STØTTER ODD-TRENEREN: Jone Samuelsen (t.h) sammen med landslagssjef Per-Mathias Høgmo på landslagstrening denne uka. Til daglig har han Dag-Eilev Fagermo som trener. Utad en annen person, men innad er også Fagermo en som kan klappe spillerne på skuldra, forteller Samuelsen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
STØTTER ODD-TRENEREN: Jone Samuelsen (t.h) sammen med landslagssjef Per-Mathias Høgmo på landslagstrening denne uka. Til daglig har han Dag-Eilev Fagermo som trener. Utad en annen person, men innad er også Fagermo en som kan klappe spillerne på skuldra, forteller Samuelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Forsvarer utskjelte Fagermo: - Han er veldig omtenksom

Spillerstøtte til Odd-treneren.

ZAGREB (Dagbladet): Dag-Eilev Fagermo styrte Odd til to medaljer i fjor - bronse i serien og sølv i cupen. Men han har fått oppmerksomhet for mer enn bare trenerprestasjonene.

Mest synlig i fjor var konfliktene mellom ham og Molde-trener Tor Ole Skullerud, som pågikk gjennom store deler av høsten, og som toppet seg med utbruddene i intervjusonen etter cupfinalen: Etter å ha blitt kalt «Tapermo» av Tommy Høiland, svarte Fagermo med å si at Molde-spissen ikke er den skarpeste kniven i skuffen - hvorpå Odd-treneren ble beskyldt for mobbing av Tor Ole Skullerud. Den situasjonen beklaget Odd-treneren dagen etter.

I vinter har Fagermo fått kritikk for uttalelser om Moldes nyervervelse Fredrik Semb Berge - en spiller Odd fikk fram, og som Fagermo håpet skulle komme tilbake til Telemark da han gjorde vendereis fra Danmark. Men Berge valgte altså tittelforsvarerne.

Fikk Forren-kritikk Under den pågående landslagssamlinga har Berges nye lagkamerat Vegard Forren tatt sin Fagermo-utskjelte medspiller i forsvar:

- Det er merkelig at han (Fagermo) går ut på den måten og henger ut Fredrik. Du skulle tro at han er såpass oppegående at han vet hvordan fotball fungerer, sa Norges stopper da Dagbladet intervjuet ham i Marbella.

Men de spillerne i landslagstroppen som kjenner Fagermo best, går i forsvar for Odd-treneren.

GODORD: André Hansen kaller Dag-Eilev Fagermo en «fantastisk karakter». Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
GODORD: André Hansen kaller Dag-Eilev Fagermo en «fantastisk karakter». Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

- For oss er Dag-Eilev en veldig beskyttende trener. Han tar ofte støyten for spillerne, og han er oppriktig glad i dem han har rundt seg, sier Odds midtbanemann Jone Samuelsen.

- Han er en som tenner på pluggene veldig fort, og kan snakke før han får tenkt seg om. Han angrer sikkert på det til tider, men andre ganger er det hans klare mening han uttrykker. Det er litt sånn han er. Han er en sterk fargeklatt, og oppriktig i det han sier. Men det har jo også sørget for å gi klubben oppmerksomhet den kanskje ikke har hatt tidligere. Han har vært med på å ta klubben opp til et annet nivå. Og så kan du selvfølgelig stille spørsmål om de kranglene er så fornuftige, ler Samuelsen, og legger til:

- Han er egentlig en fantastisk person. Veldig glad i spillerne sine, veldig omtenksom. Hvis du er en god venn med Dag-Eilev så får du mye igjen - veldig mye.

- Han er en trener mange har sterke meninger om. Tror du han tar seg nær av at andre kritiserer ham?

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror nok han av og til tenker seg om, at det kan være ting som ikke burde kommet ut. Men som regel er det en mening og en tanke bak.

- En fantastisk karakter Landslagets reservekeeper André Hansen forlot Odd til fordel for Rosenborg nå i vinter, etter å ha spilt under Fagermo i flere sesonger.

- Dag-Eilev er en fantastisk karakter, sier Hansen.

- Men når du blir kjent med ham får du stor respekt. Han er veldig opptatt av hvordan vi spillerne har det. Han kan godt være hard mot deg etter en kamp på søndag, før han kommer på tirsdag og spør hvordan det går med deg og familien, med studiene - alt sånt. Så han er veldig flink til å balansere det å være en autoritær leder og samtidig være en av gutta, fortsetter keeperen.

- Så er han selvsagt en av de få i Fotball-Norge som tør å trykke litt til i mediene. Det er kanskje bare ham og Kjetil Rekdal. Da tror jeg kanskje det er «Medie-Fagermo» vi ser, og så ser vi mest til «Hverdags-Fagermo», vi som jobber tett på ham.

Trives i mediespillet Hansen tror de verbale taklingene treneren utsetter andre for - og selv utsettes for - i mediene er en del av et spill Fagermo trives godt med.

- Han har sikkert lært av sine feil han også, så han vet nok at hvis han slenger med leppa i TV 2s fotballsending søndag kveld, så kommer det et svar på mandag. Men det tror jeg ikke plager ham, sier Hansen.

- Da setter han seg nok heller ned og formulerer et nytt motsvar.

• Hansen, Samuelsen og resten av den norske landslagstroppen forbereder seg nå til møtet med Kroatia i Zagreb. Kampen har avspark lørdag klokka 18.00, og vises på Max.