- Forsvar er det beste angrep

LA BAULE (Dagbladet): Forutsetningen for en lykkelig norsk sankthansaften ligger i det alle hater oss for: Forsvarsspillet. - Skal det stemme offensivt, må det stemme defensivt, sier Ole Gunnar Solskjær til Dagbladet.

Og er det én ting Drillos er enige om - og da mener jeg fra sjefens videorom, via spillerne til landslagets pilletrillende medisinmann, Kase - så er det akkurat det. Uten bunnsolid defensiv har Drillos intet angrep. For det er uten ballen vi skaper de sjansene som har gjort Norge til en betydelig fotballnasjon.

Breakdowns het det før, overganger heter det nå, og når det stemmer er det veldig giftig.
Klokka 09.15 i går morges holdt Drillo sin søndagsmesse. Fra bokas hvordan-skal-vi-slå-Brasil-kapittel sa han følgende til menigheten:

Presisjon

- Vi er nødt til å ha bevegelse og presisjon i overgangene. Den delen av spillet vårt er nødt til å sitte. Og så må vi vinne ballen høyere oppe på banen. Klarer vi det, kan vi score mål.

- Jeg håper vi kan vinne ballen på midten og sette fart langs bakken, sier Ole Gunnar Solskjær.

- Når en indreløper vinner ballen må den andre komme som ei kule framover, sier Ståle Solbakken.

- Vi må komme i stor fart og med mye folk, sier Øivind Leonhardsen. - Framover på banen trenger vi flere alternativer å spille ballen på.

Ork og vilje

Men for at alt dette skal skje mellom klokka 21.00 og 22.45 i morgen kveld, er Drillos nødt til å få orden på den store VM-sjukdommen- spillet uten ball. Leo sier:

- Hele spillet vårt er basert på overganger. Stemmer defensiven, er vi nødt til å ha ork og vilje til å gå framover. Men vi må ikke bare søke Tore André på topp, men også ta sjansen på å vinkle ballen inn i banen. Det er da de beste løpene kommer. Det er i hvert fall det jeg er best på.
- Verken stilen eller Drillo hindrer oss i å gjøre noe uventet på bakken i den siste tredelen av banen, sier Ståle Solbakken. - På det området føler jeg vi spillerne har vært hjelpeløse. Men bakover på banen kan vi ikke plutselig begynne å utfordre det vi har gjort hele tida. Da vil vi bli avslørt.

- Så ingen rører langballen mot etablert forsvar?

- Nei, det kan vi ikke forandre på.

- Og så handler det om innsats?

Press på ballfører

- Klart det - vi er nødt til å holde trøkket oppe og presse ballfører. Bare da kan vi vinne ballen i gunstige posisjoner. For hvis en rettvendt brasiliansk midtbanespiller får lov til å prikke Ronaldo med pasninger, får Frode (Grodås) mye å gjøre. Det kan vi ikke tillate.

- Hvordan kan dere snu det?

- Sjøltillit er viktig.

- Men Drillo liker ikke det ordet - han tror ikke på det?

- Greit, så kall det en opplevelse da, sier Ståle Solbakken. - Jeg mener i hvert fall at hvis du skal spille godt, må du kjenne inni deg at du er med på noe som kan bli stort.