Henrik Kristoffersen:

Forsvarer «kjerring»-uttalelse

Henrik Kristoffersen (26) fikk mye kritikk etter å ha sagt at han «kjører som ei kjerring» før jul. Nå henviser han til Store norske leksikon.

KRITISERT: Henrik Kristoffersen fikk mye kritikk etter å ha sagt at han «kjører som ei kjerring» før jul. Foto: Tore Meek / NTB
KRITISERT: Henrik Kristoffersen fikk mye kritikk etter å ha sagt at han «kjører som ei kjerring» før jul. Foto: Tore Meek / NTB Vis mer
Publisert

I pausen av storslalåmrennet i Alta Badia like før jul skapte en uttalelse av Henrik Kristoffersen sterke reaksjoner. Underveis i rennet, som endte med en 15. plass for 26-åringen, var han tydelig misfornøyd da NRK snakket med han.

- Jeg må finne litt selvtillit og troen på meg selv. Jeg kjører som ei kjerring, sa Kristoffersen til statskanalen.

«Kjerring»-uttalelsen fikk stor oppmerksomhet i ettertid og flere kritiserte ordvalget. De tidligere alpinistene Nina Haver-Løseth, Kjetil André Aamodt og nåværende landslagskamerat Aleksander Aamodt Kilde var blant kritikerne.

- Det var et ironisk ordvalg. For jeg er sikker på at noen av «kjerringene» hadde kjørt fra ham i dag. Det er umodent å si i 2020, sa NRKs alpinekspert, Nina Haver-Løseth på NRKs vinterstudio-sending.

- Det er uheldig. Det er ikke sånn vi ønsker å framstå, sa Kilde og la til:

- Jeg ville ikke sagt det selv. Du skal være litt påpasselig i dagens samfunn. Det er ikke et uttrykk du ønsker å bruke.

Forsvarer uttalelsen

Etter en liten juleferie er nå alpinistene klare for et hektisk rennprogram framover. Kristoffersen skal kjøre fire renn på bare fem dager denne uka.

På et digitalt pressetreff i forkant av rennene ble 26-åringen konfrontert med kritikken rundt «kjerring»-uttalelsen.

- Det ordet har vel blitt brukt i x-antall år i Norge og det er mange som bruker det fortsatt. Jeg tror det var 1000 kommentarer på NRK-saken og 990 av dem var vel positive i min favør, sier Kristoffersen og fortsetter:

- I Store norske leksikon står det at definisjonen på ordet er menn som er pysete. Det er ingen tvil om at jeg var det, og noe mer enn det har jeg ikke å si om den saken. Men det er flere enn bare meg som har brukt det, og det har ingenting med det motsatte kjønn å gjøre, svarer 26-åringen på spørsmålet fra Aftenposten.

«Kjerring» blir i dag ofte brukt nedsettende, om menn også i betydningen «pyse, reddhare» eller liknende, skriver Store norske leksikon. Ordet betyr kvinne og ble fra gammelt av brukt om kvinner av lavere standard som er litt gammel opplyser leksikonet.

NY KONKURRENT: Henrik Kristoffersen kan få seg en stor konkurrent i 19 år gamle Lucas Pinheiro Braathen. Foto: Nina Hansen. Video: Øystein Sæthre. Klipp Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Hektisk program

Kristoffersen er på plass i Zagreb onsdag for årets første slalåmrenn. Deretter venter det både slalåm og storslalåm i sveitsiske Adelboden.

Rælingen-gutten har aldri trivdes spesielt godt i den kroatiske bakken og i fjor endte det med en 19. plass. Hans eneste plassering utenfor topp ti i slalåm i fjor.

- Traseen er ikke så ekstrem lang i tid, men det er såpass få høydemeter i forhold til lengden på traseen. Da kan man ha færre porter med lengre avstand. Det er noe som ikke har passet meg ekstremt bra tidligere, sier Kristoffersen, som opplyser at det er justert på utstyret siden den gang og at han har vært på pallen der i både 2017 og 2018.

- Hvis vi kjører som vi gjorde i 2. omgang i Madonna, kan det være muligheter. Men det nytter ikke å sitte og si det, man må gjøre det, sier han.

I Madonna di Campiglio kom sesongens første verdenscupseier for Kristoffersen.

Slitt i storslalåm

Etter en femteplass i storslalåm i sesongåpningen i Sölden har Kristoffersen slitt i disiplinen. I de siste storslalåmrennene har det blitt skuffende resultater med 22., 12. og 15. plass.

Før det venter to nye renn i disiplinen i Adelboden til helga, har 26-åringen lagt ned noen ekstra treningstimer for å bedre teknikken.

- I storslalåm har jeg hatt litt utfordringer. Jeg har trent to dager storslalåm nå og det kjennes bedre ut nå. Jeg kjørte en dag der hvor jeg bare tenkte på det tekniske og det å kjøre riktig. I går prøvde jeg å legge på litt mer tempo og det funka bra da. Men trening er trening og renn er renn. Det gjenstår å prestere, forteller Kristoffersen til Dagbladet.

Han mener at årsaken til de skuffende storslalåmresultatene er at han har vært litt vel overivrig. Ønsket om å kjøre fort har trumfet ønsket om å kjøre riktig på ski, og dermed har resultatene blitt svakere.

- Man blir ikke verdensmester på trening, man blir verdensmester av trening, og så gjenstår det å få det ut i renn, slår Kristoffersen fast.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer