Henrik Kristoffersen-saken

Forstår ikke poenget med Kristoffersen-grep

Dette skjedde i løpet av den første dagen i retten.

I RETTEN: Henrik Kristoffersen ankom retten til første dag i rettssaken mot Norges Skiforbund. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
I RETTEN: Henrik Kristoffersen ankom retten til første dag i rettssaken mot Norges Skiforbund. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Konflikten, som startet allerede i 2016, er nå oppe i tingretten.

Henrik Kristoffersens (24) krav går på at Skiforbundet skal tillate at han promoterer en markedsavtale med Red Bull på hjelm og hodeplagg, eller at de betaler et beløp på inntil 15 millioner for tapte sponsorinntekter.

Forbundet hevder på sin side å ha sitt på det tørre, og mener Kristoffersens krav ikke er sannsynliggjort.

Det er satt av seks dager til saken. I løpet av den første dagen i retten, gikk Henrik Kristoffersens advokat Odd Stemsrud gjennom sitt innledende foredrag.

FORSTÅR IKKE POENGET: Skiforbundets advokat Per Andreas Bjørgan. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORSTÅR IKKE POENGET: Skiforbundets advokat Per Andreas Bjørgan. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Avviste forslag om forlik

Der kom det tidlig fram at Henrik Kristoffersen nylig la et forslag om forlik på bordet for Skiforbundet. Dette ble ikke godtatt, og Skiforbundet kom så med et motforslag. Dette ble gså avvist.

- Kravene innebar at Norges Skiforbund måtte ha brukt uforholdsmessig mye av ressursene til landslaget på en utøver. Det innebar ytelser av et omfang og karakter som en organisasjon ikke kan gi til en utøver. Forslaget inneholdt også krav og premisser som ikke er mulig i en demokratisk organisasjon, sier pressesjef Espen Graff til Dagbladet.

Stemsrud la fram punkter som ble tilbudt fra Kristoffersen-leiren. Det gikk blant annet ut på at Kristoffersen ønsket et støtteapparat på høyde med Red Bulls. Om dette ble godtatt, ville han frafalle det økonomiske kravet - men han ønsket at mer penger skulle gå til prosjekter på klubbnivå og ikke til Norges Skiforbund sentralt.

- Skiforbundet ba i dag motparten om å offentliggjøre hele forslaget til forlik, men de har ikke ønsket å informere om alle kravene i forslaget, sier Graff.

- Hva er poenget?

Norges Skiforbunds advokat i saken, Per Andreas Bjørgan, stiller seg spørrende til hvorfor Stemsrud nevnte disse kravene. Som nevnt mener Skiforbundet at dette ikke ble framsatt i sin helhet.

- Det er litt uvanlig. Det er slik at partene i en rettssak kan ikke uttale seg om hverandres forlikstilbud, men man kan legge fram sine egne. Det er noe parter av og til gjør, for hvis avgjørelsen av domstolen er noenlunde i tråd med eget forlikstilbud, kan man da slippe saksomkostninger. Men her er det er bare opplyst at «vi har gjort det med disse tre punktene», sier Bjørgan til Dagbladet og annen presse i tingretten.

- Siden det er lagt fram tre punkter og ikke hele tilbudet, vil det ikke ha noen betydning for hans saksomkosntningsansvar. Så hva er poenget?

- Ble du overrasket over at han tok det opp?

- Jeg har ingen kommentar til hva jeg er overrasket over i denne saken. Men jeg ser ikke poenget med det. Det er helt greit for oss, men jeg ser ikke poenget med det, sier Bjørgan.

Han sier som Graff at Skiforbundet kom med et mottilbud. Henrik Kristoffersen, pappa Lars og hans advokater ønsket ikke å gi noen kommentarer etter dagen i retten. Onsdag skal Henrik Kristoffersen selv i vitneboksen.

- Motarbeider

Stemsrud hevdet underveis i sin prosedyre at Norges Skiforbund vurderer å ta inn en ny drikkeflaske-avtale med Coca Cola.

- Det er til forfengelse til avtalen med Red Bull. Den vil ta inn marginale beløp for Norges Skiforbund, og enhver avtale med Red Bull vil forsvinne for Henrik Kristoffersen. Også ønsket om et støtteapparat, sier Stemsrud.

Han fortsetter:

- Det er ikke en eneste idrettsorganisasjon som motarbeider en utøver på denne måten.

Konfrontert med dette, sier Espen Graff i Norges Skiforbund at de kommer tilbake til det meste i sitt innledningsforedrag i retten onsdag.

Dette er saken

Henrik Kristoffersens ønske er å kjøre med Red Bulls logo på hjelmen. Norges Skiforbund har sagt nei til dette fordi de allerede har solgt reklameplassen til Telenor. Slik mener Kristoffersen at han nektes å konkurrere på like vilkår som sine hovedkonkurrenter, blant annet ved å benytte seg av Red Bulls støtteapparat.

Stemsrud sier at selve nøkkelen ligger i at utøverne er avhengige av startlisens gjennom Norges Skiforbund.

- Skiforbundet gir, eller nekter, utøveren tilgang til markedet. Skiforbundet alene bestemmer kommersielle vilkår for tilgang til markedet. Slik har de tilegnet seg et tilnærmet monolpol til å ta sponsorrettigheter i det relevante markedet. Muligheten til å operere selv i markedet, er tilnærmet fjernet og hindret, sier han.

Det er satt av seks dager til rettssaken, som avsluttes neste tirsdag. Kristoffersen selv skal i vitneboksen onsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer