- Fortjener å høre det

Halvor Egner Granerud og Norge setter fyr på Hoppuka. - De fortjener å høre hvor bra gjeng de er. For min del er det på sin plass å si takk, sier kommentator Kasper Wikestad, som ble overrasket på sykesenga av hopperne.

RINGSIDE I HOPPUKA: Kasper Wikestad. Foto: Privat
RINGSIDE I HOPPUKA: Kasper Wikestad. Foto: Privat Vis mer
Publisert
  • Hoppuka, første renn, på TV3 og Viaplay klokka 16.30

OBERSTDORF (Dagbladet): Halvor Egner Granerud (26) vant i går kvaliken til det første rennet i Hoppuka. Klokka 16.30 i ettermiddag braker det løs i Oberstdorf i Tyskland.

Kasper Wikestad (47) kommenterer de to første rennene i Hoppuka for rettighetshaver Viaplay. Han er stinn av optimisme på vegne av nordmennene med Granerud og Marius Lindvik i spissen. Samtidig har den rutinerte kommentatoren merket seg noe annet enn bare resultatene:

- Oppmerksomheten de norske hopperne får er veldig fortjent. Men jeg synes de også fortjener å høre hvor bra gjeng de er og hvor gode ambassadører de er for idretten sin. Hvis du skal ta meg som kommentator, så er jobben min å engasjere seg i og la seg rive med av hvordan de gjør det. Og omvendt: Jeg blir skuffet og lei meg hvis de ikke presterer.

IMPONERT: Kasper Wikestad har erfaring fra mange idretter. Men han kan ikke skryte nok av hopperne. Her er han sammen med Halvor Egner Granerud. Foto: Privat
IMPONERT: Kasper Wikestad har erfaring fra mange idretter. Men han kan ikke skryte nok av hopperne. Her er han sammen med Halvor Egner Granerud. Foto: Privat Vis mer

Wikestad fortsetter:

- Det er mye lettere å engasjere seg som kommentator når du jobber med mennesker du ønsker og unner alt godt. Dette er den fjerde Hoppuka jeg kommenterer, og jeg har kommentert hopp i fem-seks år. Helt fra det første rennet i Engelberg i 2017 har jeg opplevd at hopperne har et åpent og inkluderende miljø. Du merker at laget har en veldig sunn kultur. Du ser det på måten de tar imot andre mennesker på, særlig utenforstående.

PÅ JOBB: Her er Viaplay-trioen som sørger for å formidle hopp hjem til Norge. Fra venstre: Reporter Brede Bleiklie Thomassen, hovedkommentator Kasper Wikestad og hoppekspert Andreas Stjernen. Foto: Privat
PÅ JOBB: Her er Viaplay-trioen som sørger for å formidle hopp hjem til Norge. Fra venstre: Reporter Brede Bleiklie Thomassen, hovedkommentator Kasper Wikestad og hoppekspert Andreas Stjernen. Foto: Privat Vis mer

Til Dagbladet forteller Wikestad en historie fra sitt eget privatliv. Han vil ikke at den skal stjele oppmerksomheten fra det overordnede bildet. Men han synes historien sier mye om hopperne. I august og september 2020 lå han på sykehus etter å ha blitt rammet av kreft i tarm og nyre.

- For min del er det på sin plass å si takk. Jeg hadde ikke kommentert så mye hopp da jeg lå på sykehuset. Men alle på laget tok seg bryderiet med å sende meg videohilsen på sykesenga. Jeg synes det sier mye om hva slags folk det er og hvorfor det er utrolig lett å like dem.

Wikestad trekker også fram TV 2-reporter Per Tho Angell som laget videoen sammen med hopperne.

- For å sette det i sammenheng med rennet i dag og de tre neste rennene: Jeg håper folk heier på hopperne og gleder seg med dem. Vi har utrolig mange store hopphelter. Noen av vårt lands største idrettsprofiler kommer fra hoppbakken, påpeker Wikestad.

- Vi har kanskje ikke det helt samme forholdet til mye av det vi hadde før. Jeg tenker på hoppere som Ingolf Mork, Toralf Engan, Roger Ruud og alle sammen. Men de profilene vi har i dag er enormt gode idrettsutøvere og fryktelig gode ambassadører for idretten sin. Jeg håper folk engasjerer seg i hvordan de gjør det i Hoppuka.

SYK: Kasper Wikestad ble rammet av kreft i tarm og nyrer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Wikestad forteller at det går bra med ham i dag etter kreftsykdommen:

- Den fysiske formen er nesten tilbake til der jeg var før sykdommen. Men det er noe jeg må leve med resten av livet. Et par av tingene har fulgt med. Jeg sliter med småpraktiske ting som for eksempel bæring, fordi jeg ble operert i magen. Noe henger igjen. Men i det store og hele har jeg veldig lite å klage på.

Viaplay overtok hopprettighetene etter NRK. Selv om Wikestad er mest opptatt av å snakke opp hopperne, får han selv skryt for jobben han gjør. Hoppfolket er kresne og svært aktive på sosiale medier. For Wikestad har det vært umulig ikke å bli satt opp mot pensjonerte Arne Scheie (78).

LEGENDE: NRKs Arne Scheie var en gigant i hoppbakken i mange år. I dag er han pensjonist. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
LEGENDE: NRKs Arne Scheie var en gigant i hoppbakken i mange år. I dag er han pensjonist. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

- Hva tenker du om å kommentere norsk idretts arvesølv etter Scheie?

- Ærefrykt og ydmykhet er ordene. Scheie holdt på med dette i over 40 år. Han var en institusjon i norsk idrett og er det i norsk TV-historie. Han var en formidler dette landet knapt har sett maken til. Det er enormt store sko.

Men Wikestad understreker:

- Jeg og de jeg har med meg har et veldig stort ønske om å gjøre det på vår måte. Seerne skal merke forskjell på Viaplay og andre kanaler. Vi er en ny formidler. Det er viktig at det er noe annet og ikke det samme som har vært. Det er sikkert en del som ikke liker det. Og så er det sikkert andre som synes det er positivt. Hvis du skal kopiere noen andre, blir det aldri noe annet enn en billig kopi. Du må være deg selv for at det skal bli bra.

TESTER BAKKEN: Kasper Wikestad prøver seg som hopper med Robert Johansson og Halvor Egner Granerud som tilskuere. Foto: Privat
TESTER BAKKEN: Kasper Wikestad prøver seg som hopper med Robert Johansson og Halvor Egner Granerud som tilskuere. Foto: Privat Vis mer

Mange har vært bekymret for hoppsportens framtid. Skiftende TV-kanaler, snøfattige vintrer, dårligere rekruttering og norske hoppere som mangler sponsorer er blant elementene.

- Det er ganske komplekst, sier Wikestad, som likevel ikke ser noen umiddelbare farer.

- Hoppsporten blir mer og mer en idrett hele året med den teknologien som er nå med plastbakker. Du blir mindre avhengig av snø for å bedrive idretten.

Han påpeker:

- Du ser kvaliken i Oberstdorf med nesten 20.000 tilskuere og et fantastisk liv. Hopp lever i beste velgående, også utover Polen. Hvis folk får opp øynene for den fantastiske gjengen som forsvarer de norske fargene, tror jeg hopp vil engasjere veldig mange mennesker.

I ettermiddag braker det løs. Hoppuka arrangeres for 71. gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer