UROMOMENT: Zlatan gikk alle på nervene da han først kom til Ajax i 2001. Elleve år senere er det ingen som tviler på kvalitetene hans. Foto: AP Photo/Dusan Vranic
UROMOMENT: Zlatan gikk alle på nervene da han først kom til Ajax i 2001. Elleve år senere er det ingen som tviler på kvalitetene hans. Foto: AP Photo/Dusan VranicVis mer

- Første uka var han en fullstendig katastrofe - og det ble enda verre

Tok en råsjanse og hentet Zlatan til Ajax for rekordsum - ble hatet av hele klubben.

(Dagbladet): Leo Beenhakker er en karismatisk trener fra Nederland som har trent klubber som Feyenoord, Ajax og Real Madrid. I tillegg til landslagene Nederland og Trinidad og Tobago.

Han var mannen som hentet svenske Zlatan Ibrahimovic til Ajax i 2001. Noe som først så ut som et sjansespill, skulle vise seg å være en fantastisk signering for det nederlandske storlaget.

- Jeg fikk en samtale fra en venn som sa: «Skynd deg, kom og se på denne unge gutten i Malmö.» Laget var på det tidspunktet på en vinterleir i Spania, og jeg dro dit og tenkte: «Jesus Kristus, han må jeg ha.» Vi betalte ni millioner euro for han, det var rekord i Ajax. Jeg brukte mange timer på å overtale økonomisjefen vå, til tross for at jeg aldri hadde sett Zlatan Ibrahimovic spille en eneste kamp, sier Beenhakker til magasinet Offside.

Treningskampen han så var ingen ringere enn Malmö-Moss, og Zlatan scoret blant annet et fantastisk mål i denne kampen. I den nye selvbiografien sin forteller Ibrahimovic selv om det han kaller «noe av det vakreste jeg har gjort», en perle av en prestasjon, du kan lese mer om superscoringen her.

Katastrofe i starten
Beenhakker var sikker på at Zlatan skulle bli en stor spiller for klubben, men svensken var ikke i nærheten av å prestere slik treneren trodde i starten.

- Første uka... Han var en fullstendig katastrofe. Og etter tre uker var det enda verre - 50.000 tilskuere buet han ut på stadion. Trenerne, ledelsen, styret.. alle kikket spørrende på meg. Til slutt var det bare to personer som trodde på Zlatan: det var Zlatan og meg, sier Beenhakker.

Zlatan Ibrahimovic har aldri hatt problemer med selvtilliten, og han var en spiller det ikke var så lett å ha med å gjøre.

- Det var derfor jeg elsket ham. Jeg har alltid sagt til mine sjefer: «Gi meg slike rasshøl som han og jeg kommer til å vinne ligaen.» Store spillere har alltid en viss personlighet. Tror du det var lett å styre Hugo Sànchez og Bernd Schuster i Real Madrid på 80-tallet? Selvføgelig var de også store rasshøl!

Capello ønsket Zlatan
Leo Beenhakker har med den filosofien alltid sett en løsning der andre trenere har sett et problem.

- Ja, men det var en tøff tid. Alle ville drepe meg for at jeg kjøpte Zlatan. Allerede fra begynnelsen var Zlatan et uromoment - i garderoben, på banen, på treningene.. Jeg spurte ofte meg selv: «Hvem er denne gutten egentlig?» Men det var flere som så hans storhet - som Fabio Capello som trente Roma. Tre, fire dager etter at Zlatan skrev under for Ajax møtte jeg Capello under en fotballkamp. Han ropte til meg: «Din jævel! Jeg hadde nesten fått klarsignal fra presidenten for å kjøpe Zlatan.» Jeg svarte: «Din tosk, du var aldri i nærheten,» sier Beenhakker til magasinet.

Leo Beenhakker er for øyeblikket sportsdirektør i den ungarske klubben Ujpest FC.

GAMLE KJENTE: Leo Beenhakker hilser på Zlatan Ibrahimovic under fotball-VM i 2006. Nederlenderen trente Trinidad og Tobago på det tidspunktet. REUTERS/Alex Grimm
GAMLE KJENTE: Leo Beenhakker hilser på Zlatan Ibrahimovic under fotball-VM i 2006. Nederlenderen trente Trinidad og Tobago på det tidspunktet. REUTERS/Alex Grimm Vis mer