Manchester United og Glazer-familien:

Forsvarer hatet

Manchester United-supporterne har protestert kraftig mot klubbens eier i kjølvannet av Super League-nyheten. Men supporternes avsky for Glazer-familien strekker seg mange år tilbake, og ifølge ekspertene har de god grunn til å være sinte.

HATET: Ole Gunnar Solskjær sammen med Avram og Joel Glazer før møtet med PSG i Champions League i april 2019. Foto: NTB
HATET: Ole Gunnar Solskjær sammen med Avram og Joel Glazer før møtet med PSG i Champions League i april 2019. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Manchester United-supportere stormet Old Trafford, og sørget for at storkampen mot Liverpool ble utsatt på ubestemt tid søndag.

Sinnet var rettet mot Manchester Uniteds amerikanske eiere, Glazer-familien.

- Supporterne har alltid vært mistenksomme til Glazer-familien. At motivene deres utelukkende er å tjene penger og utnytte seg av klubbens kommersielle merkevare, skriver ESPN-journalist Mark Ogden, som følger klubben tett.

- Forstår supporterne

Fotballskribent Thore Haugstad har podkasten Fotballfortellinger, der har han gått i dybden på Glazer-familiens eierskap i Manchester United. Han mener klubbens valg om å bli med i Super League var dråpen som fikk begeret til å renne over for supporterne. Samtlige engelske klubber fikk kalde føtter etter kraftige supporterreaksjoner, og har trukket seg.

- Jeg forstår supporterne godt. Absolutt alle tilknyttet klubben var imot det, så sitter det et par dresskledde menn i USA som tar en avgjørelse om å dra klubben inn i en turnering ingen andre ønsker. Det er triste greier. De har heller ikke noe ønske om å kommunisere med, eller lytte til supporterne, påpeker Haugstad.

OLD TRAFFORD: Det er amper stemning i forkant av oppgjøret mellom Liverpool og Manchester United søndag 2. mai. Video: Twitter Vis mer

Satte klubben i gjeld

Familien skaffet seg majoritetsandel i Manchester United i mai 2005, og har siden styrt klubben.

Oppkjøpet finansierte de gjennom et lån på 525 millioner pund, som de seinere overførte til klubben.

I en tråd på Twitter hevder Kieron O'Connor, som er ekspert på fotballfinans, at Manchester United-eierne har tatt ut rett i underkant av 10 milliarder norske kroner for å finansiere eierskapsstrukturen.

- Det er ingen tvil om hvem som er vinneren og hvem som er taperen her, sier Haugstad, og fortsetter.

- Klubben hadde ikke hatt gjeld på over 70 år. De la en enorm byrde på klubben med at dette skulle betales tilbake, og det må gjøres av supporterne og klubben. Samtidig har de selv tjent penger, og nesten ikke investert noe tilbake i klubben. De har kjøpt noen spillere, men ikke investert en krone i for eksempel stadion. Old Trafford forfaller, det er lekkasjer og problemer med rotter. Det er en fin metafor for hvordan Manchester United blir behandlet som institusjon, forklarer Haugstad.

PROTEST: Manchester United-supportere utenfor Old Trafford søndag. Foto: NTB
PROTEST: Manchester United-supportere utenfor Old Trafford søndag. Foto: NTB Vis mer

Rekke demonstrasjoner

Brødrene Avram, Joel og Bryan trengte politibeskyttelse fra 100 sinte fans like ved Old Trafford i dagene etter at faren Malcolm hadde gjennomført oppkjøpet.

I 2010 markerte supporterne med å gå med grønne og gullfargede skjerf, og markerte tydelig mot familien, men uten at det hadde noen innvirkning på eierskapet.

OLD TRAFFORD: Videoen viser øyeblikket United-fansen bryter seg inn på Old Trafford. Video: Leah Smith / Twitter. Vis mer

Etter Super League-nyheten har demonstrasjonene blitt langt kraftigere. Søndagens demonstrasjoner hvor supporterne brøt seg inn på stadion og fikk kampen mot Liverpool utsatt er den soleklart sterkeste hittil.

- De ser at fredelige markeringer ikke har ført til noe, Glazer-familien bryr seg ikke. Nå prøver de å smi mens jernet er varmt. Regjeringen i England har også lovet for å se på muligheter for å endre reglene rundt eierskap. Ting som dette kan kanskje presse på for nye lover, mener Haugstad.

Han er derimot skeptisk til at disse demonstrasjonene faktisk fører til et salg.

- Hva skal til for at det skjer?

- Jeg tror det sitter veldig langt inne. Da må det komme en rekke hendelser etter dette som tukler med Manchester United. Som fører til praktiske problemer. At kamper ikke blir gjennomført, at det blir så dårlig PR at sponsorer ikke vil være med, og klubbens verdi faller. Men de er private eiere, ingen kan tvinge de til å selge, og jeg ser ikke noen grunn til at de skulle ønske det, avslutter Haugstad.

Kan straffes

Etter søndagens protester har det blitt spekulert i om fansen fikk hjelp av klubbpersonell til å komme seg inn på stadion. Det avviser Manchester United.

Klubben mener påstandene er helt feil. I en uttalelse mandag skriver de at demonstrantene skal ha klatret over enden av München-tunnelen, etter å ha brutt seg gjennom sperringer. Deretter skal de ha åpnet en utvendig dør, før de kom seg ut på banen.

FLASKER: Flere glassflasker ble kastet mot politiet utenfor Old Trafford søndag. Foto: Oli SCARFF / AFP)
FLASKER: Flere glassflasker ble kastet mot politiet utenfor Old Trafford søndag. Foto: Oli SCARFF / AFP) Vis mer

Ifølge klubben knuste de også døra til en heis for funksjonshemmede, slik at de kom seg ut på banen.

Seinere mandag kunne også klubben bekrefte at de nå jobber sammen med klubben for å identifisere alle som begikk kriminelle handlinger. To politimenn ble skadet, en av dem fikk kuttskader etter å ha blitt angrepet med ei flaske.

Ifølge det engelske nyhetsbyrået PA skal klubben ikke ha noen intensjoner om å straffe alle supporterne som tok seg inn på arenaen, men de lover at de vil straffe de som kan identifiseres.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer