Forstår raseriet - men ikke sparket mot hodet

Tilskuertakler Frode Olsen kan ikke huske mer voldelig oppførsel på en fotballbane.

(Dagbladet): Steaua Bucuresti-spiller George Galamaz ble i går utskrevet fra sykehus, etter å ha blitt utsatt for et stygt bakholdsangrep av en narkotikaruset tilskuer søndag kveld.

Galamaz brakk kinnbeinet etter å ha fått en knyttet neve i ansiktet, men nesten like opprørende for Steaua Bucuresti var det at to av spillerne deres ble utvist for å la tilskueren få smake egen medisin.

- Hvorfor viste dommeren ut spillerne mine? De forsvarte bare seg selv og sin egen ære. Det er utrolig!, uttalte klubbeier Gigi Becali etterpå.

- Greit at han fikk rødt kort
Tidligere landslagskeeper Frode Olsen er en av få norske spillere på toppnivå som har grepet fysisk inn mot en tilskuer under en kamp, da Norge møtte Spania i EM-playoff på Ullevaal i 2003 (se klippet på YouTube).

Men der Olsen kastet seg inn en sklitakling og stanset supporteren på relativt harmløst vis, satte Steaua-spiller Novak Martinovic inn både en og to villmannstaklinger.

I tillegg kom Steaua-keeper Razvan Stanca løpende fra egen målgard og sparket tilskueren i mageregionen.

FLYGENDE TAKLING: Novak Martinovic vrengte tilskueren i bakken - eller var det motsatt - med dette flygende sparket. Men det var strengt tatt bare oppvarmingen. Foto:  REUTERS/Constantin Vladescu/Mediafax
FLYGENDE TAKLING: Novak Martinovic vrengte tilskueren i bakken - eller var det motsatt - med dette flygende sparket. Men det var strengt tatt bare oppvarmingen. Foto: REUTERS/Constantin Vladescu/Mediafax Vis mer

Men selv om Olsen forstår Steaua-spillernes raseri, mener han dommeren gjorde rett i å gi Martinovic det røde kortet.

- Jeg skjønner at de andre spillerne reagerer og blir fryktelig provosert. Jeg synes den første knetaklingen i etterkant er noe som skjer i affekt. At spillerne vil beskytte seg selv og andre ved å legge ham i bakken er forståelig. Den ansamlingen og reaksjonen er helt forståelig. Jeg synes likevel at det å sparke mot hodet som spiller nummer 18 gjør er noe han absolutt ikke burde gjort. Det er faktisk greit at dommeren gir rødt til ham. Regelverket er slik. Og dette er i overkant farlig og kan føre til enda mer vold fra andre på tribunen, sier han til Dagbladet.

Den voldelige tilskueren er varetektsfengslet i 29 dager i påvente av en rettssak. Frode Olsen betegner oppførselen hans som livsfarlig.

- Jeg kan ikke huske å ha sett så voldelig oppførsel på en fotballbane. Vi har jo mange episoder hvor det blir et masseslagsmål. Da sitter knyttenevene og sparkene løst i noen øyeblikk. De oppstår som oftest av en årsak. En tettkamp som utarter seg etter en grisetakling, eller noe i den duren. Maradona og Barcelona i Bilbao er jo et klassisk eksempel. Dette er helt annerledes. Blind vold. Et bakholdsangrep. Livsfarlig oppførsel.

Fikk smil av Collina
Pussig nok virket vaktene på stadion fullstendig handlingslammet da tilskueren stormet banen. I stedet for å ta opp jakten lot de ham uhindret angripe Galamaz, og sånn sett kan det argumenteres for at spillerne var tvunget til å gripe inn selv.

Men kanskje kunne de gjort det på en litt smidigere måte - og felt ham på samme måte som Frode Olsen gjorde med banestormeren på Ullevaal.

SUSENDE SKLITAKLING: Frode Olsen tok ansvar da en tilskuer på Ullevaal stormet banen i 2003. 
Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
SUSENDE SKLITAKLING: Frode Olsen tok ansvar da en tilskuer på Ullevaal stormet banen i 2003. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX Vis mer

- Han som kom inn på banen var ikke voldelig. Han provoserte bare ved å geipe. Han nektet å gå av banen. Etter gjentatte forsøk på å overtale ham satte jeg inn en sklitakling for å felle ham. For å få ham ut - ikke et spark rettet for å skade. Det viser jo bildene, sier Olsen.

Dommerlegenden Pierluigi Collina tolket det tydeligvis på samme måte. I stedet for noe rødt kort fikk Frode Olsen et smil fra den italienske kamplederen.

- Men kunne det ikke vært formildende for de to Steaua-spillerne at tilskueren faktisk hadde slått ned en av lagkameratene deres, og åpenbart ville angripe flere?

- Dommeren skal bruke skjønn, som han gjorde da han lot være på banen. Der og da tror jeg det var fornuftig. Men hvis man følger regelboka, er det riktig med rødt kort, sier Olsen.

KNESPARK: Her sparker Novak Martinovic for andre gang, og ennå var han ikke ferdig med den voldelige tilskueren. Foto: (AP Photo/ Digi Sport via SNTV)
KNESPARK: Her sparker Novak Martinovic for andre gang, og ennå var han ikke ferdig med den voldelige tilskueren. Foto: (AP Photo/ Digi Sport via SNTV) Vis mer