Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Forsvarer venninna etter russisk angrep

Den russiske skihelten Anfisa Reztsova anklaget Tiril Eckhoff for doping. Det får flere til å reagere.

Den russiske skihelten Anfisa Reztsova anklaget Tiril Eckhoff for doping. Det får flere til å reagere. Vis mer

OSLO / ANTERSELVA (Dagbladet): Tiril Eckhoff hadde et fryktelig utgangspunkt før søndagens jaktstart, men gikk seg opp 39.-plasser i Anterselva. En sterk prestasjon av det norske håpet.

Men allerede før rennet ble det rettet mildt sagt oppsiktsvekkende påstander mot 29-åringen. Den tidligere russiske storløperen, Anfisa Reztsova, gikk nemlig til angrep på Eckhoff og beskyldte henne for doping. Også Martin Fourcade fikk gjennomgå.

KONFRONTERT: TV 2-reporterens spørsmål til den russiske gullvinneren skapte reaksjoner i salen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Martin Fourcade er en strålende utøver, et stort talent, men han får fremdeles en form for medisinsk støtte. Det samme gjelder for de norske utøverne. Vel, jeg kan ikke tro at Tiril Eckhoff plutselig er så overlegen i sporet. Hun utklasser konkurrentene i fem renn på rad, og er like sprek. Jeg kan ikke tro dette er mulig uten medisinsk hjelp, sier Reztsova til Sport.ru.

Russeren, som har OL-gull i både skiskyting og langrenn, satte og spørsmålstegn ved hvordan norske utøvere med astmaproblemer kan vinne skirenn.

TIL ANGREP: Anfisa Reztsova. Foto: NTB scanpix
TIL ANGREP: Anfisa Reztsova. Foto: NTB scanpix Vis mer

Forsvares

Beskyldningene har mildt sagt vakt oppsikt i skimiljøet. Skiskytterne oppholder seg i Anterselva i Italia, men også i langrennssirkuset har man fått med seg uttalelsene.

Etter gårsdagens maktdemonstrasjon i Östersund fikk Therese Johaug spørsmål om Reztsovas angrep. Tiril Eckhoff beskrev påstanden for «sykt» overfor TV 2 og får medhold av langrennsstjerna.

- Da er jeg helt enig med Tiril, sier Johaug til Expressen.

Hennes langrennsvenninne, Charlotte Kalla, støtter også Eckhoff.

- Det er så trist å høre. Det er ikke det man vil måtte fokusere på under et mesterskap, sier svensken til avisa.

Hun beskriver Eckhoff som en energisk dame med beina godt planet på jorda, som sprer glede til de rundt seg. Kalla oppfordrer skiskytteren til å glemme de russiske uttalelsene.

- Det skal hun ikke bry seg om. Hun skal bare fokusere på gleden hun får av skiskyting.

Eckhoff, Johaug og Kalla deltok alle i TV-programmet Landskampen på TV 2, hvor de ble godt kjent.

Slår tilbake

Fourcade tok raskt til motmæle etter Reztsovas beskyldninger.

- Forhåpentligvis er ikke alle tidligere utøvere senile. Denne er det, skrev franskmannen på Twitter.

Eckhoff, som har seks individuelle verdenscupseire denne sesongen, rister på hodet av russeren.

- Jeg hørte at noen snakket dritt om meg. Men det er jo hyggelig at hun nevner at jeg er i så god form. Dessverre for hennes del så vil jeg si at jeg er så ren som du kan få det, sier hun til TV 2.

- Det er jo sykt å melde noe sånt. Hun kan jo være med å trene og se hvordan det går, la Eckhoff til.

Hennes svenske konkurrent, Hanna Öberg, liker ikke russerens utspill.

- Jeg synes det er på grensen til ærekrenkelse, sier hun til Expressen.

Dopingdom

Reztsovas angrep kommer kort tid etter at den tidligere russiske skiskytteren, Jevgenij Ustjugov, ble utestengt i to år for doping.

Han har lagt opp, men i blodpasset har man funnet fellende bevis mot 34-åringen. Dommen har tilbakevirkende effekt, og russeren vil bli fratatt stafettgullet fra OL på hjemmebane i 2014 om ikke anken fører gjennom.

Det vil i så fall bety at Norge rykker opp på 3.-plass på stafetten. Dermed vil Johannes Thingnes Bø, Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen få en ny bronsemedalje i samlingen.

Landslagstrener Egil Kristiansen forventer at medaljene dukker opp i posten.

- Uansett er det ikke moro at sånt dukker opp i etterkant, men det viktigste er at de blir tatt. Det er bra at det blir tatt prøver, og om man ikke kan ta utøvere der og da, kan de utøverne det gjelder aldri føle seg trygge. De kan bli tatt ett, to eller til og med ti år etter, sa han til Dagbladet i helga.

Hele Norges coronakart