KRINGKASTET YDMYKELSE: «Folkets Rooney», Jong Tae-se (t.v.), og lagkameratene var langt fra de eneste nordkoreanerene som bevitnet ydmykelsen mot Portugal. 0-7 tapet ble nemlig kringkastet på direkten hjemme i Nord-Korea.Foto: EPA
KRINGKASTET YDMYKELSE: «Folkets Rooney», Jong Tae-se (t.v.), og lagkameratene var langt fra de eneste nordkoreanerene som bevitnet ydmykelsen mot Portugal. 0-7 tapet ble nemlig kringkastet på direkten hjemme i Nord-Korea.Foto: EPAVis mer

Første direktesendte kamp endte 0-7

Kim Jong-il satte ingen stopper for tv-signalene i Nord-Korea.


|||(Dagbladet): Portugal - Nord-Korea 7-0.

Nord-Koreas første VM-deltagelse siden 1966 har gitt grobunn for mye satire om hvordan regimet ville presentere kampene for folket i verdens mest lukkede land.

Propaganda og sensur er snarere regelen enn unntaket, men skal man tro offisielle opplysninger fra Pyongyang, fikk Kim Jong-ils undersåtter servert den portugisiske slakten av nasjonens fotballstolthet i usminket utgave.

Ifølge nyhetsbyrået AP ble nemlig kampen overført direkte på den statlige tv-kanalen, noe som angivelig skal være den første direktesendingen av en landskamp spilt utenlands noensinne.

Etter en heroisk forestilling mot Brasil i åpningskampen, fikk regimet åpenbart de forsikringene de trengte om at Nord-Korea ikke kom til å bli noen kasteball i mesterskapet, og tok derfor sjansen på at historien kom til å gjenta seg mot Portugal.

Det endte i stedet med katastrofesifrene 0-7 mot et portugisisk lag som fikk det meste til å stemme offensivt i annen omgang.

Sendingen fortsatte imidlertid på tross av at målene rant inn bak keeper Ri Myong-guk, og ble først avsluttet da dommer Pablo Pozo blåste i fløyta for siste gang.

- Portugiserene vant kampen, og står nå med fire poeng. Vi avslutter direktesendingen nå, var den nøkterne sluttreplikken fra kommentatoren på statskanalen, ifølge AP.

Én mann tok hele blamasjen for at Nord-Korea nå kan glemme avansement; landslagstrener Kim Jong-hun.

- Spillerne gjorde sitt beste, men jeg valgte feil strategi. Tapet er min skyld, understreker Kim, ifølge NTB.
- Taktikken vår holdt ikke mål, og vi greide ikke å demme opp for angrepene deres. Portugal ble stadig mer aggressive, og etter det første baklengsmålet førte vår vilje til å utligne til at vi kollapset defensivt, fortsetter han.

Nord-Korea kan sende VM-kamper direkte som et ledd i en avtale med Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU).

I utgangspunktet var det den sørkoreanske tv-kanalen SBS som satt på tv-rettighetene for hele den koreanske halvøya, men de nektet å overføre signalene til sine naboer i nord etter at det diplomatiske klimaet mellom landene har blitt kraftig forverret i det siste.