I FORM: Joshua King og Adama Diomande spiller regelmessig i Premier League og representerer en målfarlig norsk spissduo. oto: Berit Roald / NTB scanpix
I FORM: Joshua King og Adama Diomande spiller regelmessig i Premier League og representerer en målfarlig norsk spissduo. oto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer

Forsvarskrise og klubbkaos, men Norge har likevel uvanlig mye å glede seg over før Tyskland-kampen

Trygghet på keeperplass, forsvarstrøbbel, spissuksess og klubbkaos er de fire punktene som representerer Norges inngang til møtet med regjerende verdensmester Tyskland.

(Dagbladet): Per-Mathias Høgmo kan glede seg over at et uvanlig høyt antall norske spillere fikk 90 minutter for sine utenlandske klubber i helga.

At Norge er inne i en liten forsvarskrise, passer særdeles dårlig når regjerende verdensmester Tyskland kommer til Ullevaal på søndag. Men der hvor fotballkamper avgjøres, foran mål, ser det sjeldent bra ut.

Både Rune Almenning Jarstein og Ørjan Håskjold Nyland spilte 90 minutter for hver sin Bundesliga-klubb i helga. Begge spilte på seg selvtillit mot tyske motstandere før møtet med nettopp Tyskland.

I motsatt ende av banen – og i en annen stor liga – viste Adama Diomande og Joshua King gode takter i Premier League. Begge gjennomførte 90 minutter i helga. King scoret Bournemouths mål i 1-1-kampen mot Crystal Palace.

I FORM: Joshua King scoret mot Crystal Palace i helga og feiret med lagkompisene. Foto: NTB Scanpix
I FORM: Joshua King scoret mot Crystal Palace i helga og feiret med lagkompisene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Diomande, som scoret Premier Leagues aller første mål denne sesongen, bidro positivt da Hull holdt på å sjokkere Manchester United.

Forsvarskrisa

I forsvaret ser det imidlertid langt verre ut. Olympiakos' Omar Elabdellaoui er ute med skade, mens Vegard Forren måtte forlate lørdagens oppgjør mot Strømsgodset etter å ha tråkket over. Håvard Nordtveit sto over West Hams kamp mot Manchester City etter å ha fått en smell på trening. Begge er usikre til denne ukas landskamper.

I tillegg er Stefan Strandberg i en overgangsfase mellom to klubber. Det positive er at Haitam Aleesami spilte 90 minutter da Palermo klarte 1–1 borte mot Inter i Milano og at Forren kommer med følgende gladmelding til Dagbladet:

–Jeg har tråkket over før og spilt kamp igjen tre dager seinere, så jeg håper det går bra denne gangen også. Det er kanskje litt verre nå, men jeg skal prøve. Det er heldigvis ei uke til Tyskland-kampen, sier Forren.

GODE TAKTER: Adama Diomande skapte trøbbel for Manchester Uniteds Marouane Fellaini i helga. Foto: NTB Scanpix
GODE TAKTER: Adama Diomande skapte trøbbel for Manchester Uniteds Marouane Fellaini i helga. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Av de norske landslagsspillerne som ikke fikk spilletid i helga, var det stort sett snakk om spillere som nylig har skiftet klubb. Stefan Johansen gikk nettopp fra Celtic til Fulham, Tarik Elyounoussi (ikke landslagsuttatt) fra Hoffenheim til Olympiakos, Stefan Strandberg fra russiske Krasnodar til tyske Hannover 96 (lån) og Martin Samuelsen fra West Ham til Blackburn (lån).

Ingen av disse spilte i helga som et resultat av de nylige klubbskiftene. Heller ikke Markus Henriksen var i AZ Alkmaars kamptropp. Årsaken er at han angivelig er på vei til Hull og Premier League. Denne gjengen har nok sine respektive klubbskifter i bakhodet når de skal prestere for Norge den kommende uka.

Slik spilte resten av landslagsspillerne:

Ole Selnæs hadde en god dag på jobb for Saint-Étienne, men måtte nøye seg med 0–0 i hjemmekampen mot Toulouse. Lagkompis Alexander Søderlund, som har slitt med en strekk og ikke var med i kamptroppen, mente Selnæs var banens beste.

Alexander Tettey spilte 90 minutter for Norwich i 0-3-tapet mot Birmingham, mens også Per Ciljan Skjelbred spilte 90 minutter da Hertha Berlin slo Freiburg, men fikk seg en smell på overtid.

SATSES PÅ: Både Rune Jarstein og Ørjan Nyland startet serieåpningen for sine respektive Bundeliga-klubber. Foto: NTB Scanpix
SATSES PÅ: Både Rune Jarstein og Ørjan Nyland startet serieåpningen for sine respektive Bundeliga-klubber. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Veton Berisha spilte like mange minutter for Greuther Fürth på nivået under og pådro seg et gult kort i 3-2-seieren over Erzgebirge. Også Even Hovland spilte hele kampen for Nürnberg, men fikk bank av Gustav Valsvik og Eintracht Braunschweig.

Sten Grytebust fikk 90 minutter for Odense. Det samme gjorde Jørgen Skjelvik for Rosenborg mot Tromsø, men Jonas Svensson ble hvilt fra start. Martin Linnes var på benken for Galatasaray da de vant 3-1.

I tillegg viste U21-landslagsspiller Mohamed Elyounoussi nok en gang gode takter for Basel med en ny assist i 3-0-seieren mot Basel og kan bli hentet inn som erstatter for Pål André Helland, som har meldt forfall.

Svenskene anbefaler Høgmo å ta ut Magnus Wolff Eikrem, som er suveren assistkonge i Allsvenskan og regisserte Malmös matchvinnerscoring mot GIF Sundsvall i går da landslagsuttatte Jo Inge Berget spilte 90 minutter.