<strong>KONFRONTASJON:</strong> Yang skjelte ut Scott etter seremonien. AP Photo/Mark Schiefelbein
KONFRONTASJON: Yang skjelte ut Scott etter seremonien. AP Photo/Mark Schiefelbein Vis mer

Forsvarer skandalesvømmeren: - Det er mobbing!

Sun Yang blir tatt i forsvar etter protestene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sun Yang har vakt harme i svømme-VM. Kineseren har tatt to gull i mesterskapet, og begge gangene har noen av konkurrentene vist sin misnøye ved å nekte å stå på pallen med ham.

Yang skal ha knust en blodprøve med en hammer foran dopingtesterne i fjor høst, men slapp unna med en advarsel fra Det internasjonale svømmeforbundet (Fina). Han har også en dopingdom fra 2014 på samvittigheten.

I går var det bronsevinner Duncan Scott som markerte sin avsky mot kineseren. Yang, som har sett seg lei protestene, svarte med å skjelle ut briten.

- Du er en taper. Jeg er en vinner, smalt det fra 27-åringen.

Selv om Yang er hatet av et nesten samlet svømmemiljø, tar svenske Simon Sjödin ham nå i forsvar.

<strong>PROTEST:</strong> Scott poserer langt unna Yang og de andre. Foto: NTB scanpix
PROTEST: Scott poserer langt unna Yang og de andre. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Svært beklagelig

Svensken, som har tre EM-medaljer på merittlista, mener konkurrentene har gått for langt i deres markeringer mot Yang.

- Jeg står også for nulltoleranse mot doping, men Sun Yang konkurrerer på like vilkår som alle andre. Han har fått klarsignal til å konkurrere, og om man vil protestere er det Fina man bør rette dem mot. Sun Yang gjør som han kan, så det er mobbing på et litt trist nivå faktisk, sier Sjödin til SVT.

32-åringen deltar i sitt siste VM, men klarte ikke å ta seg videre på 200 meter. Han mener at fokuset bør ligge på det sportslige, og ikke hva Yang har eller ikke har gjort utenfor svømmehallen.

- Jeg synes hele situasjonen er svært beklagelig, og jeg tror at svømmingen får lide for det. Vi burde fokusere på at det er en sommerfest, men i stedet rettes fokuset mot protester og doping.

Drapstruet etter protest

Den første som protestere mot Yang, var australske Mack Horton.

Bakgrunnen for krangelen er at Horton mener at Sun ikke burde fått delta i VM etter at kineseren angivelig skulle ha ødelagt en blodprøve da dopingjegerne gjestet ham uanmeldt i fjor.

Striden mellom de to svømmerne har fått det kinesiske folk til å reagere med støtte til Yang. På Horton sin Instagram-konto skal han og familien ha blitt truet på livet av sinte kinesere.

Hortons lagkamerat Jack McLoughlin fordømmer truslene.

- Det er ganske dårlig. Jeg ville ikke ønsket det mot min verste fiende en gang. Det er virkelig ille for alle sammen, for svømmingen og sport generelt. Jeg mener det han står for er riktig, sa McLoughlin ifølge nyhetsbyrået AFP.

Horton selv var svært forsiktig i uttalelsene etter advarselen fra FINA.

- Fokuset nå er på at laget presterer og at vi kommer oss gjennom en tøff uke, uttalte han.

Sun var utestengt i tre måneder i 2014 etter å ha blitt tatt med et ulovlig middel. Han påsto medisinen var tatt på grunn av et hjerteproblem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer