Første målet vinner?

Norge skal revansjere tapet i 2005.

• Norge - Tyskland 16.00

STOCKHOLM (Dagbladet): Klokken 16 i dag går Norge ut på Friends Arena til sin første mesterskapsfinale på åtte år, og akkurat som for åtte år siden er motstanderen Tyskland.

Den gang ble tyskerne for sterke for de norske jentene, og Norge måtte se seg slått med 1-3 i England. Men denne gangen kan det virke som om de to lagene møtes på et jevnere grunnlag.

- Ikke uslåelige
I gruppespillet slo nemlig Norge Tyskland 1-0 i gruppefinalen i Kalmar. En kamp hvor Even Pelleruds jenter langt på vei fortjente seieren. Tyskland, som har vunnet EM de fem siste gangene, kom aldri til de sjansene de trengte for å komme på høyde.

Kaptein Ingvild Stensland sier til Dagbladet at selv om finaler alltid er spesielt, er det litt godt å ha i bakhodet at tyskerne ikke er uslåelige.

- Det er en ny kamp, og intenting snur så fort som fotballen. Likevel er det litt greit å vite at vi kan slå dem.

STEMNING: Ada Hegerberg og Lene Mykjåland har humøret i orden. Bildet er tatt på gårsdagens trening. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STEMNING: Ada Hegerberg og Lene Mykjåland har humøret i orden. Bildet er tatt på gårsdagens trening. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Solveig Gulbrandsen er enig med lagvenninnen, og tror det kan øke lagmoralen foran finalen.

- Det har ikke veldig mye å si, men det gir oss en god magefølelse på at de ikke er uovervinnerlige. Det er kjipt å gå inn i en kamp mot et lag som har vunnet 60 strake seiere, eller hva det nå er. Da blir det litt sånn «jaja, lykke til». Men nå vet vi at det er mulig.

- En enorm tro
Det har blitt trukket mange paralleller til mellom dagens landslag, og de jentene som tapte for Tyskland i 2005. Gulbrandsen kan så absolutt se likhetene.

- Det er mange likheter mellom 2005-laget og det vi har i dag. Det er kanskje et litt større alderssprik her - enda litt mer miks. Det kan være det som tipper det til vår fordel i morgen, sier hun.

Stensland tror også blandingen av unge sultne spillere sammen med de gamle rutinerte er en sunn kombinasjon for Norge.

- Jeg ser så absolutt likhetene mellom årgangene. Vi hadde den samme blandingen av noen gamle ringrever og unge ringrever den gang. I tillegg har begge utgavene en enorm tro, og lagmoralen er helt fantastisk, sier hun.

Jevnt mesterskap
Så langt har mesterskapet i Sverige høstet skryt fra flere hold. Først og fremst for gjennomføringen, men også det faktum at kampene er jevnere enn noensinne har fått opp folks interesse.

IKKE SLIPPE INN: Tyskernes landslagssjef Silvia Neid vet at Norge er gode defensivt, og vil ikke havne bakpå. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
IKKE SLIPPE INN: Tyskernes landslagssjef Silvia Neid vet at Norge er gode defensivt, og vil ikke havne bakpå. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Det er bedre og jevnere enn jeg hadde ventet på forhånd. Først og fremst fordi det var flere lag, deriblant Spania og Italia, som jeg ikke kjente så godt. Neste gang blir det heldigvis utvidet fra 12 til 16 lag. Det er på tide, sa Even Pellerud til Dagbladet tidligere i uken.

Et annet aspekt ved årets turnering, er at det ikke er noen lag som har snudd en kamp. Har et lag tatt ledelsen, noe Norge har gjort i hver eneste match, har de gått ut med seier eller uavgjort.

Tålmodighet og hurtighet
Med andre ord blir det første målet i dagens kamp utrolig viktig. På gårsdagens pressekonferanse var den tyske landslagssjefen, Silvia Neid, klar på at hun ville unngå å havne bakpå.

- Det blir viktig for oss å være tålmodige, men vi må unngå å slippe inn et tidlig mål. Da legger de seg bakpå, og det kan de. Tålmodighet og hurtighet er nøkkelordene. Jo lengre det er målløst, jo mer vil de også åpne seg, sa hun.

Den tyske keeperen og kapteinen, Nadine Angerer, er også klar over statistikken, men tar det ikke veldig tungt.

- Jeg bryr meg ikke om statistikken, men det er helt rett - vi må unngå et tidlig baklengs. Likevel, dersom vi vinner 2-1 etter at Norge har tatt ledelsen bryr jeg meg ikke om det. Nå handler det bare om å vinne.

50 000: Svenskenes nye storstue Friends Arena holder 50 000 mennesker. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
50 000: Svenskenes nye storstue Friends Arena holder 50 000 mennesker. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
EKSTASE: Trine Rønning og de andre jentene etter at Ingrid Hjelmseth redder straffe på straffe mot Danmark i semifinalen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
EKSTASE: Trine Rønning og de andre jentene etter at Ingrid Hjelmseth redder straffe på straffe mot Danmark i semifinalen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer