Forsvarer Johaug-kommentaren: - Ingen normalt begavet person tror henne

Expressens kommentator Tomas Petterson forsvarer eget utsagn mot Therese Johaug. Han står for at Johaug ikke kan mene det hun forteller pressen.

LYVER IKKE: Det sier Therese Johaug når hun blir spurt om Expressen-kommentator Tomas Petterssons kommentar. Der stemplet svensken henne som en løgner som bare uttalte at hun ville ha ett VM-gull.Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Therese Johaug har allerede nådd og overgått målsettingen hun satte seg før VM.

- Drømmen er å vinne én individuell medalje, sa verdenseneren på fredagens pressekonferanse - og ba om å bli trodd på det.

- Jeg må bare presisere nok en gang at det er ikke bare for meg å hente en medalje.

Den var i boks i allerede hennes første renn på lørdag. Nå gjenstår det tre renn for Johaug i mesterskapet, og hun er stor favoritt i alle sammen. Likevel ønsker ikke Johaug å utvide medaljemålene for mesterskapet.

- Jeg tenker ikke noe på fire gull. Jeg hadde en drøm om ett gull før mesterskapet og det har jeg nådd. Det senker skuldrene litt før det som skjer resten av VM, sier Johaug.

Mannen bak kritikken

Det var mange som reagerte da Johaug på pressekonferansen fortalte at målet bare var en medalje. Flere journalister reagerte på det Johaug fortalte. Blant dem var den anerkjente svenske journalisten og kommentatoren Tomas Petterson.

Han har lenge vært en av de største stemmene som omtaler langrenn utenfor Norge. Expressens kommentator har klare meninger, og etter Therese Johaugs første møte med pressen på fredag hadde kommentatoren fått nok av det han mente var rent tull av den norske superfavoritten i langrennssporet.

Petterson satte seg ned og satte ord på det han og mange andre tenkte om Johaugs uttalte mål. Svensken var ikke nådig. «Hvorfor sitter du der og lyver, Therese», ble tittelen.

Da Johaug ble konfrontert med utsagnet på mandagens pressekonferanse, var hun helt klar på at det hun sa var det hun mente.

- Jeg sitter ikke her og lyver.

- Det er han (Petterson) som har definert det slik at jeg sitter og lyver. Jeg har drømt om ett gull, og det fikk jeg på lørdag, sier Johaug.

STÅR PÅ SITT: Expressens Tomas Petterson. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
STÅR PÅ SITT: Expressens Tomas Petterson. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Det mener Petterson fortsatt bare er tull.

- Hun sa jo bare én medalje, og det var det jeg gikk ut fra da jeg skreiv den teksten jeg skreiv. Det tror jeg fortsatt stemmer til punkt og prikke, sier Petterson.

- Jeg har full forståelse for at Therese sier det hun sier, men jeg tror ingen normalt begavet person som følger langrenn virkelig tror at Therese Johaug ville vært fornøyd om hun reiste hjem med en bronsemedalje, uansett hva hun sier i dag, sier Petterson til Dagbladet.

Ler av Johaug

Expressens mann er ikke den eneste som ser på Johaugs mål som litt i minste laget. Også lagvenninne Heidi Weng tror Johaug tenker annerledes enn det hun uttrykker.

- Det er omtrent umulig å slå Therese. Jeg tror hun tenker noe annet enn det hun sier, men det er ofte enklere å prestere om man ikke har så mye press på seg selv. Jeg trives i hvert fall best uten press, sier Heidi Weng til Dagbladet.

Natalja Neprjajeva ler når hun hører Johaugs uttalte mål.

- Det kan ikke stemme. Johaug er favoritt på alt hun går. Det vet hun. Men vi håper å gi henne kamp, sier Neprjajeva til Dagbladet.

Tidligere verdenscupvinner og langrennslegende Mathias Fredriksson hånet Johaugs mål i Afterski fredag.

- Har ikke Therese sett langrenn i år? Vi er i Sverige sjokkert over medaljemålet hennes. Hvis jeg hadde vært like god som Therese, hadde jeg sagt at målet var tre individuelle gull, sier Fredriksson til Dagbladet i Afterski.

Se klippet her:

Afterski #3: Dagbladet TVs eget ski-VM-program er ute med tredje utgave. Se og nyt! Programleder: Øyvind Godø. Video/regi: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Forandrer ingenting

Landslagstrener Ole Morten Iversen forklarer det han mener er årsaken til at Johaug har satt seg målet om bare én medalje fra mesterskapet, og at hun fortsatt ikke ønsker å være tøffere i uttalelsene.

- Det er opplagt tenker jeg. Therese må finne seg i å være favoritt, men den dagen utøverne tenker at det er veldig enkelt å stille til start og ta et gull, tror jeg toget er gått. Det er en situasjon som Therese for all del ikke ønsker å stille seg i, sier Iversen til Dagbladet.

Petterson kjøper ikke Iversens forklaring når det kommer til Johaug.

- Det Ole Morten sier stemmer for 95 prosent av verdens skiløpere, men Therese Johaug er et eksepsjonelt tilfelle. Akkurat som Petter Northug da han var på sitt beste, er hun en klasse over de andre skiløperne og da blir kravene, forhåpningene og forventningene annerledes også, sier svensken.

Han mener Johaug vil vinne flere gull i dette VM, og det ville hun gjort uansett om hun på forhånd sa utad at målene egentlig var flere gull i mesterskapet.

- Det spiller ingen rolle om Therese Johaug utad sier at hun tar gull. Hun kommer jo til å gjøre det, det forandrer ingenting, mener svensken.

Selv om Johaug ikke ønsker å sette seg en ny målsetting for mesterskapet, innrømmer hun at hun forstår hvorfor Petterson, det norske folk og resten av skiverdenen har høyere forventninger til henne enn hva hun selv har satt seg som mål.

- Jeg skjønner at det er skyhøye forventninger der ute og at det kanskje ser litt lettere ut enn det er å gå uti der selv, for det er ganske hardt. Jeg skal gjøre mitt, når jeg stiller til start gjør jeg absolutt det jeg kan for å gå fortest mulig, så blir resultatet det det blir, sier Johaug.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer