Eva Urevc gjør comeback i dag:

Forsvant fra langrennssporten. Gjør comeback

Eva Urevc - som ble sammenliknet med Marit Bjørgen i gjennombruddssesongen - har ikke konkurrert siden mars 2019. Overfor Dagbladet forteller om hun den tøffe tida. I dag gjør hun comeback i verdenscupen i Ruka.

LANGRENNSSPORTENS STERKESTE?: Se hvordan det gikk da den slovenske muskelbunten Eva Urevc konkurrerte mot programleder Øyvind Godø i styrkeøvelsen «dips». Video: Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert

Med sine massive muskler og eksplosive fartsressurser ble slovenske Eva Urevc sammenliknet med Marit Bjørgen, av blant andre daværende trener Ola Vigen Hattestad, i gjennombruddssesongen 2018/19.

- Hun likner på Marit Bjørgen i kroppsfasong og egenskaper. Eva er ekstremt eksplosiv, sterk og muskuløs, sa Slovenias daværende landslagstrener Ola Vigen Hattestad til Dagbladet den gang.

Da trodde Slovenia at de så konturene av en ny sprintener i epoken etter suverene Petra Majdic. Urevc hadde levert noen oppsiktsvekkende suverene prologseirer på høyde med seiersdifferansene til Johannes Høsflot Klæbo og tidligere Björn Lind.

Urevc hadde tross alt kommet som et lyn inn i langrennseliten på rekordtid, etter å satset på roing kort tid før hun leverte noen sprintprologer av det aller ypperste formatet.

TILBAKE: Eva Urevc gjør comeback denne helga. Foto: NTB Scanpix
TILBAKE: Eva Urevc gjør comeback denne helga. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Så forsvant Eva Urevc fra langrennssirkuset i over et år - etter blant annet en skuffende VM-sprint i Seefeld, som ble ødelagt av dårlige ski.

I stedet benyttet lagvenninna Anamarija Lampic muligheten til å sette Urevc i skyggen - og gjorde det med to individuelle verdenscupseire forrige sesong og 3. plass i sprintcupen sammenlagt.

Det var der Urevc hadde planer om å være. Men i stedet kom motgangen, der Lampic fikk gjennombruddet.

- Jeg var langt nede

Skrekkbeskjeden kom i august 2019: Urevc måtte operere for en smertefull kneskade og mistet hele 2019/20-sesongen. Siden har hun vært fraværende fra verdenscupsirkuset.

- De første to månedene etter operasjonen var veldig tøffe mentalt, men slik er livet. Det er oppturer og nedturer. Dette var en stor nedtur. Jeg var langt nede, men nå kan jeg rette blikket framover og oppover, sier den slovenske langrennsløperen, forteller Eva Urevc til Dagbladet.

I dag er hun imidlertid tilbake på startstrek for første gang siden mars 2019 når verdenscupsesongen åpnes med klassisk sprint i Ruka i Kuusamo.

Følg langrennsåpningen på Dagbladet TV

* Dagbladet kjører livesending fra verdenscupåpningen i langrenn i Ruka denne helga.
* Fredag 27.11 gjester Martine Ek Hagen Dagbladets sending sammen med Øyvind Godø og Kristoffer Løkås.
* Lørdag 28.11 er Karstein Johaug panelets faglige alibi.

- Jeg er klar for comeback i Ruka denne helga, bekrefter 25-åringen.

- Hvordan er formen din nå like før comebacket ditt?

- Den er ganske god og kommer til å bli enda bedre med flere skirenn i kroppen.

- Hva er forventningene dine i comebacket?

- Jeg er bedre i fristil enn klassisk, så det første målet må være å komme seg videre fra prologen. Så får jeg ta steg for steg etter det. Jeg vil ikke legge noe press på meg i mitt første skirenn etter et så langt avbrekk. Men jeg kan si at jeg har veldig store mål for denne sesongen, røper Urevc overfor Dagbladet.

- Hvor store da?

- Veldig store!

- Er du enda sterkere enn sist gang du konkurrerte?

- Ja, det er jeg, svarer hun kontant.

  • Sergej Ustjugov går ikke i Ruka og er sendt hjem til Russland, får Dagbladet opplyst. Les hvorfor her:

Prøvde andre idretter

Urevc ga ikke opp tross kneskade og operasjon. Det store langtidsmålet er VM på hjemmebane i Planica i 2023.

Den slovenske langrennsstjerna har en spesiell historie og karrierevei: Hun slet med motivasjonsproblemer i junioralderen og byttet flere ganger idrett, til blant annet roing og skiskyting.

BOMTUR: Da langrennslandslaget valgte å droppe Ski Touren i Canada, var det to skistjerner som allerede hadde satt seg på flyet. Reporter / video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

- Eva slet med motivasjonen et par sesonger før hun tok et oppgjør med seg selv våren 2018. Hun var så lei ski og satset roing i stedet, faktisk. Hun satset litt skiskyting også en periode. Eva var umotivert, men tok et oppgjør med seg selv etter å ha blitt vraket til OL. Like etter vant hun 10 kilometer i det slovenske mesterskapet, har Hattestad tidligere fortalt Dagbladet om Urevc fra tida han trente henne.

Les mer om Eva Urevc' spesielle historie her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer