Første gang på 31 år

Høsten 1990 spilte Lars Bohinen og U21-landslaget 2-2 mot Sovjetunionen. 31 år seinere drar han tilbake til Moskva for å sjekke at alt står bra til med sønnen: - Det har gått litt opp og ned, forteller han.

SARPSBORG-TRENER: Lars Bohinen. Foto: Christoffer Andersen / NTB
SARPSBORG-TRENER: Lars Bohinen. Foto: Christoffer Andersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Emil Bohinen (22) spilte hovedrollen i en meget sterk overgang da han gikk fra Stabæk til CSKA Moskva i februar.

Russiske lag pleier å markere seg i europacupene på ulike nivåer. Og ligaen består av noen av de mest moderne stadionene i verden. Mye takket være fotball-VM i 2018.

Men hvordan står det til med unge Bohinen et drøyt halvår etter overgangen?

- Det har gått litt opp og ned, forteller pappa og trener Lars Bohinen (52), som slo Øygarden 5-0 med Sarpsborg i cupen onsdag.

SOLID OVERGANG: Emil Bohinen gikk fra Stabæk til CSKA Moskva i februar. Foto: Gorm Kallestad / NTB
SOLID OVERGANG: Emil Bohinen gikk fra Stabæk til CSKA Moskva i februar. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

- Men det er artig at du spør. Han kom innpå i lokaloppgjøret i Moskva på stillingen 0-0 og de vant 1-0. Det er positivt i seg selv, påpeker han.

STILLER INN SIKTET: Lars Bohinen holder stilen under turneringen «Bowling Celebrity Invitational» på Veitvet i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB
STILLER INN SIKTET: Lars Bohinen holder stilen under turneringen «Bowling Celebrity Invitational» på Veitvet i Oslo. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer

Vi møter mannen med 49 A-landskamper på Lucky Bowl på Veitvet i Oslo. Her ble turneringen «Bowling Celebrity Invitational» spilt mandag denne uka.

Omtrent samtidig ble det «bydd opp til dans» i Moskva. CSKA Moskva tok imot Spartak Moskva og vant 1-0. Dermed klatret de opp på sjuendeplass på tabellen. Midtbanespiller Emil Bohinen kom innpå etter 65 minutter og var blant de elleve spillerne som sørget for seieren.

Men det har ikke blitt mye spilletid denne sesongen. Totalt står han oppført med 170 minutter på åtte kamper.

- Det tar alltid litt tid å komme inn i en ny kultur. Han skal få litt tid, men det er viktig at han kommer i gang etter hvert, sier pappa Bohinen.

AVSLØRER: Skuespiller Thomas Hayes avslører at han har fått ny kjæreste. Video: Nina Hansen / Rød Løper. Reporter: Sofie Losen. Vis mer

- Jeg tror det var enklere for ham i starten. Da var det et par islendinger der. Chidera Ejuke (tidligere Vålerenga) er der fortsatt. Han var tett med Nikola Vlasic, men han er nå i West Ham. De hadde en mer sosiale gruppe. Nå er de fleste borte. Det er få utlendinger igjen i klubben.

Bohinen fortsetter:

- Jeg tror nok han må jobbe med det å være alene hele tida. Det er ikke alltid like enkelt når du er 22 år og bor i en by med over ti millioner mennesker.

FOKUS: Lars Bohinen følger sønnens karriere i Russland samtidig som han forsøker å få Sarpsborg 08 oppover på tabellen. Foto: Nina Hansen
FOKUS: Lars Bohinen følger sønnens karriere i Russland samtidig som han forsøker å få Sarpsborg 08 oppover på tabellen. Foto: Nina Hansen Vis mer

For første gang siden overgangen fra Stabæk til CSKA drar pappa Bohinen til Moskva i den kommende landslagspausen. Norge møter Tyrkia og Montenegro i VM-kvaliken henholdsvis 8. og 11. oktober.

Nok en gang blir Emil Bohinen neppe tatt ut i troppen til Ståle Solbakken. Men mange spår at han blir A-landslagsspiller på sikt.

- Hvis jeg får visumet mitt, drar jeg til Moskva i den neste internasjonale pausen. Det blir min første mulighet til å dra, påpeker Lars Bohinen, som ligger på 12. plass med Sarpsborg 08.

- Det er lenge siden jeg har sett ham. Det er ting å prate om. Og jeg har ikke vært i Moskva siden 1990.

Bohinen sikter til U21-landskampen mot Sovjetunionen 11. september 1990. Resultat ble 2-2, etter at Roar Strand og Claus Eftevaag scoret for Norge.

FLAGGET PÅ BRYSTET: Emil Bohinen (i midten) har ti U21-landskamper for Norge. Her under VM i Polen i 2019. I bakgrunnen: Erling Braut Haaland (som ennå ikke hadde fått hestehale). Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
FLAGGET PÅ BRYSTET: Emil Bohinen (i midten) har ti U21-landskamper for Norge. Her under VM i Polen i 2019. I bakgrunnen: Erling Braut Haaland (som ennå ikke hadde fått hestehale). Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB Vis mer

Emil Bohinen har ti U21-landskamper, men ingen A-landskamper. Pappa Lars - som var en del av generasjonen under Drillo på 90-tallet - tror på en ny storhetstid under Solbakken.

- Jeg synes utgangspunktet ser veldig lovende ut. De offensive kreftene er der. Erling Braut Haaland på topp er helt unik i norsk sammenheng. Så vet vi at vi har en del utfordringer i forsvar.

- Hva tror du om VM i Qatar neste år?

- Jeg har en god følelse. Vinner vi mot Tyrkia neste gang - og de to neste kampene der igjen - får vi en avgjørende kamp mot Nederland i siste runde.

ELSKET OG HATET: Paul Pogba fikk høre det fra West Ham-fansen etter helgas kamp. Video: Rødt Kort Vis mer

Zenit St. Petersburg leder for øvrig den russiske serien og har 20 poeng. På de neste plassene følger Dinamo Moskva og Lokomotiv Moskva, begge 16 poeng.

CSKA Moskva på sjuendeplass har 13 poeng. Og ja, sønnen har lært seg noen gloser russisk, røper faren, som selv var i klubber som Young Boys, Nottingham Forest og Blackburn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer