- Forstår ryktene

SOLDIER HOLLOW (Dagbladet): Pallen på lørdagens tremil var ikke som seierspaller flest i langrenn. Dagbladet brukte gårsdagen på å prøve å finne ut hvorfor en spanjol og to østerrikere var så veldig mye bedre enn alle andre. De norske inkludert.

Vi tok utgangspunkt i følgende spørsmål:

1. Hvordan er det mulig at en mann som bare har vunnet et skirenn tidligere i år, kan utklasse resten av verden med over to minutter?

2. Hvorfor er verdens beste skiløpere (Elofsson og Alsgaard) totalt sjanseløse?

3. Hvordan kan Botvinov, som er nummer 51 i verdens-cupen, ta medalje i et OL?

På langrennsstadion treffer vi Åge Skinstad. Han er langrennsekspert for NRK, og svarer på vårt første spørsmål.

- Mühleggs løp var optimalt. Helt rått. Han satte en ny standard for hvordan man går i motbakker. Han gikk såkalt dobbeltdans i harde motbakker, en teknikk man vanligvis bruker i lett terreng og delvis inn i bakkene. Han gikk rett og slett med et lavere gir enn alle andre. For å bruke et bilde på det, så er det som om å kjøre en motbakke der du vanligvis bruker andregiret, i tredjegiret, sier Skinstad.

- Men hvordan greier han det?

- Han trener hardere enn alle andre i høyden. Han takler det ekstremt bra. Det går med litt oksygen for å holde den farta han gjør.

Doping?

Hver gang en utlending utklasser en nordmann er det lett å ty til juksespekulasjonene. Rundtomkring svirrer dopingryktene. Vi spurte mannen som avslørte finnene under fjorårets ski-VM, Inggard Lereim, om han aner ugler i mosen etter tremila.

- Det spekuleres mye, men jeg vil ikke kommentere noe som helst rundt dopingtestene her i OL. Jeg er her som medisinsk ansvarlig for den norske troppen. Det er IOC som står for testingen, sier Inggard Lereim til Dagbladet.

Han legger likevel ikke skjul på at han synes det er naturlig at folk spekulerer når man får så oppsiktsvekkende resultater som i går.

- Jeg forstår spekulasjonene, uten at jeg har tenkt å kommentere dem. Men etter å ha sett resultatene på en del dopingtester det siste året, så er jeg personlig mindre entusiastisk enn vanlig når jeg ser resultatlistene. Det blir nok spennende å lese aviser framover, sier Lereim kryptisk.

Lur mann

På guttas pressekonferanse før tirsdagens klassiske 15 kilometer får vi en forklaring på hvorfor Per Elofsson og Thomas Alsgaard var så sjanseløse. Thomas var rett og slett sjuk, og hadde dårlige ski. Svenskens sprekk er også enkel å forklare.

- Elofsson er bare et menneske han også. I høyden er man sjanseløs hvis man først åpner for hardt og sprekker. Går man hardt ut, må man være i form. Han hadde en dårlig dag, sier Erling Jevne.

Det handler altså om fysiologi. Sjøl de beste blir felt av overmot i tynn luft.

Spørsmål tre, gåten Botvinov, får vi oppklart i et lite møte med en OL-mester fra Albertville i 1992. Vegard Ulvang synes vi pressefolk er negative og skjønner lite.

- Du kan ikke se på resultatlista i verdenscupen når du vurderer tremila i OL. Mikhail Botvinov er en gammel og lur mann, og en rutinert langrennsløper. For han var dette det eneste rennet i sesongen. Alt han har gjort, er lagt opp mot dette ene løpet. På fellesstarten i Ramsau ble han nummer fem. Det er på sånne løp han er god, sier Ulvang.

  • Som om det er noen trøst. De norske gutta tror ikke vi har sett det siste av Mühlegg i dette mesterskapet. Anders Aukland har vunnet det meste av klassisk i verdenscupen så langt.

- Mühlegg er storfavoritt i klassisk også. Han er bare rå i høyden, og har en enorm motor, sier han.

OVERRASKENDE: Langrenns-ekspertene mener gullvinner Johann Mühlegg satte en ny standard med sitt tremilsløp på lørdag kveld. Østerrikeren Christian Hoffmann tok sølvet på OL-tremila. Hoffmann ligger på 16. plass sammenlagt i verdenscupen. Mikhail Botvinov er en gammel og lur mann, mener Vegard Ulvang. Østerrikeren tok en overraskende bronse på tremila.