Første Super Bowl uten cheerleadere på over 40 år

- Glad de ikke er her, sier Steelers-spiller.

FÅR IKKE VÆRE MED: Ingen av lagene i helgas Super Bowl har egne cheerleadere. Kampen spilles på hjemmebanen til Dallas Cowboys, men heller ikke deres velkjente cheerleadere (bildet) skal opptre under kampen. Foto: Tom Pennington, Getty Images/AFP/Scanpix
FÅR IKKE VÆRE MED: Ingen av lagene i helgas Super Bowl har egne cheerleadere. Kampen spilles på hjemmebanen til Dallas Cowboys, men heller ikke deres velkjente cheerleadere (bildet) skal opptre under kampen. Foto: Tom Pennington, Getty Images/AFP/ScanpixVis mer

(Dagbladet): Natt til mandag norsk tid er det klart for Super Bowl XLV (45). Pittsburg Steelers møter Green Bay Packers.

Den store finalematchen i er i tillegg til å være amerikansk fotballs største sportslige begivenhet og et gedigent show, proppet med underholdning og tradisjoner.

Men én tradisjon tar i det minste en pause i år: Det blir ingen cheerleadere på banen i pausene på Cowboys Stadium i Arlington i Texas.

Ifølge Fox News er det første gang i Super Bowl-historien dette skjer. President Steve Sabol i NFL Films sier imidlertid til USA Today at man tror det er første gang siden Super Bowl II det ikke vil være chearleadere på banen.

- Glad de ikke er her Grunner er ganske enkel: Packers og Steelers er to av de seks lagene i NFL som ikke har offisielle cheerleader-grupper.

Amerikanerne er splittet i synet på fraværet av vakre, unge kvinner i fargerike - om enn noe sparsommelige - antrekk.

LEDER HEIAGJENGEN SELV: Steelers-spiller Antwaan Randle El snakker til fansen under et arrangement i Pittsburgh sist fredag. - Jeg er glad det ikke blir cheerleadere, sier han. Foto: Jared Wickerham, Getty Images/AFP/Scanpix
LEDER HEIAGJENGEN SELV: Steelers-spiller Antwaan Randle El snakker til fansen under et arrangement i Pittsburgh sist fredag. - Jeg er glad det ikke blir cheerleadere, sier han. Foto: Jared Wickerham, Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

- Vi vil spille en fantastisk kamp - vi trenger ikke ekstra blikkfang, sier Steelers-guard Trai Essex.

Lagkameraten Antwaan Randle El går enda lengre:

- Ja, jeg bryr meg om det - jeg er glad de ikke er her. De er en distraksjon. Du vil ha fokus på kampen. Hvis du ser på de store skjermene på stadion, tenker du «Å, min gud!» Spesielt i Dallas. De har ikke bare cheerleadere, de har go-go-dansere som henger i stenger, sier han.

Nettopp cheerleaderne til Dallas har blitt foreslått som pauseunderholdning på sin egen hjemmebane, selv om deres Cowboys ikke er kvalifisert til Super Bowl. Det blir det ikke noe av.

- Vi tror Steelers- og Packers-fansen vil ha massevis av «cheerleadere» (kan oversettes med «heiagjengledere» journ. anm.) på kampen. De vil bare være litt annerledes kledd, sier Rich Dalrymple, PR-direktør i Dallas Cowboys.

- Gir sexistisk følelse Steelers la ned sin cheerleader-tropp Steelerettes i 1970 etter en «organisatorisk beslutning». Packers kvittet seg med sine heiajenter i 1988, etter at en markedsundersøkelse viste at supporterne egentlig ikke brydde seg om dem.

NOK Å HVILE ØYNENE PÅ: Steelers-guard Trai Essex (t.h.) lover at lagene vil by på tilstrekkelig god fotball, og at fansen ikke trenger annen «eye candy». Foto: Geoff Burke, Getty Images/AFP/Scanpix
NOK Å HVILE ØYNENE PÅ: Steelers-guard Trai Essex (t.h.) lover at lagene vil by på tilstrekkelig god fotball, og at fansen ikke trenger annen «eye candy». Foto: Geoff Burke, Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

Flere tar til orde for at cheerleadingen har gått for langt. Tidligere cheerleader Jamie Beckman sier at selv om hun liker cheerleadernes dansenummer og følger med på konkurranser, synes hun cheerleadingen innen herreidretten gir en «guffen, sexistisk følelse».

- Små jenter burde vokse opp med motivasjon og mulighet til å følge drømmene sine, enten det er innen sport eller noe slikt som dansing. Om alt de ser damene på TV gjør er å ha på seg leppestift og vifte med dusker, er det et problem, sier hun.

Hun sier hun har endret synet på cheerleading i årene som har gått siden hun selv danset med dusker på hendene.

- Jeg har innsett at når kameramannen filmer en blond cheerleader rett før reklamepausen i NFL-kamper, er det ikke fordi han forsøker å vise hvor atletisk hun er, sier Beckman.