KLAR: Andreas Thorkildsen skulle ta sitt tredje strake OL-gull i fjor sommer, men fikk det ikke til i London. Nå er 31-åringen klar for å vise at han fortsatt er verdens beste spydkaster. Foto: Nina Hansen
KLAR: Andreas Thorkildsen skulle ta sitt tredje strake OL-gull i fjor sommer, men fikk det ikke til i London. Nå er 31-åringen klar for å vise at han fortsatt er verdens beste spydkaster. Foto: Nina HansenVis mer

- Forstår hvis folk ikke har tro på meg

Slik skal Thorkildsen slå tilbake.

(Dagbladet): 6. plass i OL-finalen i London i fjor sommer var alt annet enn det Andreas Thorkildsen (31) hadde tenkt seg, men før denne sesongen er gliset tilbake hos sørlendingen.

Skadene er borte, og han har allerede nå fått gjennomført flere rene kastøkter enn i hele 2012 tilsammen.

Det lover godt for mannen med OL-gull fra både 2004 og 2008. Det naturlige hovedmålet er VM i Moskva i august.

- Store deler av fjoråret gikk med til skader. Jeg hadde kanskje fem-seks kastøkter av høy nok kvalitet. Når man er frisk tar det bare to og en halv til tre uker å gjennomføre like mange økter. Det var derfor ting ikke stemte i fjor, sier Thorkildsen til Dagbladet når vi treffer ham på Toppidrettssenteret ved Sognsvann i Oslo.

- Jeg begynte rolig med kastøkter allerede i desember, en måned tidligere enn vanlig, for å få inn timingen. Jeg har gått ganske metodisk til verks for å unngå de samme fellene som i fjor, sier han.

Teknikktrøbbel
Thorkildsen og trener Åsmund Martinsen konkluderte etter London-OL med at den fysiske formen hadde vært på topp, men at teknikken ikke satt fordi han ikke fikk gjennomført så mange treningskast som i tidligere sesonger.
 
- Nå er jeg på 2010- og 2011-nivå på kastinga. Det lover godt, sier han.
 
- Må man ikke regne med den type skader du har slitt med når man har passert 30 år?
 
- Jeg har vært heldig tidligere, og gjort mye forebyggende arbeid for å ikke bli skadet. Spyd er såpass belastende at sånne ting kan skje. Jeg har vært heldig med tanke på i hvor mange år hvor jeg har hatt skader som jeg har kunnet kaste bra med. Før 2012 hadde jeg bare ett eller to stevner på åtte år jeg sto over på grunn av skade. Det er forsvinnende lite. Sånn sett har jeg vært heldig før i fjor.

Har lært av 2012  
- Hva gjør du annerledes i år?

- Hadde jeg visst det jeg vet nå før fjorårssesongen, hadde situasjonen vært en annen, men du lærer så lenge du lever. Får du en skade vet du ikke hvordan det påvirker resten av kroppen. I fjor hadde jeg mye problemer med hofta og det gjorde at jeg fikk et problem med akillesen også - og da trodde jeg det var noe galt med den. Faktum var at det var hofta som var litt ute av stilling og som gjorde at akillesen gjorde vondt. Jeg gjorde masse akillesarbeid, og det ble ikke bedre. Nå har jeg bedre kontroll hvis det skjer noe med hofta. Da vet jeg hvilken behandling jeg skal ha.

- Har skuffelsen i London gjort noe med deg?

- Jeg tror ikke det. Alle åra står for seg selv. Nå har jeg brukt dette året på å fikse det som var galt fra i fjor. Jeg vet at når jeg for gjort den treningen jeg skal og kroppen er mest mulig hel, så glemmer man det som skjedde i fjor. Fjoråret var en konstant kamp mot klokka mot diverse skader. Da OL var ferdig var jeg nesten glad til, siden jeg kunne fokusere på i år.

- Forstår du hvis noen tror at du ikke vil komme tilbake på godt gammelt nivå?

- Jeg skjønner på en måte at noen kan tro det, men en spydkasters gullalder er 25 til 35. Fysisk sett var jeg i fjor på det nivået jeg ønsker å være på. Og der er jeg nå. Fysisk, spenst og hurtighet er på stell. Det er bare å få timet inn kastingen. Når det sitter som det skal skal det ikke være noe problem. Folk får tro hva de vil. Men jeg har lyst til å komme tilbake og kaste langt for min egen del. Jeg trives så sykt godt med å trene og konkurrere, og alt det som hører med. Jeg trives ikke så godt med å konkurrere og kaste 82 meter.

Begynner i Doha
Thorkildsen var tidligere i vinter seks uker i San Diego på treningssamling, men ellers har han trent i Norge. Sesongstarten kommer i den qatarske hovedstaden Doha 10. mai.

Etter det følger Diamond League i Shanghai, et mindre stevne i Tyskland og Bislett Games på rekke og rad.

- Det passer bra at jeg får noen konkurranser før Bislett. Så lenge jeg ikke blir skadet tar det gjerne to-tre stevner å komme i gang. Da kan Bislett være en plass der jeg kan treffe med gode lengder.
 
- Norsk rekord, for eksempel?

- Det hadde vært jævlig gøy, det er det ingen tvil om. Jeg gleder meg som bare det. Det er bedre å reise rundt og kaste bra enn å reise rundt og kaste dårlig.