<b>1-0:</b> Gareth McAuley (t.v. i hvitt) er uheldig og sender ballen i eget nett. Det spørs om ikke Hal Robson-Kanu (i rødt) ville scoret hvis McAuley ikke hadde truffet ballen. Foto: NTB Scanpix
<b>1-0:</b> Gareth McAuley (t.v. i hvitt) er uheldig og sender ballen i eget nett. Det spørs om ikke Hal Robson-Kanu (i rødt) ville scoret hvis McAuley ikke hadde truffet ballen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Forsvarte seg heroisk i 75 minutter. Så skjedde dette

Wales videre til kvartfinale etter 1-0 mot Nord-Irland.

• Wales - Nord-Irland 1-0 (0-0)

(Dagbladet): Nervøst. Dårlig kvalitet. Kjedelig. Dette er ord som kan beskrive kveldens EM-forestilling.

Det var vinn eller forsvinn for begge nasjoner, noe som sannsynligvis lå i bakhodet til de 22 spillerne på gressmatta i Paris.

Wales sleit med å skape noe mot et heroisk forsvar, og Nord-Irland virket å være mer fornøyd jo lenger de klarte å holde nullen. Premissene for en underholdende fotballkamp lå derfor ikke til rette.

Det måtte en tabbe til for å skille lagene etter en sjansefattig kamp.

WBA-spiller Gareth McAuley var uheldig da han sendte ballen i eget nett etter 75 minutter. Scoringen kom etter et godt slått innlegg fra Gareth Bale på venstrekanten. Fortvilte lagkamerater holdt seg til hodet etter scoringen, mens de rødkledde jublet hemningsløst.

- Hva kan jeg si? Vi visste det ville bli en stygg kamp. Nord-Irland gjorde det vanskelig for oss - det var ikke mye rom på topp. Det er utrolig, sier Gareth Bale til BBC etter seieren.

- Utrolig

Selvmålet var nok til å sende Wales videre til kvartfinalen. For Nord-Irland blir det en tung tur hjem.

- Det er utrolig, sier Wales-manager Chris Coleman om avansementet etter kampen, via NRK.

- Det var ikke pent, men vi gikk videre. En utrolig bragd, og fansen var utrolig, sier Coleman, som samtidig skryter av Nord-Irland.

Nord-Irland-manager Michael O'Neill var langt nede etter tapet:

- Det er tungt. Vi var det beste laget i dag, og måten målet kom på var hardt. Jeg kunne ikke bedt spillerne mine om mer i turneringa. Gareth McAuley vet at han må ta en avgjørelse på et slikt innlegg - han måtte bedømme om det var noen bak ham eller ikke, sier O'Neill.

Annullert mål

Det var duket for et helbritisk EM-oppgjør da Wales møtte Nord-Irland til dyst på Parc des Princes. Og med engelske Martin Atkinson som pipeblåser var den britiske dominansen ekstra synlig.

DAGBLADETS DOM:

Fansen til begge lag: Festen på tribunen hadde fortjent en bedre forestilling på gressmatta. Noen av Ems beste fans i aksjon i kveld.

Gareth Bale: Var lenge usynlig, men viste hvor farlig han er når han først får sjansen. Innlegget som førte til scoringen var virkelig solid, og ble også avgjørende.

Gareth McAuley: Sendte ballen i eget nett og knuste samtidig en hel nasjons drøm om avansement i EM. Tung kveld for den rutinerte forsvareren.

Det var Nord-Irland som åpnet kampen best. Etter ni minutter testet Stuart Dallas keeper Wayne Hennessey med et skudd fra distanse, som sisteskansen slo ballen ut til corner.

Arsenal-spiller Aaron Ramsey trodde at han hadde gitt Wales ledelsen etter 19 minutters spill, men scoringen ble korrekt annullert for offside. Midtbanespilleren var en halvmeter på feil side da han fikk ballen fra pannebrasken til lagkamerat Sam Vokes.

Fansen til begge lag har laget skikkelig liv under EM. I dag var det ikke samsvar mellom festen på tribunen og det som skjedde på banen - hvor det gikk lang tid mellom høydepunktene.

Wales hadde scoret fire mål før pause i gruppespillet, men i kveld maktet ikke Gareth Bale og resten av mannskapet å løsne et eneste tellende skudd på mål før hvilen.

Nord-Irland forsvarte seg heroisk, og det virket som om frykten for å tape var mye større enn viljen til å vinne - for begge lag.

- Standarden på fotballen i denne omgangen har vært forferdelig, sier Alan Shearer ifølge BBC.

&lt;b&gt;ANNULLERT MÅL:&lt;/b&gt; Wales' Aaron Ramsey var offsideplassert da han fikk ballen fra Vokes. Foto: REUTERS/John Sibley/NTB Scanpix
<b>ANNULLERT MÅL:</b> Wales' Aaron Ramsey var offsideplassert da han fikk ballen fra Vokes. Foto: REUTERS/John Sibley/NTB Scanpix Vis mer

Selvmål

Wales hadde ikke tapt på åtte kamper mot Nord-Irland siden 1980. Sist lagene møttes før i kveld, var en vennskapskamp mars i år som endte 1-1.

Dette er første gang begge nasjonene har kommet seg videre fra gruppespillet i en stor turnering siden VM i 1958.

Det var mange walisere som satte sin lit til EM-toppscorer Gareth Bale (tre mål i turneringa), men Real Madrid-spilleren fikk tre spillere på seg hver gang han mottok ballen.

Det var nok mange som holdt pusten da Wales fikk frispark i god posisjon etter en snau time, men forsøket til Bale ble reddet av keeper Michael McGovern, som med et tigersprang slo ballen ut til siden.

Etter hvert som tiden gikk ble beina på gressmatta stadig mer slitne. Det bidro ikke til å øke kvaliteten på det som skjedde på banen.

Men så kom det en scoring ut av ingenting.

WBA-spiller Gareth McAuley var uheldig da han satte foten frem på et Gareth Bale-innlegg. Ballen traff slegga til den rutinerte 36-åringen, som fortvilet måtte se ballen gå i nettmaskene bak sin egen keeper.

McAuley kan trøste seg med at Hal Robson-Kanu, som var i ryggen hans, ville scoret om han hadde bommet på ballen. Det spørs om det hjelper på humøret i kveld.

Nå venter vinneren av Ungarn - Belgia i kvartfinalen for Wales. Det avgjøres i morgen (søndag).

Forsvarte seg heroisk i 75 minutter. Så skjedde dette