TOUR-DEBUTANT: Vegard Stake Laengen har kommet seg (nesten) helskinnet gjennom den første uken av sin første Tour de France. Foto: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
TOUR-DEBUTANT: Vegard Stake Laengen har kommet seg (nesten) helskinnet gjennom den første uken av sin første Tour de France. Foto: Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Vegard Stake Laengen i Tour de France

Forteller om kynisk bruddspill i touren: - Plutselig skulle jeg i brudd

Stake Laengen kjørt ned i brudd-krigen.

PÉRIGUEUX (procycling.no): Av alle nisjene i syklingens profesjonelle økosystem, er det nok bruddspesialistene som lever under de tøffeste kår. Som verken spurter, klatrer eller puncheur lever de på smulene fra de tre overnevnte.

De er altmuligmenn som kanskje ville vunnet en del mer, hadde det ikke vært for feltets vidstrakte spesialisering som kanskje er i ferd med å gjøre bruddspesialister til en utdøende rase.

Tour de France-debutant Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) har så langt tilbrakt 267 kilometer i brudd. En ikke-uvesentlig prosentandel av dette kan imidlertid tilskrives et befalende direktiv fra laget sponsorer, som ble sendt ut i starten av første uke.

– Det har kommet opp ønsker underveis om at brudd var mer ønskelig enn i utgangspunktet. Sponsoren hadde ønsker om det. De så underveis at eksponeringen måtte opp, og da kan vi så klart justere oss. Så da var det plutselig jeg som skulle i brudd den ene dagen og Manuele Mori dagen etterpå. På de flate etappene ble strategien vår forandret, siden (spurteren Ben) Swift ikke var helt på topp. Men det er klart at resultater er første prioritet, sier Stake Laengen – med referanse til lagets sammenlagtrytter Louis Meintjes.

På veiene til Troyes var «Stakan» en av tre utbrytere, i et heller fåfengt TV-brudd som hovedfeltet snøret inn som en liten pale.

Sammen med belgieren Frederik Backaert (Wanty) og franskmannen Perrig Quemeneur (Direct Energie) hadde nordmannen en lang dag i front under den stekende franske solen.

– Jeg visste at på en slik etappe så er det 99 prosent sikkert å komme i brudd dersom man vil. Jeg var forberedt på det, prøvde å kjøre billig underveis og drakk og spiste mye. Det var en grei dag. Det koster mye mer å kjøre en etappe som i går (til Chambéry). For på de flate dagene sitter jeg ganske aerodynamisk på sykkelen og kan prøve å kjøre smart. Derfor blir det ikke så mye hardere enn å sitte i feltet. I fjellene har jeg mange kilo å dra på.

Belønningen i Troyes ble prisen for «mest aggressive rytter», en tur opp på podiet, en runde i intervjusonen og et rødt startnummer dagen etter. Alt i alt en fin opplevelse for tour-debutanten, som likevel ønsker å markere seg med reelle resultater hvis han får sjansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KONTRASTER: Vegard Stake Laengens aller viktigste jobb i årets Tour de France er å passe på lille Louis Meintjes, UAEs sammenlagtprospekt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix
KONTRASTER: Vegard Stake Laengens aller viktigste jobb i årets Tour de France er å passe på lille Louis Meintjes, UAEs sammenlagtprospekt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB Scanpix Vis mer

Den solide WorldTour-rytteren fra Asker animerte flere av etappene i fjorårets Giro d’Italia, ved å gå i brudd som virkelig truet feltets sjanser. Nordmannen var også i brudd som gikk helt inn i Vuelta a España. I sin første tour har ikke forholdene ligget helt til rette.

– Årets tour har mange flate etapper for spurterne. Jeg hadde håpet på flere mellomharde etapper, som man kanskje pleier å ha flere av i giroen og vueltaen. Selvsagt varierer det fra år til år, men jeg hadde iallfall håpet på flere slike muligheter. Noen ganger har man litt usikre etapper, der spurterne må kjempe over noen bakker for å få det samlet. Mens her er det ganske mange bankers spurtetapper. Det har vært paddeflatt, lite vind og alle spurterne har freshe bein.

Felt av Stybar

Stake Laengen var imidlertid del av et lovende brudd på den 9. etappen søndag. Da kampen for å komme i brudd startet fra kilometer null, kom UAE-rytteren seg med i en stor gruppe som pilte opp 2.kategorien côte des Neyrolles.

28-åringen lykkes med å komme i et 40-mann sterkt brudd, men på vei ned de våte og farlige veiene på col de Bérentin var uhellet ute for nordmannen.

– Jeg ble påkjørt i en sving av (Zdenek) Stybar. Først ble jeg litt sur på han. Han beklaget seg for å ha mistet bremsene, men det var ganske unødvendig følte jeg. For jeg kjørte egentlig rolig gjennom en u-sving, da han kom i veldig stor fart og kjørte inni meg. Jeg går rett i bakken og brekker bakskiftern, forteller Stake Laengen – som i samme utforkjøring så Eduardo Sepúlveda ligge langs veien, argentineren han delte hus med i Pluvigner for noen år tilbake.

– Det var ingen biler bak og jeg måtte sykle på den ødelagte sykkelen for å komme opp igjen. Jeg hadde ikke annet valg enn å satse enda mer i utforbakken for å komme meg opp igjen til bruddet. Jeg var litt heldig at Thomas Voeckler, Brice Feillu og noen andre var bak der også. Sammen fikk vi jaktet opp bruddet igjen, sier Stake Laengen som kjempet seg tilbake til bruddet med ødelagt gir.

– Da jeg kom opp merket jeg at det hadde kostet en del krefter og motivasjonen til å kjempe videre gikk litt bort. Det var liksom ikke dagen min. Totalt sett ble det en veldig tøff dag og sykkelen jeg fikk etter hvert var ikke helt perfekt innstilt heller.

Farlige veier, dristige ryttere

Stake Laengen kom seg uskadd fra hendelsen med Stybar. Men Jura-etappen som gikk over hele sju kategoriserte fjelltopper – hvorav hele tre var HC-kategorisert – liknet mer og mer en slagmark etter hvert som dagen utspilte seg. På smale, svingete og våte veier nedover falt rytterne som fluer.

Richie Porte (BMC), Geraint Thomas (Team Sky), Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) og Stake Laengens lagkamerat Manuele Mori var blant dagens ofre.

– Det gikk styggfort ned de andre bakkene også, og jeg var ikke med i første gruppe lenger. Det kjøres helt på grensen. Jeg følte nesten det lå folk som hadde veltet i hver bakke. Jeg er bare komfortabel med slik fart hvis det er tørt. Det er nesten 50-50 om det skal gå bra eller ikke. Jeg er nok en av de mer forsiktige i feltet og heller ikke kjempegod teknisk på sykkelen, innrømmer Stake Laengen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.