Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ny krise i Brann

Fortida redder ikke Branns trener

Vålerenga har øynene på Europa 2021. Brann har lukket øynene lenge nok og trenger ny trener.

DETTER ER BRANN 2020: Brann-keeper Håkon Opdal på ryggen etter Vålerengas og Bård Finnes andre straffespark til 2-1 og seier i Bergen. Brann var gode i 20 minutter. Etter det var de ingenting. Det betyr at de var dårlige i 70 minutter. Sjansen er stor for at Lars Arne Nilse ikke trener laget til neste kamp. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
DETTER ER BRANN 2020: Brann-keeper Håkon Opdal på ryggen etter Vålerengas og Bård Finnes andre straffespark til 2-1 og seier i Bergen. Brann var gode i 20 minutter. Etter det var de ingenting. Det betyr at de var dårlige i 70 minutter. Sjansen er stor for at Lars Arne Nilse ikke trener laget til neste kamp. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
  • Brann-Vålerenga 1-2 (1-1)

VÅLERENGA VINNER I Bergen, Dag-Eilev Fagermo tar tilbake tredjeplassen han er frekk nok til ha som uttalt mål, men ingen snakker om det den første helga i august. Når det er krise i Brann, er det krise i Norges nest største by.

Og akkurat nå er det krise i Brann, en forsterket krise også.

Med Vålerenga på Stadion hadde hjemmelaget muligheten til å roe kritikken og misnøyen.

Med 1-2 ble bålet tilført bensin.

DERFOR ER DET ikke Vålerengas framganger som stjeler oppmerksomheten. Det er Branns elendighet. Personifisert gjennom en stadig mer utsatt trener.

En trener som opplever det alle Brann-trenere opplever før eller siden.

Byens vrede.

LARS ARNE NILSEN har ikke gjort det dårlig i Brann. Han har gjort det bra. Han er inne i sin sjette sesong på Stadion. Han har opprykk fra nivå to (2015), sølv (2016) og bronse (2018) som sine beste prestasjoner. Men fordi fotball er ferskvare, og fordi fotballen Brann spiller begynte å nærme seg utløpsdatoen allerede i fjor høst, får ikke Brann-treneren hjelp av åra 2015 til 2018.

På de ti siste serierundene i 2019 scoret Brann fire mål og vant en fotballkamp.

På de tjueen siste kampene i Eliteserien – de ti siste i fjor og de elleve spilt i år inn mot Vålerenga lørdag kveld – hadde Brann vunnet fem.

Nå har de spilt fem på rad uten seier.

DET LEVER IKKE opp til kravene i en by der alle tabellplasseringer mellom tre og fjorten skaper mer sinne og frustrasjon enn noe annet. Brann skal kjempe i toppen eller kjempe for å unngå nedrykk. Midt i haugen klarer ikke byen å samle seg rundt laget.

Paradoksalt nok er det bedre å overleve i siste serierunde, enn å bli nummer ni.

Tre poeng for ny kontrakt i sesongens siste kamp skaper lettelse og glede.

En niendeplass som i fjor er ikke annet enn en påminnelse om knuste drømmer.

ÅTTENDEPLASSEN BRANN HOLDT før Vålerenga forsterkerer elendigheten fra 2019. Selv om avstanden opp til tredjeplassen bare var fire poeng etter elleve kamper forsterker den en trend. Spiralen går nedover, lite er blitt bedre og i Drammen onsdag ble vondt til enda verre.

I slike tider roper Bergen på trenerskifte i Brann.

DET ER MANGE stemmer i et slikt hylekor. Flere av dem verd lytte til. Du har tidligere trenere som har levd og opplevd det Lars Arne Nilsen nå står i. Du har lokale journalister med kompetanse og god innsikt, du har nasjonale eksperter med lange linser inn i problematikken, og så har du blant mange sjåvinister, en tidligere ordfører. Og det er når Trude Drevland (73) blir spurt av VG det virkelig settes ord på hvilke vindmøller Lars Arne Nilsen slåss mot der han prøver å få et haltende fotballag på beina.

Det er når Trude Drevland siteres på «Jeg har nok lenger enn andre ment at vi ikke har rett trener. Det er for defensivt. For lite fart og spenning og for lite offensivt spill» du nok en gang blir påminnet om at bergensere, selv de som er født og oppvokst i Vesterålen, ikke er nordmenn.

De er bergensere.

NÅ ER DET ikke eks-ordføreren som feller Lars Arne Nilsen. Det klarer han selv. Resultatet mot Vålerenga føyer seg bare inn i rekka. Fotballen mot Vålerenga føyer seg inn i rekka. Resultatene og fotballen lever ikke opp til kravene. Dette kan ikke fortsette. Bergensavisene har hintet om det en god stund, seinest etter 1-3 i Drammen, og hva skal klubbens styreleder Eivind Lunde svare nå?

Etter tapet for Strømsgodset ville han ikke svare Bergens Tidende på om Brann-treneren fortsatt hadde tillit.

Oversatt til fotballterminologi er det synonymt med oppsigelse på vent.

INGEN FOTBALLKLUBB KLARER å slå ring om et prosjekt den synes å være skeptisk til. Det er også dårlig nytt for Lars Arne Nilsen. Panikken er i ferd med å spre seg på Brann Stadion. Menigheta, som ikke lenger lar seg overbevise, har slått sprekker og begynt å miste troen. Og når klubben heller ikke klarer å overbevise seg selv om at Lars Arne Nilsen er rett mann, en påstand basert på styrelederens ulne uttalelse etter Branns forrige tap, er det egentlig ingen vei tilbake.

Det er vanskelig å se Lars Arne Nilsen overleve dette.

Der Brann er nå, på kollisjonskurs med supporterne, lokalavisen og byen, er det bare en ny trener som kan slokke bålet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!