- Først tenkte jeg f... så bra, så ble det f... så vanskelig

Har gutta lært? Ja, mener de.

<strong>TUNGT TAP:</strong> Håvard Tvedten og Kristian Kjelling fortvilte etter gårsdagens tremålstap for Ungarn. VM lever derimot fortsatt godt for Norge. Håndballgutta mener de har lært mye av tidligere mesterskap, som kan bli nyttig når kniven kommer på strupen seinere i uka.
TUNGT TAP: Håvard Tvedten og Kristian Kjelling fortvilte etter gårsdagens tremålstap for Ungarn. VM lever derimot fortsatt godt for Norge. Håndballgutta mener de har lært mye av tidligere mesterskap, som kan bli nyttig når kniven kommer på strupen seinere i uka. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LINKÖPING (Dagbladet): Håndballgutta spilte i går kveld den siste kampen i Norrköping, de tre neste skal gå i nabobyen Linköping. Målet er å gå videre til neste köping-ny, Jönköping.

Der gjennomføres mellomspillet.

Selv etter gårsdagens tremålstap for Ungarn er sjansene gode med tanke på det.

Gjentatte ganger har Norge sklidd i siste sving. Gårsdagens kamp var ikke en skjebnekamp sånn sett - selv om den seinere kan vise seg å bli det. Og selv om det kanskje ikke så sånn ut i går - mener landslagsgutta at de har lært av feilene fra tidligere mesterskap.

Bare nesten Norge har de tre siste mesterskapene levert på et høyt nivå. Med tanke på hvor stor bredden er og hvor tett det er i toppen - har de norske gutta levert godt. Ikke verdensklasse, men faktisk nesten i noen kamper.

De har truffet kanten av nåløyet flere ganger og vært noen få mål unna.

I tre mesterskap på rad (to EM og ett VM) har de snublet i det siste semifinalehinderet.

- Hver gang vi er i nærheten viser vi at vi gjør noe riktig. En gang blir det vår tur. Fakta er at det nesten er 15 lag som kan slå hverandre og nesten like mange lag som sier de - internt i hvert fall - vil komme til de avgjørende rundene, sier landslagssjef Robert Hedin til Dagbladet.

Han har styrt skuta i to av de tre mesterskapene.

- Det har vært litt ulike greier. Vi har misset noen 100-prosentsjanser og vi har bommet litt når motstanderen har lagt om og spilt litt annereldes i forsvar. Det har tatt for lang tid å justere oss. Vi får håpe vi treffer bedre nå.

Avgjørelsens minutter Spillerne har grått og bannet. De har båret på semifinaledrømmen i så mange år nå.

- Vi har trukket lærdom av kampene. Det som har skjedd, er at herrehåndball i mesterskapene avgjøres de fem-ti siste minuttene. Det er vel bare Frankrike som er så gode at de avgjør kampene tidligere. Så vi har ikke vært gode nok. Vi har tatt noen steg, og så har det vært litt opp og litt ned. Nå må vi ta det siste steget opp. Det er et nåløye, men det er ikke noe vits å være med hvis vi har tenkt til å gå tilbake eller være der vi er, sier Kristian Kjelling til Dagbladet.

Håvard Tvedten innrømmer at det er smertelig surt å tape på målstreken, men synes det hadde vært verre å blitt utspilt.

- Det hadde vært annerledes om vi hadde tapt med mange mål, da måtte vi gjort noe radikalt. Det som har manglet har vært litt rutine og kaldhet i sluttminuttene på de kampene. Og litt flaks, synes jeg. Får vi det med oss, så tror det kan få veldig bra. Vi vet hva som venter oss, det har vi ikke visst før - siden vi så sjelden har vært i sånne situasjoner, sier venstrekanten til Dagbladet.

Erfaring som lag Nettopp denne erfaringen er viktig. De norske gutta har alltid hatt erfaring fra slike kamper - men stort sett gjennom sine klubblag. Nå har de også vært med på disse thrillerene som lag.

- Det er nyttig å skli to ganger mot Tyskland og likevel vinne. Også å gjøre feil mot Polen. Det lærer vi av. Det er mer fokus på én eller et fåtall kamper i et mesterskap. I Bundesliga kan du reparere disse missene, det blir verre i en avgjørende kamp i et mesterskap, sier Hedin.

