Første VM for Reggae Boyz

I 1994 ble en brasiliansk trener hentet til det glade fotballvanvidd i Jamaica. Rene Simoes (45) fikk følgende oppdrag: Se på bob-laget vi sendte til Vinter-OL. Få Jamaicas landslag til fotball-VM!

og SIGBJØRN STRAND

Fire år etter er Jamaica Karibias andre lag i VM noensinne. Da VM-plassen var i boks 15. november i fjor erklærte statsminister P.J. Peterson dagen derpå som nasjonal fridag. Hele øya boblet i vill feiring over Reggae Boyz' suksess.

Landets to TV-kanaler sendte hele kvalifiseringen i reprise og busser ble malt i gult, grønt og svart. I de største byene ble trafikken stoppet av spontane gatefester.

- Dette er utvilsomt den aller største dagen i Jamaicas idrettshistorie, sa statsministeren.

Mirakelmann

Den aller største takken gikk til genierklærte Rene Simoes. Jamaicas landslag er ikke lenger en lilleputt. I 1995 fikk laget Fifa-prisen «beste klatrer» for et enormt jafs på Fifa-rankingen. På et år steg Simoes elever fra 96. plass til 39.

- Dette er bare starten. Det er så mye potensial på øya at selv jeg som brasilianer er overveldet, sier Simoes.

Ambassadør tro til

Simoes ble utsatt for en voldsom kurtise da Jamaica var på utkikk etter en ambisiøs trener. Etter lange forhandlinger var det landets ambassadør i Brasil som kuppet treneren i 2. divisjonslaget Mesquita.

- Tenk deg et land uten snø som får et bob-lag til OL. Tenk deg hva vi kan gjøre i fotball, sa ambassadøren.

Simoes kom til Jamaica med 20 års trenererfaring på klubb- og landslagsnivå. Vel framme opplevde han et kultursjokk uten like.

- Mitt første mål er å få spillerne til å spille fotball, sa Simoes.

Full kontroll

Etter hvert tok Simoes kontrollen på alt fra guttelandslag til A-lag. I stedet for å la spillerne trene med lokale klubber samler han gjengen på forbundets anlegg. Og på månedslange treningsleirer i Brasil.

Sånn må det være hvis Reggae Boyz skal holde seg oppreist i 90 minutter.

- Klubbene drives veldig tilbakelent. Hver gang jeg fikk spillerne tilbake var fysikken dårligere, sier Simoes.

Tidlig i VM-kvalifiseringen var Jamaica totalt akterutseilt. Da trakk Simoes de første kaninene opp av hatten. Han overtalte fire spillere fra England til å stille opp for foreldrenes hjemland. Seinere har engelskmennene blitt åtte.

Det betyr likevel ikke at Jamaicas spillestil er engelsk.

- Vi spiller fotball etter en brasiliansk filosofi. Vi prøver å holde ballen mest mulig i laget, sier Simoes.

Calypso i VM

I Frankrike-VM blir Jamaica en av turneringens fargeklatter. Om ikke Kroatia, Japan og Argentina dankes ut skal landet i hvert fall markere seg på tribunene. Glem Brasils samba. Her kommer calypso med reggae, steelband, ståltrommer og karibisk karneval.

Reggae-gutta har blitt lovet en million dollar hver hvis de vinner VM i sommer.

Jamaica har vist før at hindre kan passeres. Bare spør OL-laget i bob.