Frode Lia:

- Ført norsk fotball bak lyset

Fotball- og medieprofil Frode Lia forteller til Dagbladet at det bare var et tidsspørsmål før noen ble arrestert i Qatar. Han mener at alle som har jobbet med problematikken vet hvordan holdningen er mot journalister.

IKKE OVERRASKET: Frode Lia var ikke overrasket da to journalister fra NRK ble arrestert i Qatar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
IKKE OVERRASKET: Frode Lia var ikke overrasket da to journalister fra NRK ble arrestert i Qatar. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ubetimelig at Qatar-utvalget ikke har beklaget for å ha ført norsk fotball bak lyset, sier tidligere redaktør i Josimar, Frode Lia, til Dagbladet.

Tirsdag ble det kjent at to journalister fra NRK ble arrestert i 32 timer i Qatar. Journalistene var på reportasjereise i Qatar i forbindelse med fotball-VM til neste år.

Ifølge Lia er det ingen overraskelse at norske journalister har blitt arrestert i Qatar.

- Jeg så at NRK hadde gjort en rekke flotte reportasjer fra Qatar. Jeg sa til kona mi at det bare er et tidsspørsmål før noen bli arrestert. Alle som har jobbet med problematikken rundt Qatar vet hvordan de jobber mot journalister. Dette er ikke nytt. Tyske og engelske journalister har blitt arrestert. Det skjer hele tiden. Det er sånn de opererer, sier Lia.

Sven Mollekleiv er leder i Qatar-utvalget. Han skriver til Dagbladet at fengslingen av journalister er et meget alvorlig brudd på ytrings- og pressefriheten

- Myndigheter, næringsliv, arbeidstakerorganisasjoner og sivilsamfunn må stå sammen i kravet om at pressefriheten innføres i praksis. Nye rapporter og enkeltsaker vil vise om presset mot VM-arrangøren og FIFA fører fram til varige forbedringer, skriver Mollekleiv.

Sven Mollekleiv forteller at Qatar-utvalget ser alvorlig på brudd på ytrings- og pressefriheten. Foto: Geir Olsen / NTB
Sven Mollekleiv forteller at Qatar-utvalget ser alvorlig på brudd på ytrings- og pressefriheten. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Frustrerende

Norges Fotballforbund (NFF) satte ned et Qatar-utvalg i mars i år som skulle se på hva norsk fotball skulle gjøre for å reagere på Qatar sin håndtering av menneskerettigheter i landet.

Lia har lenge vært kritisk til Qatar-utvalget som han mener ikke har gjort nok for denne saken.

- Det er frustrerende å se en så naiv tilnærming når journalister blir arrestert og menneskeliv går tapt. Jeg synes det er rart at folk i Qatar-utvalget fortsatt holder fast på dialog når man ser at Qatar ikke har vært interessert i dialog eller forbedringer, sier Lia.

- Bakgrunnen for at mange journalister var for boikott er at vi har sett gjennom mange år at Qatar ikke har vært interessert i å bedre rettighetene til fremmedarbeidere, sier Lia.

Mollekleiv skriver at et grunnleggende spørsmål var om boikott ville styrke menneskerettighetene, samt arbeidstakernes rettigheter og interesser.

- Qatar-utvalget svarte på sitt uavhengige mandat gjennom samtaler med uavhengige organisasjoner som representerer arbeidstakernes interesser i Qatar. De skal ivareta menneskerettighetene og rapportere på de faktiske forhold i Qatar, skriver Mollekleiv.

Han skriver videre at kampen for menneskerettighetene og anstendige arbeidsvilkår for alle krever daglig oppfølging og rapportering over tid.

- Amnestys siste rapport må tas på alvor og viser det er en rekke reformer som ikke etterleves. Vi må alle kreve at alle migrantarbeidere blir gitt anstendige arbeidsforhold, ikke bare dem som opplever forbedring knyttet til stadionutbyggingene.

TILBAKE: NRK-journalistene Halvor Ekeland som sammen med Lokman Ghorbani ble arrestert i Qatar, møtte pressen etter ankomst på Gardermoen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Ekstraordinært forbundsting

I juni ble det holdt et ekstraordinært forbundsting der det skulle stemmes over om norsk fotball skulle boikotte fotball-VM i Qatar. I rapporten til Qatar-utvalget kom de fram til 26 tiltak, som de mente ville fungere bedre enn en boikott.

- Vi påpekte at utfordringen er oppfølging og etterlevelse. Den utfordringen ligger hos NFF, UEFA, FIFA, SC og qatarske myndigheter, skriver Mollekleiv.

Boikott ble nedstemt med et stort flertall. Lia mener at Qatar-utvalget førte norsk fotball bak lyset.

- Når Qatar-utvalget gikk på tinget i sommer og sa at ting har blitt bedre, så visste vi at det ikke stemte. Fremmedarbeidere dør og journalister blir arrestert. Norsk fotball tok en avgjørelse på bakgrunn av Qatar-utvalget sin rapport som ikke stemmer. All dokumentasjon tilsier at det var ren og pur løgn, forteller Lia.

TV-kanalene må ta grep

Det er NRK og TV 2 som har rettighetene til å sende kampene fra VM i Qatar til neste år. Lia mener nå at NRK og TV 2 burde ta grep.

- Som en nyhetsredaksjon så kan man ikke godta at norske journalister blir arrestert for å dekke grusomhetene i Qatar. Da må man sette en strek i sanden. Hit, men ikke lenger, sier Lia.

Han forteller at hvis det var opp til ham så ville han ikke ha vist VM i Qatar på TV.

- Hva de gjør, bestemmer de selv. Jeg hadde aldri vist det. Der hadde jeg satt en strek, sier han og fortsetter videre:

- Qatar sin motivasjon for å arrangere et VM er for å framstille landet som moderne, og knytte det tettere opp mot Europa. Hvis NRK og TV 2 kommer til å vise VM så vil de være en del av sportsvaskingen. NRK og TV2 burde ikke la seg bruke for å sportsvaske et regime som Qatar.

Dagbladet har snakket med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen som sier at entusiasmen rundt VM i Qatar på en dag som dette er veldig lav.

- Jeg synes det er trist at det er tildelt Qatar. Samtidig skal det sitte veldig langt inne for en medieorganisasjon å begynne å boikotte arrangementer eller land. Vi skal derimot dekke idretten, men så skal vi også dekke det som skjer i landet og historiene rundt på en kritisk og god måte. Det var akkurat derfor vi var der denne gangen, sier Eriksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer