Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

NM på ski 2017:

Fort nok til VM-gull

Bare Sergej Ustjugov kunne ha stoppet Didrik Tønseth.

HELT OPP: Første NM-gull til Didrik Tønseth. Og det med et tempo og et løpsopplegg  som en verdensmester. FOTO:: Terje Pedersen / NTB scanpix.
HELT OPP: Første NM-gull til Didrik Tønseth. Og det med et tempo og et løpsopplegg  som en verdensmester. FOTO:: Terje Pedersen / NTB scanpix. Vis mer

kom løpet som viste at Didrik Tønseth har fart og krefter inne til å gå for et individuelt gull i Lahti-VM:

  • Denne første NM-seieren holdt egentlig verdensklasse.

For det som en stund så ut som dagen til Johannes Høsflot Klæbo, ble enda litt større for Tønseth enn en seiersmargin på 42 sekunder. Seieren var mer en test på hva som kan komme på den samme distansen i VM sist i denne måneden.

Her var det jo så mye mer enn farten som imponerte.

DIDRIK har i flere år først og fremst vært sett på som en kapasitetsløper med et O2-opptak og en kropp som skapt for de røffeste stigningene. Det bildet er i endring. Nå drar han til Lahti trygg på også helt andre kvaliteter.

Allerede i sesongstarten var det lett å se denne utviklingen. Da staket Tønseth seg gjennom løypa på Beitostølen med en overlegen styrke i overkroppen. Derfor var det greit for ham å gå kontrollert opp den lange bakken fra start i dette mesterløpet drøyt ti sekunder bak de aller raskeste. En 15km med intervallstart avgjøres sjelden på dette punktet.

HER var den avgjort før den første mila. Da hadde Didrik Tønseth skrudd opp tempoet og Klæbo hadde fått sin smell etter å ha ligget i ryggen på Martin Johnsrud Sundby. Først da ble det mulig å skjønne hvor fort dette egentlig gikk:

  • I Didriks beste periode ville bare Sergej Ustjugov og Martin i VM-form vært jevnbyrdige.

Det setter standarden for det som kan skje i Lahti.

FOR der er bakkene tyngre og traseen nesten perfekt for den nye miksen av Didriks ferdigheter. Det gjør ham til en selvsagt mann både på den innledende 3-mila og 15km, men sjansene er klart størst på den siste distansen:

  • Mens Didrik Tønseth har fått verdifull kunnskap for å disponere løp, mangler han både spurt og skøyteferdigheter til å være en opplagt gullkandidat på fellesstart i skiatlon.

Slik passet det perfekt at denne boosten i selvtillit kom på akkurat riktig VM-øvelse.

DET gjorde den også for Johannes Høsflot Klæbo. Vel gikk han seg ganske tom i ryggen på Johnsrud Sundby, men det som skjedde etter at han slapp er like interessant. Da klarte unggutten å stabilisere løpet sitt, slik at det likevel holdt til sølv i duellen mot en treningstung Sundby.

Klæbo er allerede sikker til VM-sprinten. Muligens holdt plasseringen til at landslagsledelsen velger å satse på ham også på 15km. Det blir et formvalg, og det skjer i full forståelse med årets komet i norsk langrenn. Der Petter Northug på omtrent samme alder ble vraket til OL i 2006 med et vondt etterspill, aksepterer Klæbo andres valg. Selv om det i etterkant framstår som feilvalg:

- Om jeg ikke får gå, tar jeg med meg den gode følelsen fra dette løpet uansett, sa Johannes til NRK, vel vitende om at han tidlgere i vinter med sin andreplass i Skandinavisk Cup i VM-løypa såvidt bak Iivo Niskanen også har vist at denne traseen passer 20-åringens ferdigheter.

POENGET er bare at det er flust med sterke norske herreløpere. Derfor ble den absolutt brukbare russeren Stanislav Volzhentsev bare nummer 15 i sin VM-test, og det mot et norsk felt der mange bra løpere manglet.

Det store NM-løpet kommer jo først på lørdag. Da gjelder 30km med skibytte også hvem som er sterk nok til å ta VM-medaljer på distansen.

Nå er det nivået i hvilket som helst norsk mesterskap både for jenter og gutter. For om Didrik Tønseths NM-gull hadde holdt til seier i Lahti, ville Marit Bjørgens 10km seier vært en utklassing der.

Og da kan VM bare komme.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media