Forstuet bare finger'n

Østerrikes Thomas Morgenstern (17) slapp utrolig nok unna med en forstuet finger og en nærmest ubetydelig hjernerystelse etter å ha dundret i bakken i nesten 100 kilometer i timen.

RUKA (Dagbladet): De 5000 tilskuerne holdt pusten da unggutten lå livløs i overgangen etter å ha kantret i lufta, og landet på nakken på 58 meter. Det stygge fallet skremte juryen til å avlyse et renn som hadde dratt ut i tid på grunn av ekstremt vanskelig og varierte vindforhold.

- Det er klart det er en skandale at man ikke avlyser rennet før en ungutt ødelegger seg. Problemet var ikke vinden i seg selv, men det at juryen vet at et par av 75 hoppere alltid vil ha problemer med å takle vanskelige forhold, sier sportssjef i hopp, Jan Erik Aalbu, til Dagbladet.

- Glad jeg landet

Norske Roar Ljøkelsøy hoppet på startnummeret før Morgenstern. Og trønderen slo oppgitt ut med armene etter sitt hopp. Tydelig misfornøyd med at juryen valgte å gjennomføre et renn i de vanskelige forholdene. Vinden varierte i styrke fra 4 til 12 sekundmeter. Midt i et intervju med norsk presse, der Ljøkelsøy sa at rennet burde vært avlyst, stupte Morgenstern i bakken rett bak ham.

- Helt uforsvarlig. Ut fra hoppet kom vinden både forfra og på skrå. Det er over kulen det er farlig. Kommer du forbi den, er du berget, sier Ljøkelsøy. Like før hadde Sigurd Pettersen stått en halvtime på toppen, og nesten frosset i hjel.

- Jeg tror aldri jeg har ventet så lenge før et hopp. Det var...luftig. Det var som å hoppe i motvind. Da jeg kom ut av hoppet, fikk jeg bare den i trynet, sier Sigurd Pettersen.

Lite kritikk

På lagledermøtet rett etter at rennet ble stanset, var kritikken mot juryen nesten fraværende. Selv om de fleste mente at valget om å fortsette rennet var feil.

- En hopper har to muligheter: Enten stoler du på juryen, eller så trekker du deg. Vi valgte å stole på juryen. De pleier å gjøre det bra, men denne gangen tok de feil, sa Østerrikes sportssjef Toni Innauer.

Kritikken mot juryen stilnet nemlig raskt da det ble klart at Morgenstern ikke hadde pådratt seg alvorlige skader.

- Han har vært på røntgen, og han har ingen alvorlige skader. Fingeren er forstuet, og en mild hjernerystelse gjør at vi holder ham på sykehuset over natta, var diagnosen fra rennlegen Annti Saari i går kveld.

Ikke redd

Heller ikke de andre norske hopperne var spesielt kritiske. Bjørn Einar Romøren satt igjen på toppen, og måtte ta heisen ned.

- Det er kjipt å se at folk faller, men sånn er skihopping. Jeg ble ikke redd, og hadde sinnssykt lyst til å hoppe. De to hopperne som gikk rundt, hopper ganske likt på ski, sier Romøren til Dagbladet. Og får støtte av Sigurd Pettersen.

- De som gikk på hodet, har en veldig tøff stil, og er kanskje litt urutinerte. Er du ikke 100 prosent trygg på deg selv i vanskelige forhold, så blir det vanskelig, sier Pettersen.

1</B> Østerrikeren taklet ikke vindforholdene og gikk rundt i lufta.
2</B> Med sjokkerte tilskuere som vitner deiset Thomas Morgenstern i bakken to ganger, begge gangene med ryggen først.
<b<3</B> Morgenstern ble lagt i båre og kjørt til sykehuset.