TILBAKE: Sergej Ustjugov, her sammen med Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh etter VM-gullet på skiathlon i Lahti, er klar for å gjøre comeback elleve måneder etter forrige verdenscuprenn. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TILBAKE: Sergej Ustjugov, her sammen med Martin Johnsrud Sundby og Finn Hågen Krogh etter VM-gullet på skiathlon i Lahti, er klar for å gjøre comeback elleve måneder etter forrige verdenscuprenn. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Sergej Ustjugov gjør comeback i Davos

Forsvant i elleve måneder. Nå gjør Ustjugov comeback: - Han er rasende

Parallelt med at Aleksandr Bolsjunov tok langrennssporten med storm, forsvant Sergej Ustjugov. Elleve måneder etter forrige verdenscuprenn er VM-kongen fra 2017 klar for comeback.

Det er så lenge siden Sergej Ustjugov - verdens beste langrennsløper i 2016/17-sesongen - gikk et verdenscuprenn, at 26-åringens navn har gått litt i glemmeboka.

For det siste året er det fire år yngre Aleksandr Bolsjunov som har vært den beste russeren og hovedkonkurrenten til Johannes Høsflot Klæbo og de norske langrennsessene.

Bolsjunov tok steget opp i den ypperste av den ypperste eliten nesten parallelt med at Ustjugov forsvant fra sporten.

26-åringens foreløpig siste verdenscuprenn fant sted i prøve-VM i Seefeld 28. januar, da han ble nr. 8.

Kort tid seinere mottok Ustjugov og resten av verden beskjeden om at VM-kongen fra Lahti ble nektet deltakelse i OL i Pyeongchang av IOC.

Den dag i dag vet ingen hvorfor, all den tid Ustjugov aldri var blant de russerne som ble omtalt i McLaren-rapporten eller var blant de russerne med en dopingdom på rullebladet.

IOC var nemlig tydelig på at russere nevnt i McLaren-rapporten - som Aleksandr Legkov og Maksim Vylegzjanin - eller russere med dopingdom på rullebladet - som Natalja Matvejeva - aldri ville få OL-invitasjon.

NORTHUG REAGERER: Sølvvinner Sergej Ustjugov så ut som om han ikke ønsket å være på medaljeseremonien i det hele tatt. Etter at det formelle i medaljeseremonien var et faktum, rev han av seg sølvmedaljen under VM i Lahti. Reporter: Øyvind GodøVis mer Vis mer

Forsvant - og skadet seg

Men hvorfor fikk heller ikke Ustjugov delta?

Eneste logiske årsak kan være - som Dagbladet skrev i januar - at Ustjugov deltok i Sotsji-OL, med sin 5. plass på sprinten. Utøverne som var en del av Sotsji-skandalen, enten de visste hva som skjedde eller ikke, var i utgangspunktet uønsket i Pyeongchang.

Ustjugov ble uansett skuffet, knust og sint, i mangelen på en begrunnelse fra IOC. Han forsvant deretter helt fra verdenscupsirkuset. Det er snart ett år siden sist gang han konkurrerte mot verdenseliten.

Heller ikke så langt denne sesongen har han vært å se i verdenscupen, men det har en helt annen årsak:

Sergej Ustjugov falt på rulleski i Val Senales i oktober og fikk et brudd i tommelen, som er svært ugunstig for en langrennsløper.

Den russiske stjerna måtte operere og måtte lenge trene alternativt uten å kunne bruke hånda med brukket tommel.

Gjør comeback

Nå er imidlertid Ustjugov i gang igjen med full trening og klar for å gjøre comeback i Davos kommende helg.

Julija Belorukova, som er i samme treningsgruppe som Ustjugov under ledelse av Markus Cramer, gleder seg til å ha med 26-åringen på reise igjen.

- Sergej gjør comeback i Davos, håper jeg. Han har begynt å starte å trene igjen med to staver. Jeg håper han snart er best i verden igjen, forteller Julija Belorukova til Dagbladet.

- Er han god nok til det?

- Ja, han er fortsatt veldig sterk. Men det er klart at han har hatt litt trøbbel og bare trent med én stav. Men jeg tror han kommer fryktelig tilbake, spår den russiske langrennsstjerna.

Samtidig tyder rapportene på at Ustjugov har slitt med motivasjonen i høst og i sommer.

Dagbladet får opplyst at russeren fikk seg en mental knekk og gjorde ikke helt den treningsjobben som han burde i sommerhalvåret.

Den fysiske kapasiteten er foreløpig ikke på Bolsjunov-nivå, men fartsressurserne er fortsatt svært gode. I skøytesprinten i Davos bruker Ustjugov å herje med sine egenskaper på flatene. Ingen er bedre på en lang flate i enkel- og dobbeldans enn 26-åringen fra Russland, har de norske landslagsutøveren tidligere sagt til Dagbladet.

- Sergej er rasende

Belorukova har stor tro på sin lagkompis, selv om Ustjugov kan komme til å trenge litt tid på å finne tilbake til toppnivået igjen. Belorukova åpnet selv sesongen strålende med seier på sprinten i Kuusamo og ledet verdenscupen sammenlagt fram til minitouren var over.

Russerne har levert mange strålende prestasjoner denne sesongen, og nå håper Belorukova at russisk langrenn kan bli enda råere med stjerna Ustjugov tilbake.

- I hvilket humør er Ustjugov i nå?

- Sergej er rasende, men først og fremst veldig revansjelysten. Han har mye å hevne og revansjere. Jeg tror han kan bli verdens beste igjen, sier Belorukova til Dagbladet.

Ustjugov er kjent for sitt temperament, men også sin varme, snille og gode side.

Sint og varm på en gang

Noen ganger har det imidlertid bikket over for ham:

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

* I Tour de Ski var han rasende på Marcus Hellner og var klar for å stoppe opp i løypa for å slåss. - Jeg kan stoppe og slåss i løypa om det skulle trengs, sa russeren til Dagbladet den gang.

* I VM i Lahti var han sint under medaljeseremonien og ville helst ikke være der for å motta sin sølvmedalje på sprinten. Northug sa til Dagbladet at Ustjugov hadde mord i blikket på den første medaljeseremonien.

* Sint var han også på FIS' beslutning om å ikke la Aleksandr Legkov og co. få lov til å konkurrere i Lahti. Derfor nektet Ustjugov å bære VM-sølvet etter den avsluttende femmila. Bedre ble det ikke da Ustjugov, Legkov og co. ble nektet deltakelse i vinter-OL i Pyeongchang.

Men russeren, som kalles «elgen» i hjemlandet, er ikke bare en kontroversiell kruttønne. Ustjugovs varme sider er mange. Smilet kan sjarmere alle når Ustjugov først er glad. Latteren varmer. Humoren er lun. Og kjærligheten som den doble verdensmesteren viser i sine gode stunder, overgår de aller fleste.

- Sergej er misforstått. Egentlig, i alle andre situasjoner enn i løypa, er Sergej snill som et lam. Han tar vare på alle rundt seg. Han er et helt annet menneske utenfor løypa enn i løypa, sa lagkameraten Nikita Krjukov til Dagbladet i fjor.

- Han er lun, varm og hyggelig med de rundt seg. Sergej er veldig behagelig å være med. Han er nok litt misforstått i andre land, som har hengt seg opp i øyeblikkene hvor han har vært sint og skuffet.