Berit Kjøll fikk PR-hjelp i valgkampen

Forsvarer PR-hjelpen i Kjølls valgkamp

Norges Håndballforbund investerte i Berit Kjølls valgseier. - Det er et svært akseptabelt beløp, sier forbundspresident, Kåre Geir Lio.

VANT: Berit Kjøll jubler over seieren etter valget under Idrettinget. Hun har fått hjelp av en rekke mektige aktører for å komme i posisjon. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
VANT: Berit Kjøll jubler over seieren etter valget under Idrettinget. Hun har fått hjelp av en rekke mektige aktører for å komme i posisjon. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Berit Kjøll jublet nærmest hemningsløst da det var hennes navn som ble lest opp som vinneren av presidentvalget i Norges idrettsforbund.

Sven Mollekleiv ble slått med to fattige stemmer, og det er Kjøll, som historiens tredje kvinne, som skal lede norsk idrett de neste fire åra.

I etterkant har flere medier omtalt hjelpen hun har fått fra mektige aktører på veien mot Idretts-Norges viktigste posisjon.

Langvarig forhold

Kjøll ble foreslått til presidentvervet av Håndballforbundet. VG skriver at hun selv tok kontakt med Rolf Nereng for hjelp i begynnelsen av valgkampen. Det var imidlertid Mollekleiv som ble innstilt av valgkomiteen, men da Kjøll valgte å fortsette presidentkampen, tok Håndballforbundet selv kontakt med Nereng og Claus Sonberg for videre hjelp.

Håndballforbundet betalte for PR-hjelp, som har gitt den nyvalgte idrettspresidenten medietrening i forbindelse med valgkampen.

- Hvorfor investerte dere i Berit Kjølls valgkamp?

- Berit ba om hjelp til å være forberedt til ulike spørsmål og ulike media. Hun trengte hjelp, og vi følte et ansvar for å hjelpe henne. Det var vi som foreslo henne, og da må vi ta vare på henne, forteller president i Håndballforbundet, Kåre Geir Lio, til Dagbladet.

- Det kan ikke være sånn at det bare er de formuelige som kan stille til valg eller at det er den andre arbeidsgiveren som betaler. Det synes jeg heller ikke noe om, legger han til.

HÅNDBALLPRESIDENT: Kåre Geir Lio i Norges Håndballforbund argumenterte for valg av Berit Kjøllt under Idrettstinget. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
HÅNDBALLPRESIDENT: Kåre Geir Lio i Norges Håndballforbund argumenterte for valg av Berit Kjøllt under Idrettstinget. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Kan ikke klage

Idrettsforbundet har flere ganger blitt kritisert for bruk av ekstern PR-hjelp. I desember 2017 ble det åpnet for innsyn i forbundets regnskap, hvor rådgivningsselskapet First House sitt navn dukket opp en rekke ganger. NIF brukte i overkant av 10 millioner kroner på tjenester fra selskapet, hvor deler av gikk til daværende president Tom Tvedts mediehåndtering.

Det har likevel aldri vært et tema å være åpen om PR-hjelpen i forbindelse med Kjølls valgkamp.

- Hvorfor var dere ikke åpne om deres bidrag?

- Det har aldri vært noen spørsmål om det. Man kan ikke klage på at noen ikke er god i media, for så å klage på at noen har mottatt medietrening. Dette er vel noe alle politikere og næringslivstopper gjør hele tiden – å øve på å bli god i møte med media.

- Hvor mye penger er det snakk om?

- Det vet jeg ikke. Det er et svært akseptabelt beløp, som vi skal legge fram når vi har oversikt, sier Lio, som ikke frykter at det kan framstå feil i etterkant når offentligheten nå har fått vite om deres aktive rolle i Kjølls valgkamp.

- Opptatt av full åpenhet

I en sak i Dagens Næringsliv uttaler Claus Sonberg (51) fra konsulentselskapet Zynk seg om deres hjelp i valgkampen.

- Zynk pleier ikke å kommentere kundeforhold, men Berit og Håndballforbundet er opptatt av full åpenhet, så derfor gjør vi et unntak. Håndballforbundet engasjerte meg og Rolf Nereng i og med at Berit Kjøll lanserte sitt kandidatur under fire uker før idrettstinget. Rolf og jeg har hjulpet til med budskap, skrevet utkastet til pressemeldingen der hun fremmet sitt kandidatur. I dialog med konsernsjef Daniel Kjørberg-Siraj i Obos, som viser et stort engasjement for kjønnsbalanse i egen virksomhet og idretten, har vi skrevet et utkast til en kronikk han og kommunikasjonsavdelingen seinere har redigert, sier han til avisa.

Dagens Næringsliv skriver også at tidligere Tine-topp Kathrine Mo (54) har bidratt til at Kjøll skulle ende opp i presidentstolen. I podkasten «Stormkast» med Petter Stordalen og Per Valebrokk snakket Kjøll denne uka om hvordan hun hadde jobbet for å komme i posisjon.

Under Idrettstinget skal Kjøll ha vært langt mer aktiv i jobben med å sanke nye stemmer sammenliknet med Mollekleiv, og til slutt var det altså to stemmer som vippet det i hennes favør.

Dagbladet forsøkte tirsdag å få kommentarer fra Berit Kjøll. Hun henviste til kommunikasjonssjef i Idrettsforbundet, Finn Aagaard. Spørsmål er blitt oversendt, men Dagbladet har foreløpig ikke fått svar.