Første matchball til Vålerenga

Vålerenga fikk første matchball i årets NM-finale etter 3-2 seier på Hamar tirsdag.

Laget kan dermed avgjøre hjemme på Jordal Amfi torsdag.

Örjan Nilsson ble Vålerengas store helt da han avgjorde seks minutter og 54 sekunder ut i forlengelsen. Det ble en merkelig femte NM-finale hvor hjemmelaget ødela fullstendig for seg selv i siste periode.

- Dette viser vel at det kun er hardt arbeid som gjelder, og i den neste kampen må vi bare fortsette å jobbe for hverandre, sa matchvinneren til NTB etter kampen.

- Vi fikk vel vist at vi er et strå hvassere enn dem med spillet vårt i sluttperioden, og det vitner om styrke å komme tilbake etter å ha ligget under med 0-2, sa Nilsson.

Fartsfylt og jevnt

Det var en relativt fartsfylt og jevn åpningsperiode hvor begge lagene spilte gjerrig bakover. Vålerenga yppet seg i de første minuttene, men det virket som om mange av spillerne begynte å bli slitne etter fire tøffe oppgjør. Derfor ble det ikke de helt store mulighetene til nettkjenning for noen av lagene.

I midtperioden kunne Storhamar gjøre det viktige 1-0-målet. Amerikaneren Chris Marinucci fikk så vidt lirket pucken under en liggende Tommy Lund, som trodde han hadde kontroll.

Etter målet fikk «dragene» fra Hamar virkelig blod på tann og lenge virket det som om det bare var ett lag på isen. Vålerenga-spillerne ble bare mer og mer slitne og ble presset kraftig inn i sin egen sone.

Vålerengas kanskje viktigste spiller Øystein Olsen har vært «snill gutt» og unngått unødvendig utvisninger så lange i NM-finalene. Tirsdag måtte han en tur i fryseboksen, og Tom Erik Olsen gjorde 2-0 i overtallsspillet med bare 14 sekunder igjen av midtperioden.

For dårlig

I sisteperioden skulle Storhamar trygge ledelsen og virket å kontrollere det meste. Det første bare til at de ga fra seg initiativet og slapp gjestene inn i kampen igjen.

Vålerenga, som virket så håpløst slitne i midtperioden, lot seg inspirere og lykkes å score to ganger i løpet av ett minutt og 44 sekunder. Først ved Eric Linus Johansson så ved Patric Englund. Begge med skikkelige susere. Faktisk hadde det ikke vært noe å si på om oslolaget hadde gått av med seieren.

Storhamar holdt på å ødelegge for seg selv da det hadde for mange mann på isen med 1.45 igjen av ordinær tid. De holdt unna og kampen gikk til «sudden death».

- For å være helt ærlig så spilte vi altfor dårlig i 3. perioden. Vi ble for passive og var ikke bra nok. Nå har Vålerenga fått det som de ville og kan avgjøre i den sjette finalekampen på hjemmebane. For oss må målet bli å nullstille så raskt som mulig, sa Storhamar-trener Petter Salsten til NTB.

(NTB)