Forsvarsspillet var helt jalla

MERANO (Dagbladet): For Cecilie Leganger var det en mager trøst at hun nok en gang ble kåret til VMs beste keeper. Hun er både fortvilt og forbanna på det gjennomhullede norske forsvarsspillet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi slipper inn altfor mange mål. Jeg kjenner at det er utrygt å stå bak der, sier Cecilie Leganger til Dagbladet.

I gruppespillets fem kamper slapp Norge inn 91 mål. Mot Sør-Korea i åttendedelsfinalen 25 mål. Mot Frankrike i kvartfinalen 26. I semien mot Jugoslavia 29 (før ekstraomgangen). Og i går altså 30. Det blir et gjennomsnitt på 22,3 - inkludert fire slaktoffer i gruppespillet.

- I finalen mot Frankrike i 1999 scoret vi 25 mål og vant. Vi bør dra hjem og se på video for å finne ut hva det er. Vi bommer for mye i forsvar, og er nødt til å gjøre justeringer, sier Leganger.

Mellomfornøyd

I går lå Norge under 3-8 etter drøye ti minutters spill.

- Vi sliter bakover, og taper kampen i første omgang. Jeg tror vi brukte for mye krefter i semfinalen. Det taper vi på til slutt, sier Leganger, som legger til at Russland imponerte framover:

- De spiller utrolig bra angrepshåndball, men vi spiller helt jalla i forvar, og bør dra hjem og trene på det, sier Cecilie, som sjøl endte på en redningsprosent på 43,1 i VM.

Hun reddet 128 av 297 skudd. Det er best av dem som har stått mye i VM, men bare så vidt. Cecilie har vært langt bedre i tidligere mesterskap, og har ikke framstått som matchvinner for Norge.

- Jeg er ikke skuffa over meg sjøl, men det har gått opp og ned med meg også. Jeg føler at jeg er der bare av og til, men har veldig lett for å bli deppa i kampene. Det ble jeg i semifinalen, men ikke i dag, sier Cecilie.

Sørlie utrygg

Else-Marthe Sørlie har tidligere vært som en mur i det norske forsvaret. Hun skjønner delvis Cecilies kritikk av forsvarsspillet.

- Jeg føler også at vi ikke har samme tryggheten som før. Samtidig har vi blitt bedre i angrep, og scorer flere mål, sier hun.

Og det hjelper jo selvfølgelig. Så lenge motstanderen scorer færre. Det gjorde altså ikke Russland.

- Russland spiller en helt annen type håndball enn oss. Om de holder ballen med en hånd, så kan de både skyte, finte og spille videre. Går vi på, så spiller de inn til strek. Står vi, så skyter de. Utrolig effektivt, sier hun.

Tar sjølkritikk

Landslagssjef Marit Breivik innrømmer at forsvarsspillet delvis har sviktet i VM, og tar noe av skylda sjøl. Særlig i går.

- Jeg er irritert på meg sjøl for at jeg ikke starter med å spille 5-1 i forsvar, sier hun.

Da kunne kanskje Russlands store ledelse vært unngått.

Kjersti Grini ønsker som Cecilie at Breivik legger opp til grundige videoanalyser for å finne ut hva som har perforert forsvarsnasjonen Norge.

- Det er vanskelig å vurdere sånn umiddelbart, men jeg holder med henne i dette. Jeg tror at det også har vært en nedtur for Cecilie sjøl at det som før var vår force, nå ikke er godt nok.

Cecilie understreker likevel:

- Jeg hadde veldig lyst på gullet, men det er ikke lov å være veldig skuffa. Mange av de unge je ntene er veldig glade for sølvet.

VAKLET: Gro Hammerseng og Else-Marthe Sørlie pakker inn russerne, men i de fleste tilfellene klarte russerne å trenge gjennom Norges vaklende forsvar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer