<strong>MISTET KONSENTRASJONEN:</strong>  Rune Velta. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
MISTET KONSENTRASJONEN: Rune Velta. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Forstyrret av gardist på hoppkanten: - Jeg var ukonsentrert

Kollen-drama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Verdensmester Rune Velta (25) ble forstyrret av en gardist på hoppkanten under rennet i Holmenkollen søndag. Det bekrefter han selv overfor Dagbladet.

- Blikket ble litt vandrende, og jeg klarte ikke å fokusere på oppgavene mine. I en ideell verden hadde han muligens stått litt lenger unna. Men jeg bebreider bare meg selv. Jeg var ukonsentrert, sier formhopperen, som ble nummer 12 i rennet.

Den hittil ukjente hendelsen skjedde i forbindelse med det andre hoppet. Velta lå på 8. plass i konkurransen, og hadde bestemt seg for å tråkke til.

- Jeg endret sittestilling fra første omgang. Det førte til at jeg satt litt høyere med blikket. Dermed fanget jeg opp gardisten med øynene. Fokuset var ikke på riktig plass. Jeg kom ut av rytmen før satsen, forteller Velta.

Lang tradisjon Holmenkollen er den eneste bakken i verdenscupen der det står en gardist på hoppkanten. Det er en lang tradisjon. Hver gang en hopper setter utfor, blåses det i hornet.

Velta understreker at det ikke var lyden av hornet som forstyrret ham. Derimot en uheldig kombinasjon av gardistens plassering og at han var ukonsentrert. Først og fremst det siste.

- Det påvirket meg i den forstand at jeg ikke var hundre prosent fokusert når jeg skulle være det. Jeg fikk øye på ham, i stedet for å ha øye på hoppkanten. Fokuset i hodet var ikke på riktig plass, framholder Velta.

Kom skjevt ut Han understreker at han ikke har det minste imot tradisjonen med gardisten på hoppkanten.

Han sier:

- Jeg hadde et håp om å hoppe meg opp på pallen. Men feil fokus gjorde at jeg ikke klarte å bedømme avstanden til hoppkanten. Jeg startet bevegelsene for tidlig. Dette handler om millimeter.

<strong>FRA TOPPEN:</strong>  Holmenkollen har hatt tradisjon for gardist på hoppkanten i mange år. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
FRA TOPPEN: Holmenkollen har hatt tradisjon for gardist på hoppkanten i mange år. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

Velta landet på 123,5 meter. På resultattavla måtte han se elleve konkurrenter foran seg. I de to foregående rennene i verdenscupen kom hopperen fra Lommedalen på 3. plass.

Ingen klager Per Elias Kalfoss var rennleder i Holmenkollen.

- Jeg kjenner ikke til at det har kommet inn klager. Men hvis gardisten har stått for nære, må vi se på det, sier han.

- Det er ikke så mange steder å stå. Men ingen hoppere skal bli forstyrret. For øvrig synes vi det er en fin tradisjon som garden styrer.

Han får støtte av hoppernes sportssjef, Clas Brede Bråthen:

- Jeg opplever det som en stor anerkjennelse av idretten vår. Når kongens livgarde er på plass, er det med på å styrke opplevelsen av hopp som nasjonalidretten vår. Hele kongefamilien var til stede. Det setter vi pris på.

Slappet av Rune Velta slappet av på hjemmebane i går.

I morgen setter hopperne kursen for Planica i Slovenia. Der er det verdenscupavslutning i skiflygingsbakken fredag, lørdag og søndag.

Velta kan se tilbake på en fantastisk sesong med to VM-gull i Falun. I verdenscupen ligger han på 8. plass.

- Det har stemt ganske bra i mange renn. Men jeg kjenner at sesongen har vært lang, så det skal bli godt med en pause, sier han.

Les også: Stöckl blåser av ville hopprykter

<strong>KASTET GLANS:</strong>  Kongefamilien var på plass i Holmenkollen søndag.
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
KASTET GLANS: Kongefamilien var på plass i Holmenkollen søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer