KRITISK. Advokat Morten Furuholmen sto for utspørringen av en politioverbetjent som var sentral i framskaffelsen av det viktige lydbåndopptaket. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KRITISK. Advokat Morten Furuholmen sto for utspørringen av en politioverbetjent som var sentral i framskaffelsen av det viktige lydbåndopptaket. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Forsvaret krever at viktig bevis avskjæres i kampfikssingsaken

- Er vi oppe i en situasjon som om vi skulle ha kjøpt en stjålet bil?

OSLO TINGRETT (Dagbladet): Fredag ble rettssaken avbrutt, da det ble sådd tvil om politiets framgangsmetode, rundt et av aktoratets vktigste bevis.

Tirsdag begjærte forsvarsadvokat Morten Furuholmen, på vegne av de sju forsvarerne, at lydbåndopptaket skal avskjæres som bevis i kampfiksingssaken.

Lydbåndopptaket, der en av de fem tiltalte fotballspillerne forteller at vedkommende hadde mottatt penger for å ha fikset en fotballkamp er svært sentral i saken.

Furuholmen hevdet at det var en selvstendig straffbar handling å tilby penger i en forhandlingssituasjon.

Forsvaret innkalte en politioverbetjent som vitne mandag formiddag.

Vedkommende var aktiv i operasjonen, da lydbåndopptaket ble beslaglagt.

Fredag kom det fram, at en tidligere styreleder i Follo FK var blitt brukt som uvitende lokkedue i spillet rundt lydbåndopptaket.

Dette var verken aktoratet eller forsvaret klar over. Det sto ikke oppført i rettsdokumentene.

Advokat Morten Furuholmen sto for utspørringen.

- Er det ikke påfallende, at framgangsmetoden ikke er nevnt i en rapport, spurte Furuholmen.

Vitnet svarte:

- I etterkant kan jeg se det. Det kunne gjerne stått i rapporten.

Furholmen:

- Ja, men det gjorde ikke det. Dere var tre betjenter og en politijurist. Og ingen kom på at det burde vært detaljert i en rapport. Er ikke det merkelig?

Furuholmen var kritisk til politiets arbeid under framskaffelsen av lydbåndet. Han mente at den tidligere styrelederen i Follo var brukt som en ren agent av politiet, uten å være klar over det.

- Det er en provokasjon. I stedet for å ha benyttet seg av konvensjonell etterforskning, påsto Furuholmen under begjæringen.

Først hadde aktor Asbjørg Lykkjen hamret løs på forsvaret, da retten ble satt.

- Det er en grov bommert av forsvarerne. Det kan være at forsvarerne ikke skjønner hva det dreier seg om.

Hun mente at det ikke var noe tvil om lydbåndopptaket var relevant som bevis i saken på grunn av politiets framgangsmetode under framskaffelsen av lydbåndopptaket.

Siden opptaket allerede eksisterte før politiet ble koblet inn i saken, mente aktor.

- Det at forsvaret bruker så mye ressurser på å fjerne dette lydbåndopptaket, viser vel egentlig tyngden på dette beviset, sa aktor Asbjørg Lykkjen.

Hun la også vekt på at det aldri var meningen å bruke penger i etterforkningen og arbeidet med å få tak i lydbåndopptaket.

- Det bommes på alle punkter fra forsvarernes side, sa aktor Asbjørg Lykkjen.

Men hun svarte på forespørsel fra dommeren, at politiets handling burde ha vært dokumentert i en rapport.

Retten fatter en avgjørelse i kveld, om lydbåndopptaket opprettholdes som bevis eller frafaller. Avgjørelsen blir offentliggjort når retten blir satt onsdag.