TILBAKE I MANESJEN: Martin Samuelsen ble tirsdag tatt ut på U21-landslaget. Foto: Hans Arne Vedlog
TILBAKE I MANESJEN: Martin Samuelsen ble tirsdag tatt ut på U21-landslaget. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

Martin Samuelsen på U21-landslaget

Forsvant - nå vekker han oppsikt igjen

U21-landslagstreneren: - Martin Samuelsen har en fin stigning.

ULLEVAAL (Dagbladet): Martin Samuelsen (21) var blant navnene som ble lest opp da U21-landslagstrener Leif Gunnar Smerud tirsdag presenterte troppen til kampene mot Tyskland og Aserbajdsjan i oktober.

Laget ble offentliggjort under en pressekonferanse på Ullevaal stadion. Norge har fortsatt mulighet til å gå direkte til EM-sluttspillet i 2019. Men laget trenger to seire, pluss at Tyskland avgir poeng.

Norge går på med krum hals med Samuelsen tilbake.

Den nåværende spilleren for VVV-Venlo i Nederland huskes best for tre A-landskamper under Per-Mathias Høgmo. Han debuterte mot Island 1. juni 2016 og viste egenskaper en publikumsvinner verdig. Dribleegenskapene ligger over snittet for norske fotballspillere. Samuelsen fikk ytterligere to kamper under Høgmo - mot Hviterussland og San Marino - men så forsvant han fra A-landslaget.

GRATULASJONER: Martin Samuelsen har ett mål for A-landslaget. Det kom i 4-1-seieren over San Marino i oktober 2016. Her blir Samuelsen gratulert av keeper Rune Almenning Jarstein. Foto: Bjørn Langsem
GRATULASJONER: Martin Samuelsen har ett mål for A-landslaget. Det kom i 4-1-seieren over San Marino i oktober 2016. Her blir Samuelsen gratulert av keeper Rune Almenning Jarstein. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Sist han spilte landskamp var for U21 i fjor sommer. Siden har han vært fraværende med flagget på brystet, men nå rapporteres han å være på gang igjen. Hva skjedde?

- Han har hatt en fin stigning. Det er kjekt å få med Martin igjen, sier trener Smerud til Dagbladet.

Omflakkende

Samuelsen ble kalt inn på overtid for U21 mot Aserbajdsjan sist, men fikk ikke spille. Karrieren har vært omflakkende. Han er eiendommen til West Ham i Premier League, men har konstant vært lånt ut siden 2015. De siste åra har han vært i Peterborough, Blackburn, Peterborough og Burton - før han nå har kommet til VVV-Venlo. Laget ligger på sjetteplass i Æresdivisjonen. Opp til serieleder PSV Eindhoven er det ti poeng.

Samuelsen har sluppet innpå i seks seriekamper, men har ingen seriemål. Derimot skapte han overskrifter i Nederland sist tirsdag da han scoret to mål i 3-0-seieren over Westlandia i cupens første runde.

- Kampens store spiller, erklærte nederlandske medier.

TILFREDS: U21-trener Leif Gunnar Smerud liker det han ser av Martin Samuelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
TILFREDS: U21-trener Leif Gunnar Smerud liker det han ser av Martin Samuelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Smerud bekrefter inntrykket av en spiller som er på gang igjen:

- Martin har fantastiske ferdigheter. Han kan drible, men han er også en god hodespiller. Utfordringen hans er at han har veldig lite spilletid i et lag over 90 minutter.

Ving

Landslagstreneren fortsetter:

- Han strever med å få satt egenskapene sine inn i et kollektiv. Han var veldig tidlig med på A-landslaget som en joker. Den rollen kan han. Men skal du være stabil over tid, er du avhengig av å sette egenskapene sammen i alle spillfasene.

Smerud mener Venlo har plassert Samuelsen i en rolle som passer ham bra - som ving.

- Vi får håpe han fortsetter utviklingen vi har sett de siste ukene. Problemet har også vært noe sykdom og skader underveis de siste åra. Han har egentlig spilt ganske lite i 90 minutter.

Som 21-åring er Samuelsen ingen akademispiller lenger. Dermed stilles det tøffere krav til å levere. Smerud mener det ikke er unaturlig med svingninger i Samuelsens alder:

- Når du får et gjennombrudd som ung, kan du få mye oppmerksomhet rundt deg. Med dette følger økte forventninger og mer oppmerksomhet fra motstanderne. Du får endret statusen din i hierarkiet. Så skal du kanskje over i ny klubb og må tilpasse deg på nytt. Det er ikke unaturlig at dette tar tid.

Ødegaard med

Også Martin Ødegaard var blant spillerne som ble tatt ut til kvalikkampene mot Tyskland (12. oktober) og Aserbajdsjan (16. oktober).

Dersom Norge vinner begge kampene - henholdsvis borte og hjemme - og Tyskland avgir poeng i sin siste kamp mot Irland, vil Norge være direkte kvalifisert til EM-sluttspillet i Italia og San Marino neste år.

- Vi har møtt gode lag og er ubeseiret over et år. Vi har satt oss selv i en situasjon vi nesten ikke kunne håpe på, påpeker Smerud.

Med til historien hører at Norge ble trukket tre poeng etter å ha brukt Kristoffer Ajer ulovlig mot Kosovo. Han skulle vært ute for karantene.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med Martin Samuelsen etter uttaket. Spillerne samles i neste uke.