilleren stemplet ham i leggen.

Costa gjorde flere tegn til dommer Dean, som etter betenktningstid og trolig kontakt med sine assistentdommere, ga Paulista det røde kortet.

- Motbydelig Ekspertkorpset, med TV 2s kommentator Øyvind Alsaker i spissen, var ikke nådige etter å ha sett Chelsea-spissens oppførsel. 

- Motbydelig er kanskje det ordet som faller inn først, sier Alsaker.

- Det er så pinlig dømming. Få ut Costa og. Jeg gidder ikke se på denne dritten. Spill fotball. Møkkafolk, skriver Viasat-ekspert Morten Langli på Twitter.

- Diego Costa. For en oppførsel. En skam for fotballen, skriver tidligere Premier League-proff og landslagsspiller Tore Pedersen

Likevel er det få som var direkte overrasket over det de fikk se. Costa har nemlig et langt rulleblad når det kommer til slike situasjoner.

The Guardians spaltist Barney Ronay trekker fram den kjente karakteristikken «han kunne startet en krangel i et tomt rom» for å beskrive kraftspissen, men trekker det i Costas tilfelle enda litt lenger.

- Costa kunne startet en krangel alene på en asteroide langt ute i verdensrommet, skriver han. Og han er ikke langt unna å ha rett. bevisene er i alle fall mange.

Skalling og kvelertak Den fjerde mai 2014, sesongen der Atletico Madrid og Diego Costa til slutt skulle bli seriemestere, var det Levantes Mohamed Sissoko som skulle få merke det latinamerikanske temperamentet og de teatralske taktene.

Som man kan se i videoen øverst i artikkelen oppstår situasjonen i forkant av en dødball, og Costa er ikke snauere enn at stanger til motstanderen etter litt obligatorisk bryting.

Sissoko er derimot ikke like tålmodig som Laurent Koscielny var i dag, og langer ut mot Costa. Ikke overraskende blir slaget besvart med sjokkert mine og oppgitte fakter, men da det viser seg at kamplederen ikke har fått med seg situasjonen tar Costa et godt grep rundt halsen på sin rival.

Ingen av kamphanene ble straffet under eller etter opptrinnet.

Forhistorie Han har også en forhistorie med tidligere nevnte Paulista, selv om det er uvisst om den episoden hadde noe å si på lørdagens opptrinn.

Noen måneder før basketaket mellom Costa og Sissoko gjestet Atletico Madrid Villarreal på El Madrigal, og på videobildene kan man se at førstnevnte planter en albue i mellomgulvet på sin landsmann.

Heller ikke denne gangen ble Costa straffet med fargerikt papir fra dommerens lomme. Og historien hans fra tiden i Spania stopper ikke der.

- Jeg hadde tatt livet av ham Geoffrey Kondogbia har anklaget ham for rasisme, mens Sergio Ramos og Antonio Amaya har spyttet på ham. Sistnevnte ble så provosert av brasilianeren etter at han hadde «takket ham for et mål», at han måtte holdes tilbake.

- Han ropte og takket meg for gaven. Hadde ikke lagkameratene mine holdt meg igjen, hadde jeg tatt livet av ham. Det viser hva slags person han er: han har ikke noe hjerte og ingen skam, sa han ifølge The Guardian.

Spissen har også vært involvert i flere kontroversielle situasjoner etter at han ankom Chelsea, og han måtte blant annet stå over tre kamper i vinter etter å ha tråkket på Liverpools Emre Can.

Men heldigvis for Costa kan han også spille fotball.

Gate-fotball 26-åringen, som så mange andre brasilianske gutter, startet sine fotballdager på gatene. Han spilte sammen med storebroren Jair, og var tilfreds med at fotballen bare var lek og moro.

Men onkelen til unggutten hadde andre planer. Han lokket 16 år gamle Costa til et prøvespill i en fjerdedivisjonsklubb i Sao Paolo, og derfra har det gått slag i slag.

Tre år etter at han for første gang spilte organisert klubbfotball, sto han i garderoben til Atletico Madrid - ansikt til ansikt med Diego Forlan og Sergio Aguero.

- Da slo det meg virkelig. De var to av verdens beste angrepsspillere - jeg hadde ikke engang spilt skikkelig juniorfotball. Et lite øyeblikk føltes det som om jeg var ute på det åpne havet uten at jeg hadde lært meg å svømme, sa han.

Meritter Etter det har ikke Costa sett seg tilbake. I Atletico Madrids gullsesong, som også endte med Champions League-finale mot byrival Real Madrid, noterte han seg for 36 scoringer på 52 kamper i alle turneringer, og i debutsesongen ble han toppscorer i Chelsea.

Han ble kåret til Premier Leagues beste spiller i august i fjor, og spillerne stemte han også inn på årets lag for fjorårsesongen sammen med lagkameratene Branislav Ivanovic, John Terry, Gary Cahill, Nemanja Matic og Eden Hazard.

Han venter fortsatt på sitt store gjennombrudd på landslaget og står foreløpig bare med ett enslig landslagsmål med det spanske flagget på brystet.

Likefullt er det ikke mange som vil bli overrasket om det løsner for kraftpluggen også der. Kanskje allerede i sommerens EM i Frankrike der Spania skal forsvare tittelen sin og reise kjerringa etter et begredelig VM i Brasil. 

RASENDE: Arsenals Gabriel Paulista må holdes tilbake etter at han har fått det røde kortet i lørdagens kamp mot Chelsea. Diego Costa holdt seg klokelig i bakgrunnen. Foto: AP Photo/Alastair Grant/NTB Scanpix
RASENDE: Arsenals Gabriel Paulista må holdes tilbake etter at han har fått det røde kortet i lørdagens kamp mot Chelsea. Diego Costa holdt seg klokelig i bakgrunnen. Foto: AP Photo/Alastair Grant/NTB Scanpix Vis mer
PROVOKATØR: Diego Costa er like kjent for sin evne til å erte på seg motspillere som for sin evne til å score mål. Lørdag var det Arsenal-stopper Gabriel Paulista som gikk på limpinnen. Foto: EPA/ANDY RAIN EDITORIAL/NTB Scanpix
PROVOKATØR: Diego Costa er like kjent for sin evne til å erte på seg motspillere som for sin evne til å score mål. Lørdag var det Arsenal-stopper Gabriel Paulista som gikk på limpinnen. Foto: EPA/ANDY RAIN EDITORIAL/NTB Scanpix Vis mer