- Vi har dratt masse lærdom av det. Alle har lært mye og bygget opp en erfaring og bevisstgjøring på at vi nesten er der. En ting er at vi vet hva som skal til, og så vet vi hva som har manglet for at vi har tatt det siste steget, sier Tvedten.

- Hva har manglet i de tidligere mesterskapene?

<strong>MARGINER:</strong> Robert Hedin er sikker på at Norge snart vil ta det siste lille - store - steget.
MARGINER: Robert Hedin er sikker på at Norge snart vil ta det siste lille - store - steget. Vis mer

- Det er vanskelig å sette fingeren på konkrete ting vi har lært, men vi er nå veldig klar over hva det handler om - og vi vet vi er gode nok. Vi kan analysere hvordan vi spiller de siste fem minuttene, sammenliknet med resten av kampen. Jeg synes vi har spilt ganske likt, selv om vi har vært mer nervøse og bommet litt mer. Og det handler litt om rutine og være kalde nok til å fortsatt spille vårt spill også i de situasjonene.

- Må ha flaks Marginer. Det er gjennomgangstonen. Og gode lag har marginene på sin side. For marginer er ikke det samme som flaks. Selv om det sistnevnte er greit å ha også.

- Vi må ha flaks der og da, når du må vinne for å gå videre. For alle kampene avgjøres i de siste fem minuttene. Det er ikke som i damehåndballen, hvor Norge kan vinne med 20. Alle kan slå alle og de aller fleste kampene er jevne. Det er tekniske feil gjennom hele kampen, men det blir ekstra fokus på det når de kommer de siste fem minuttene, sier Frank Løke til Dagbladet.

Når det har dratt seg til tidligere, har Norge måttet bruke stammen av lage hele veien. Er bredden god nok nå? Robert Hedin har jobbet hardt for å få opp flere unggutter, og gitt dem mye tid i oppkjøringen.

- Vi har hatt litt smal tropp før, hvor en del spillere i perioder har spilt litt mye og vi har gått tomme i slutten av mesterskapet. Nå synes jeg det er en del av de yngre spillerne som begynner å komme. Som (Christoffer) Rambo, som spiller i Spania og har fått mer erfaring. Da kan vi ha en keivhendt høyreback som kan bidra over tid. Vi har spilt mye med høyrehendt og det er ikke alltid like lett. De unge talentene begynner å blomstre, så jeg tror vi kan få rullert litt mer, sier Kjelling.

Vond trekning Det som gjør at det er fristende å spørre om vi ikke må vente med semifinaleambisjonene til neste års EM, er at trekningen er som en dårlig aprilspøk. Island, Ungarn og Østerrike i gruppespillet er en ting. Tøft, men ikke umulig.

I mellomrunden vil trolig Frankrike, Spania og Tyskland stå på den andre siden av parketten. To av seks (de tre og tre fra Norges gruppe) går til semien.

- Da jeg så pulja i gruppespillet, tenke jeg «faen så bra», så ble det «faen så vanskelig», da jeg så på gruppa vi krysses mot i mellomspillet. Men, vi skal prøve å komme oss oppover på den stigen, og da må vi bare prøve å slå noen av de beste, sier Kristian Kjelling.

Og Norge har slått alle de beste - bortsett fra Frankrike. Også i viktige kamper.

- Vi har snakket om det, den sida vi er på - er den klart tøffeste. Men samtidig, hvis vi kommer oss videre med en del poeng, så kan vi jo fint slå noen av de lagene. Det har vi gjort før, minus Frankrike. For å komme opp der, til en semifinale, så må du møte disse lagene. Drømmen om en semifinale er der uansett, det vil være målet vårt. Det blir ekstremt viktig å få med poeng fra gruppespillet, sier Håvard Tvedten.

NB! Norges neste VM-kamp er i morgen kveld, mot Østerrike.

<strong>FLAKS:</strong> Frank Løke, som ennå ikke har spilt i VM - på grunn av fotskaden, mener det er på tide med litt norsk flaks. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
FLAKS: Frank Løke, som ennå ikke har spilt i VM - på grunn av fotskaden, mener det er på tide med litt norsk flaks. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer