Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Først var det spennende - så var det bare alt for dårlig

Det var ikke først og fremst Nederland som drepte Norges OL-drøm. Det var Norge.

INGEN TUR TIL RIO: De norske jentene må se lekene hjemme i Norge.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
INGEN TUR TIL RIO: De norske jentene må se lekene hjemme i Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

• Norge-Sveits 1-2 (1-1)

ROTTERDAM (Dagbladet): Nederland ga bort et ferdigscoret mål og Norge ga bort initiativet. Så enkelt kan fotballjentenes matchballer i Rotterdam oppsummeres. Og da spiller det ingen rolle at Sverige har hatt alle kvalifiseringspillets marginer med seg.

Det er de som skal til Rio. 

Etter tapet for Sveits er det bare rett og rimelig at vi må være hjemme og øve

Mye er sagt og skrevet om Caroline Graham Hansen. Og alt er fortjent. Hun er en av verdens beste kvinnelige fotballspillere. Ferdig med det. Og var det noen som trengte ytterligere bevis - etter at Nederlands 1-0 over Sverige hadde hengt i lufta over Woudestein Stadion i noen få minutter - fikk de det etter ti minutter.

Da Caro tok en Messi og ga Norge 1-0.

Og så enkelt det ser ut når hun gjør det hun gjør. Som å sette fart i det rommet hun har foran seg, passere den siste forsvareren med en enkelt liten berøring og så løfte blikket i jakten på en bedre plassert medspiller. Men det var ingen bedre plassert norsk spiller da Caro kom snikende fra høyre, mellom henne og Ada Hegerberg var det bare trafikk. Men mellom den sveitsiske keeperen og stolpen var det en liten glippe.

Og der dyttet hun ballen.

Gitt rom midt i banen er Caro i stand til det meste. Som da hun fikk det på midt på den sveitsiske halvdelen etter 25 minutter. Og da Sveits rygget i frykt og ventet på en avslutning fra distanse kom den lille pasningen som spilte spissmakker Ada Hegerberg fri mellom midtstopperne.

Da var det veldig nær 2-0.

Sveits var ikke nevneverdig plagsomme. De spilte seg ut bakfra, kom noen ganger bredt i banen, men på den siste tredelen var det tynt. Fram til 26 minutter da et innlegg fra venstre havnet hos Meriame Terchoun, som upresset skjøt på halv volley. I tverrliggeren.

Dermed var Norge advart. Sveits hadde brodd tross alt. Og etter 31 minutter fikk vi beskjed om at den stakk også. Da Sandrine Mauron utliknet etter passivt norsk forsvarspill i egen boks for andre gang på få minutter.

Det målet gjorde Norge nervøse. Og Sveits gode. De holdt i ballen, kom rundt på kantene og fikk slå upressede innlegg som plaget oss voldsomt. Og da Selina Kuster (midtstopper) var med hele veien og plassert en fri heading fra sju meter rett over den norske tverrliggeren, ropte Roger Finjord på Ingvild Stensland.

To minutter senere var hun på banen for Trine Rønning.

Norges offensiv handlet om Caroline Graham Hansen før pause. Helt til det 45. minutt da det handlet om mange gjennom kampens beste angrep. Og det ga i hvert fall et håp om at Norge kunne komme tilbake. Og gjøre den jobben som måtte gjøres.

At Nederland samtidig hadde gitt Sverige 1-1 på et ferdigscoret tilbakespill, et svensk lag som ifølge blågule nettsider hadde vært meningsløst svakt i første omgang, gjorde det lit vanskeligere. Men det handlet bare om to mål. Et norsk og et nederlandsk. Og det blir selvfølgelig spenning av sånt.

Caroline Graham Hansen fortsatte som Norges eneste offensive kraft etter pause. Mens Sveits styrte kampen uten å komme til avslutninger. Det ga Norge god plass bak det sveitsiske forsvaret. Og det var dit trener Roger Finjord ville ha ballen. Så tidlig som mulig.

Isabell Herlovsen kom inn for Emilie Haavi etter 57 minutter. Rett etterpå kom byttet som trenger en meget god forklaring - Lene Mykjåland inn for Caroline Graham Hansen. Her og nå vet vi ikke om Caro var plaget, men var hun det ikke er byttet uforståelig.

Og det må Roger Finjord svare for.

- Før kampen var det usikkert om Caro kunne spille i det hele tatt. Hun har vondt i kneet etter tre kamper å en uke. Derfor bestemte vi at hun skulle spille en omgang - 60 minutter maks. Det var selvfølgelig synd. For Caro har en x-faktor som utgjør forskjeller, sier Finjord. 
Sveits traff innsiden av stanga etter 65 minutter. Så nær var vi å tape. Og mot slutten hadde Norge store målsjanser. Så nær var vi seier. Og hadde Nederlands corner i det 91. minutt mot Sverige gått i mål istedenfor i tverrliggeren, en sjanse som kom før Sveits kontret inn seieren mot Norge, ville tapet for Sveits vært et av de  bitreste resultatene i norsk kvinnefotballs historie.

Nå er det bare veldig skuffende.

- Det var mot Sverige vi tapte (OL-billetten journ.anm.), sier Caroline Graham Hansen til MAX.

- Det er fryktelig skuffende. Jeg føler vi hadde godt nok lag, det var ikke bra nok, sier Graham Hansen videre.