MILEPÆL: Oscar Landa kunne juble som førstemann over målstreken i GP Viborg. Foto: Ulrik Møberg.
MILEPÆL: Oscar Landa kunne juble som førstemann over målstreken i GP Viborg. Foto: Ulrik Møberg.Vis mer

Første internasjonale seier for sykkeltalent

- Det betyr selvfølgelig mye.

(procycling.no): På en dag da Lars Petter Nordhaug vant den historiske første etappen av det nystartede europatourrittet Tour de Yorkshire (UCI-kategori 2.1), var det også flere andre norske syklister som triumferte på høyt nivå i Europa.

De norske kontinentallagene Team Coop Øster Hus og Team FixIt.no og Team ringeriks-kraft deltok i endagsrittet GP Viborg i Danmark (kategori 1.2), og også der endte det med norsk seier.

Coop Østerhus-rytter Oscar Landa (21) var best i innspurten mot nederlandske Bon Schoonbroodt. med det sikret han seg en gjev første triumf i internasjonal sammenheng.

- Det betyr selvfølgelig mye. Dette er min første UCI-seier og det har vært en hard sesong. Det var godt at det gikk såpass bra i dag, sier Landa til procycling.no.

Mistet ikke troen
Fram til seieren i Danmark har 21-åringen følt at han ikke helt har klart å prestere det han forventer av seg selv i år. Han har likevel ikke mistet troen på sterkere resultater, og det fikk han belønning for i GP Viborg.

- Jeg har vært frisk, men har kanskje ikke helt fått til det jeg hadde håpet på. Men jeg har aldri gitt opp, så når muligheten kom her var jeg klar til å gripe den, forsikrer Landa.

• Les mer: Nordhaug var bare plan B, men vant likevel
• Les mer: - Jeg hadde ikke forventet dette i det hele tatt

Med 196,5 kilometer ble GP Viborg en kraftprøve for noen og enhver i feltet. Team Coop-Øster Hus gikk for å spare litt krefter og forhol de seg rolig i starten.

Det tok imidlertid ikke lang tid før det ble mye støting i feltet. Norgesmester Tormod Hausken Jacobsen kom seg avgårde i et brudd etter hvert, men dette viste seg å være for stort til at hovedfeltet ville la det gå.

Grus
I løypa ventet det tre partier med gruslagte veier, og Coop-Øster Hus plasserte seg framme i feltet før syklistene skulle ta fatt på disse.

- Vi hadde en plan om å bli med i eventuelle brudd hvis vi hadde krefter til å kjøre. Jeg så at det sprakk opp etter hvert. På det tredje partiet beit jeg meg fast og med dem som gikk, forteller Oscar Landa til procycling.no.

I denne utrbrytergruppa var det opprinnelig sju ryttere med, og tre av disse var fra Coop-Øster Hus. Foruten Landa, satt også August Jensen og Krister Hagen med i teten.

- Vi var tre stykker og satt fint i det. August og Krister gikk på noen støt, men fikk ikke luker. Med et par runder til mål var vi fem mann. Det var tre mil igjen og jeg følte meg veldig bra. Jeg så svakhestegn hos de andre og tre av dem var helt ferdige, sier Oscar Landa til procycling.no.

Kontrollerte spurten
Da halvannen runde gjensto til målstreken var det kun den unge siddisen og Schoonbroodt igjen. Duoen kjørte partempo for å holde de øvrige rytterne unna. Det ble forsøkt et støt på den siste kilometeren, men endte med spurt mellom de to.

Der hadde Landa relativt god kontroll, ifølge seg selv. Følelsen av å sykle først over mål var også av det gode slaget.

- Ja, herlighet. Hele familien min har tatt turen ned hit også. Dette var veldig kjekt, avslutter en tydelig fornøyd 21-åring.

Filip Eidsheim (Team FixIt.no) ble nest beste nordmann i GP Viborg på en sjetteplass. August Jensen og Krister Hagen endte som nummer 14 og 15 henholdsvis.

Team Coop Øster Hus sykler et nytt endagsritt i Danmark lørdag, nemlig Himmerland rundt. Da står både Oscar Landa og Tormod Hausken Jacobsen over for å spare seg et tredje dansk endagsritt. Dette rittet sykles søndag og heter Skive-løbet.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no