Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tom Dumoulin, Giro d'Italia, sykling:

Forsvarer angrepet mot konkurrent med magetrøbbel

- Forventer ikke at noen stanser opp for meg, sier Nibali.

ANGREP OG VANT: Vincenzo Nibali fikk kanskje ingen nye tilhengere denne dagen, men fortalte pressen etterpå at han ikke forventer at noen stanser opp for ham underveis. Her angriper han nær toppen av Stelvio - og får med seg Nairo Quintana. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
ANGREP OG VANT: Vincenzo Nibali fikk kanskje ingen nye tilhengere denne dagen, men fortalte pressen etterpå at han ikke forventer at noen stanser opp for ham underveis. Her angriper han nær toppen av Stelvio - og får med seg Nairo Quintana. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Noen få kilometer før den avgjørende stigningen, klatringen opp til Stelvio-passet fra sveitsisk side, stanset Tom Domulin i veikanten og dro av seg trøye og bukse:

- Jeg måtte drite, så enkelt er det, oppsummerte han i møtet med pressen etterpå.

Trek-Segafredo og Orica-Scott trakk hovedfeltet på det tidspunktet. Vincenzo Nibali fortalte pressekorpset i Bormio at det roet seg i starten av bakken, før de første angrepene begynte:

- Ledelsen til bruddet fortsatte å vokse, sier Nibali og peker på tiendemann i sammendraget, Steven Kruijswijk, satt der.

- Noen få ryttere angrep og rittet var i gang igjen. Det var den siste delen av etappen og det var vanskelig å si om vi burde ha stanset eller ikke. Vi fikk beskjed om at ledertrøya hadde stanset opp, men det var uklart hva som hadde skjedd, forteller Nibali ifølge Cycling Weekly.

DÅRLIG: Tom Dumoulin måtte på do. Da han var ferdig fikk han en tung reise opp Stelvio. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
DÅRLIG: Tom Dumoulin måtte på do. Da han var ferdig fikk han en tung reise opp Stelvio. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

Et av de første angrepene kom fra Ilnur Zakarin (Katusha), men han ble forsøkt holdt igjen av sportsdirektør Dmitrij Konyshev via radiosambandet:

- Zakarin forsøkte å angripe, men jeg stanset ham mens vi forsøkte å finne ut mer om hva som hadde skjedd med Dumoulin. I stedet for å angripe, holdt han tempoet til de andre rytterne, forklarer Katusha-sjefen til cyclingnews.com.

Forskjellig praksis i feltet

I et aktivt sykkelritt, er det ikke alltid like enkelt å treffe den rette løsningen. At rittet var godt i gang med finalen og at et farlig brudd allerede var to minutter opp den siste stigningen, taler i Dumoulins disfavør.

Han var heller ikke utsatt for krasj eller mekanisk, men kan muligens ha blitt dårlig i magen ved å ta i seg for mye gel underveis.

Så langt i Giro d’Italia har også det uskrevne regelverket blitt anvendt forskjellig. Movistar kjørte på da Adam Yates, Geraint Thomas og Mikel Landa gikk ned i en velt som involverte en politimotorsykkel på Blockhaus.

Ironisk nok tok Domulin initiativet til å holde igjen da hovedutfordrer Nairo Quintana krasjet ned fra Miragolo di San Salvatore under søndagens etappe.

Her hjemme husker vi godt at hovedfeltet ventet på Edvald Boasson Hagen da han veltet på vei ned fra Ekeberg. Til sammenlikning skjedde det helt foran i feltet, slik at de aller fleste konkurrentene fikk med seg hva som skjedde.

Nibali angrep oppover og nedover

Nærmere toppen av Stelvio begynte også Nibali og Quintana å angripe hverandre i front av feltet under den tøffe etappen mellom Rovett og Bormio.

Sicilianeren lå 3:40 bak Dumoulin i sammendraget foran etappen. Han angrep på nytt over toppen og hentet inn siste rest av bruddet før han spurtet inn til etappeseier.

- Jeg er veldig likefrem. Jeg forventer aldri at noen venter på meg hvis jeg stanser opp. Det er mange ganger jeg har krasjet eller punktert og bare fortsatt og sykle. Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er min mening, selv om mange sikkert vil angripe meg for at jeg uttaler dette. Hvis vi blar tilbake i sykkelhistorien, tror jeg du vil finne mange liknende eksempler som det som skjedde i dag, argumenterer Nibali.

Etter heroisk innsats maktet Dumoulin å holde på ledertrøya i mål. Da hadde han tapt 2:18 til etappevinner Nibali.

Med fem etapper igjen å sykle ligger Quintana nå bare 31 sekunder bak. 41 sekunder bak der igjen følger Nibali.

Så de som ønsket seg en spennende avslutning på Giro d’Italia får nettopp det, selv om måten dramaet utfoldet seg på var av den litt uvanlige sorten.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Hele Norges coronakart