Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Fortjener ny sjanse

KUOPIO (Dagbladet): I kommentatorboksen sitter skandaletreneren Kari Pekka Kyrrö. I løypa løper Harri Kirvisniemi som smører for skifabrikken Karhu. Og neste sesong står trolig Jari Isometsä på startstreken igjen. I Finland snakker man fortsatt lavt om dopingskandalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Finnene er fortsatt dypt preget av dopingskandalen under Lahti-VM i februar. De skyldige har fått sin straff av Det internasjonale skiforbundet, men fortsatt er det ingen som vet nøyaktig hva som skjedde. Usikkerheten, ryktene og skammen preger fortsatt det finske langrennsmiljøet.

I bua til Finlands P4, Radio FM, sitter Kari Pekka Kyrrö og kommenterer langrenn.

- FIS stengte meg ute på livstid fra å jobbe som skitrener. Dette er mitt levebrød nå, sier Kyrrö.

Hovedmannen

Han har blitt pekt ut, og straffet, som hovedmannen. Alle tror at Kyrrö var øverste ansvarlig for at seks finner ble avslørt med Hemohes i blodet.

- Var det du som sto bak, eller har du frivillig gått med på å bli den offentlige syndebukken? spør vi.

Kyrrö ser tomt ut i lufta. Sukker før han svarer:

- Det spiller ingen rolle. De som ble tatt, er dømt og utestengt. De har fått sin straff. Man kan ikke behandle mennesker som kriminelle.

UTESTENGT: - Mange kvelder har jeg foldet hendene og bedt til Gud om en rein idrett der alle stiller med like vilkår, sier den tidligere treneren for det finske landslaget, Kari Pekka Kyrrö. Nå jobber han som langrennskommentator for Radio FM i Finalnd.Foto: BJØRN LANGSEM
UTESTENGT: - Mange kvelder har jeg foldet hendene og bedt til Gud om en rein idrett der alle stiller med like vilkår, sier den tidligere treneren for det finske landslaget, Kari Pekka Kyrrö. Nå jobber han som langrennskommentator for Radio FM i Finalnd.Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Hva mener du?

- Hva løperne eventuelt har gjort før de ble tatt i Lahti, er uinteressant. Hadde en av dem brukt EPO tidligere i karrieren, så hadde han ikke fått lengre straff enn to år uansett ved å innrømme det. Hvorfor skulle man da grave mer i en historie når man allerede er blitt straffet? sier Kyrrö.

- Har ryddet opp

Den finske skipresidenten Paavo M. Petäjä misliker tydelig at Kyrrö er tilbake i miljøet.

- Ingen vet hele sannheten. Den er det kanskje bare de to legene som vet, sier han til Dagbladet.

Petäjä er advokat, og har jobbet med å få en rettslig høring rundt dopingsaken.

- Løperne vil ikke stå fram i retten. Og vi kan ikke tvinge dem. De har akspetert sin straff og fått sin utestengelse. Mer enn det kan ikke vi gjøre.

Petäjäs budskap er likevel klinkende klart.

- Vi har ryddet opp. Det systemet som var i vinter, er borte. Det er slutt på doping.

Petäjä håper at de løperne som ble tatt kommer tilbake.

- Jeg håper at Isometsä kommer tilbake neste år. Mika Myllylä gjør neppe comeback. Skulle han likevel gjøre det, så er også han velkommen. Det samme er de to damene.

Kyrrö er enig.

- Selvsagt skal løperne tilbake når har sonet sin straff. Alle har rett til en ny sjanse.

Kyrrö er svært opptatt av rettferdighet. Han har flere ganger antydet at andre nasjoner også har brukt doping.

- Jeg har aldri beskyldt noen for å dope seg. Jeg er ikke så dum å hevde at nordmenn eller andre doper seg så lenge de leverer negative prøver.

- Rein idrett

- Men jeg vil forsvare min rett til å stille kritiske spørsmål til systemet. Publikum har krav på å føle seg trygge på at ingen er dopet når åtte nordmenn går fortere enn alle andre.

Han trekker fram arbeidet til den norske legen Jim Stray Gundersen som svært positivt.

- Da blodtestingen ble innført på nittitallet, skjønte jeg ikke hvorfor de gjorde det. Mitt problem som trener for de finske damene var at blodverdien til jentene gikk ned hver gang vi trente hardt. Men i ettertid har jeg forstått at det var løpere fra andre nasjoner som legitimerte at blodverdiene ble målt. Hvis noen graver i dette, vil de sikkert finne interessante ting, sier Kyrrö.

- Finnes det fortsatt doping i langrenn?

- Vet ikke. Jeg er sikker på at den er den reineste idretten i verden i dag. Mange kvelder har jeg foldet hendene og bedt til Gud om en rein idrett der alle stiller med like vilkår.

Normalt liv

Harri Kirvisniemi forsvarer sin gamle sjef. Han er den eneste dopingtatte utøveren som er aktivt med i verdenscupsirkuset, som servicemann for en finsk skifabrikk.

- De to første ukene etter avsløringen var harde. Siden har livet mitt vært som normalt, sier Harri.

Der vi sitter i serveringsteltet på stadion, kommer det stadig mennesker bort til ham. Noen skal ha autografer, andre spør om gode råd.

- De fleste er hyggelige. Sier at de har sympati med meg. Folk får tro hva de vil om meg. Jeg har lagt bak meg det som skjedde i Lahti.

- Denne saken er overfokusert. Man kan drepe mennesker uten at det blir skrevet ei linje om det i avisene. Men om mennesker vil dømme meg eller Kari Pekka Kyrrö som kriminelle på linje med Osama bin Laden, så må de gjerne gjør det, smiler Harri før han forsvinner ut i skogen igjen.

UTESTENGT: - Mange kvelder har jeg foldet hendene og bedt til Gud om en rein idrett der alle stiller med like vilkår, sier den tidligere treneren for det finske landslaget, Kari Pekka Kyrrö. Nå jobber han som langrennskommentator for Radio FM i Finalnd.Foto: BJØRN LANGSEM
Hele Norges coronakart