Første test bestått

Hundekjørerne i Finnmarksløpet har passert første sjekkpunkt. To hunder måtte gi seg allerede der.

SKOGANVARRE (Dagbladet.no): I går kveld kom hundespannene inn til det første sjekkpunktet ved Skoganvarre, øst for Lakselv. Spannene har tilbakelagt 113 kilometer siden starten i Alta i går formiddag. Og på det første sjekkpunktet er det forholdsvis jevnt i teten.

På den lengste distansen har outsideren Frode Holten tatt ledelsen ved ankomst. Han hvilte i en drøy time før han satt kursen videre østover mot neste sjekkpunkt i Levahjok. Bare elleve minutter etter Holten la en av favorittene ut. Petter Jahnsen har også fått opp farta fra start. Elleve minutter er ikke mye å ta igjen på de resterende nitti milene.

Men Jahnsen har fortsatt til gode å bevise at han kan prestere i et hundremilsløp. Det har derimot ikke mannen som forlot Skoganvarre på tredjeplass. Rune Johansen fra Alta la riktignok ut en time og ti minutter etter tetmannen Holten, men er fortsatt med i tetstriden. Johansen har vunnet Finnmarksløpet de to siste årene.

Alle førerene i åpen klasse, eller 100-mila, har hele hundespannet inntakt etter første sjekkpunkt. Av de fjorten hundene som legger ut fra start i Alta, minst seks være med hele veien til mål. Hundene blir eventuelt tatt ut av løpet fordi de er skadd, eller for slitne til å bli med videre. Fem veterinærer sjekker alle hundene ved hvert eneste sjekkpunkt.

Historisk seierskvinne?

På den halve distansen har svenske Katy Meier tatt ledelsen ved første sjekkpunkt. Hun leder med ti minutter på Daniel Larsen etter hvilen. Om Meier klarer å beholde ledelsen til målpassering i Alta på tirsdag, blir hun den første kvinnen som har vunnet noen av distansene i Finnmarksløpet.

To kjørere måtte sette igjen en hund hver ved Skoganvarre. Arnfinn Mentyjærvi og Kurt Helge Bakken har bare sju hunder igjen i spannene sine. De er nødt til å fullføre med minst fem huner for ikke å bli disket.