Gianni Infantino

Forsvant fra VM-skjermer

Supporterne på stadion får ikke se det samme som TV-seerne.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

PÅ PLASS: Fifa-president Gianni Infantino på tribunen i Qatar. Foto: REUTERS/Carl Recine
PÅ PLASS: Fifa-president Gianni Infantino på tribunen i Qatar. Foto: REUTERS/Carl Recine Vis mer
Publisert

Alt om VM

DOHA/OSLO (Dagbladet): Fifa-president Gianni Infantino (52) har til stadighet blitt avbildet på tribunen underveis i fotballkamper i løpet av Qatar-VM.

Storskjermene, som er strategisk plassert synlig for tilskuerne på kampene, viser de samme bildene som TV-seerne der hjemme får.

Under gruppespillet var Infantino på tribunen under kampen mellom England og Wales, og ble fanget opp av kameraene.

Da presidentens ansikt dukket opp på stadionskjermene svarte store deler av tilskuerne på Ahmad bin Ali Stadium med pipekonsert.

FARLIG SITUASJON: Det oppstår fullstendig kaos utenfor en stadion i Qatar da flere fans prøver å ta seg inn uten billett. Video: Kathryn Batte/Daily Mail Vis mer

Forsvant

Etter det har det blitt en endring.

Under Brasil - Sør-Korea mandag dukket Infantino opp på norske TV-skjermer, men arenaens storskjerm viste ikke de samme bildene. Det ble påpekt av NRKs kommentator Christian Nilsen.

Dagbladet var også til stede på stadion og kan bekrefte at bildene av Infantino ble skjult for de som var på stadion.

Under tirsdagens åttendedelsfinale mellom Marokko og Spania skjedde det samme.

- Det har skjedd flere ganger de siste dagene, kommenterte Andreas Stabrun Smith på NRK.

ANGRIPER: Denne videoen viser den tidligere fotballspilleren og president for det kamerunske fotballforbundet Samuel Eto'o gå til angrep på en mann utenfor stadion i Qatar. Video: Twitter. Reporter: Maja Walberg Klev. Vis mer

Flere britiske medier melder også at arrangøren har droppet å vise Infantinos ansikt på storskjermen etter pipekonserten tidligere i mesterskapet.

Dagbladet har bedt Fifa om en forklaring på dette. De har ikke besvart henvendelsene tirsdag.

Gjorde seg upopulær

Fifa-presidenten gjorde seg spesielt upopulær på en pressekonferanse dagen før mesterskapet i Qatar startet. Han skjelte ut pressen for å være kritiske, og tok både Fifa og Qatar i forsvar.

Flere av uttalelsene kom også overraskende på mange tilhørere.

- I dag føler jeg meg som qatarer. I dag føler jeg meg som araber. I dag føler jeg meg som afrikaner. I dag føler jeg meg som homo. I dag føler meg som funksjonshemmet. I dag føler jeg meg som en migrantarbeider, sa Infantino.

STO FRAM: Her står FIFAs mediesjef, Bryan Swanson, fram som homofil etter pressekonferansen med FIFA-president Gianni Infantino. Vis mer

Han la seinere til at det ikke var slik. Men han fortalte en personlig historie om da han selv ble mobbet som barn - og kan sette seg inn i situasjonen til de som har det vanskelig.

- Jeg vet hva det vil si å bli diskriminert. Jeg hadde rødt hår og fregner som barn. Jeg ble mobbet. Hva gjør du? Du går på rommet og prøver å få noen venner.

Han gikk også til angrep på kritikerne av mesterskapet.

- Denne ensidige moralprekenen er bare hykleri, sa Infantino.

- Jeg skal ikke gi dere noen livsleksjoner, men det som skjer her er dypt, dypt urettferdig. Med tanke på det vi europeere har gjort de siste 3000 åra, burde vi si unnskyld for de neste 3000 før vi begynner å gi moralprekener, fortsatte sveitseren.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer