NORWAYCUP-ÅPNING: Norway cup-deltagere i lørdagens rosetog og påfølgende konsert til minne om terroraksjonen.  
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
NORWAYCUP-ÅPNING: Norway cup-deltagere i lørdagens rosetog og påfølgende konsert til minne om terroraksjonen. Foto: Terje Bendiksby / ScanpixVis mer

- Første store steg mot hverdagen

Over 20.000 ungdommer minnet ofrene for tragediene i Oslo og på Utøya da Norway Cup ble åpnet lørdag.

Ekebergsletta var full av unge fotballspillere dagen før de første kampene sparkes i gang. Det som opprinnelig var påtenkt å være en åpningsseremoni ble omgjort til en minnemarkering for de 77 terrorofrene. Det hele startet med et blomstertog, hvor barn og unge gikk i et langt, langt tog over sletta, fram mot scenen hvor markeringen fant sted.

Styreleder i Norway Cup, Terje Lund, var rørt av alle som hadde møtt fram. Han har selv en niese som ble skadd i skytingen på Utøya.

- Det er voldsomt å se alle som har møtt opp her. Det her tror jeg blir et par veldig tøffe timer for andre, sa han til NTB ved starten av toget.

Lund tror det var en riktig beslutning som ble tatt da det mandag ble besluttet at kampene kommende uke skal gå som planlagt.

- Av det jeg har sett så langt så ser det slik ut. Jeg tror det er både riktig og viktig. Dette er første store steg tilbake mot hverdagen. Først skal vi i dag minnes det som skjedde med respekt og verdighet, og så blir det idrettsglede på sletta resten av uka.

Minnekonsert Den direktesendte minnekonserten hadde flere kjente artister på lista, slik som Vinnie, Samsaya, CC Cowboys og svenske Timbuktu. Sistnevnte virket sterkt berørt da han gikk på scenen.

- Uansett hvor mye hat som finnes, så er det så enormt mye mer kjærlighet her i verden. Det har Norge vist den siste uka, sa den svenske rapartisten.

Flere ministere og idrettsledere var til stede under markeringen for å holde appeller. Og de var alle enige om at det som skjer på sletta den kommende uka vil være viktig for ungdommen.

Den første som holdt tale var kulturminister Anniken Huitfeldt (AP). Hun påpekte viktigheten av at turneringen nå gjennomføres.

- Når så mange her i landet er lei seg er det viktigere enn noensinne at Norway Cup blir arrangert. Den er det motsatte av det gjerningsmannen sto for.

Mangfold Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) var opptatt av mangfoldet som turneringen representerer.

- Alle kan bidra til å bygge det trygge, frie og fargerike fellesskapet som er sjelen til Norway Cup, og skal ta oss med videre inn i framtiden. Vi skal beseire ondskapen. Norway Cup er de første dagene i resten av våre liv. I år er Norway Cup en sammenhengende feiring av det trygge, frie og fargerike fellesskapet vi ønsker oss, sa hun i sin tale.

Idrettspresident Børre Rognlien var klar i sin tale om hva han synes om terrorangrepene forrige fredag.

- Vi har ytringsfrihet her i landet, og det er viktig. Men enhver ytring skal kun møtes med motytringer. Den som svarer med vold er en taper!, var hans klare beskjed.

Fotballpresident Yngve Hallén trakk paralleller mellom idrettens verdier og det ungdommene på Utøya kjempet for.

- I dag markerer vi fellesskapet, som står sterkt i fotballen. Respekt, toleranse, likeverd og samhold er noe av det Norway Cup handler om. Det er det samme som ungdommene på Utøya sto for, sa han.

Rundt 30.000 deltakere fra 51 nasjoner er med i årets utgave av fotballturneringen, og skal spille totalt 3.810 kamper. Dette er 39. gang turneringen arrangeres.

(NTB)