- Fortjent, gullgutten min!

Bjarte Engen Vik HAKUBA (Dagbladet): - Dette gullet har du ærlig fortjent, jublet mamma Edel Engen Vik, og ga gullgutten sin en varm seiersklem etter parademarsjen i den steintøffe langrennstraseen i Hakuba. Også opp gjennom åra har OL-mester Bjarte Engen Vik (26) overvunnet mange motbakker, både i langrennsløypa og dagliglivet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Som junior slo han skuldra ut av ledd i hoppbakken, og pådro seg en flere brudd. I 1990 fikk Bjarte kyssesyken, som satt i et år. Under junior-VM året etter kollapset han i langrennet. I ettertid har vi fått bekreftet at det skyldtes etterdønninger av kyssesyken, sier mamma Edel Engen Vik til Dagbladet.

Etter kollapsen for sju år siden trodde ikke OL-mester Bjarte Engen Vik at han noen gang kunne bli en god idrettsutøver.

- Han holdt på å gi seg, men kom heldigvis på andre tanker. Skisporten var det artigste han visste, derfor ville jeg ikke at han skulle slutte med en dårlig følelse. Med så mye tilbakelagt motgang, var det ekstra gledelig med gårsdagens OL-gull, sier Edel Engen Vik.

Mange fall

Fem år gammel tok OL-mesteren fra Bardufoss sin første premie, i et klubbrenn i Heggeliabakken. Han falt mye de første åra i hoppbakken, men bare børstet av seg snøen og satte utfor igjen. 19 år gammel vant han junior-NM.

I 1990 fikk han den første internasjonale gullmedaljen, i lag-VM sammen med Trond Einar Elden og Halldor Skard. De siste åra har det stort sett bare gått framover: Bronse i OL på Lillehammer 1994, VM-sølv i Trondheim i fjor, OL-gull i Hakuba i går.

- Men flere OL-gull blir det ikke på meg. Jeg skal satse et år til, da er det slutt på idrettskarrieren. Ramsau-VM 1999 blir mitt siste internasjonale mesterskap, sier Bjarte Engen Vik.

Operasjon overtalelse

Landslagsledelsen vil at OL-mesteren skal vente med å legge opp til etter OL i Salt Lake City år 2002.

- Bjarte kan være på topp også etter årtusenskiftet. Vi kommer til å gjøre alt for at han skal satse videre, og håper han forandrer beslutningen om å gi seg etter Ramsau-VM, sier landslagssjef Ivar Stuan.

Langrennet i går kunne OL-mesteren gjort unna enda raskere, men på sisterunden bare surfet han inn gullet.

- Da var jeg forsiktig, for ikke å falle. Hadde det vært nødvendig, kunne jeg nok presset ned tida med både 15 og 20 sekunder, sier Bjarte Engen Vik.

Topp spesialhopper

Hoppingen sikret ham gullet.

- Bjarte er en av Norges 10 beste skihoppere. Han kunne gjort det skarpt også som spesialhopper, sier landslagssjef Trond Jøran Pedersen.

OL-mesteren fra Bardufoss har 130 meter som rekord både på plast og snø (Oberhof og Lillehammer), og vil gjerne pynte på den lengden i skiflyging.

- Jeg har lyst til å hoppe i Vikersund, men vet ikke om jeg har nerver til det, sier Bjarte Engen Vik.

Uansett må skiflygingsdebuten vente til neste vinter.

Etter OL går ferden til nye verdenscuprenn i Sapporo.

- Neste mål nå er å ta et nytt OL-gull i lagkonkurransen. Deretter sikter jeg meg inn på å vinne verdenscupen. Uansett er jeg strålende fornøyd med vinteren.

- Da jeg skled over mål i Hakuba, var det største målet nådd, sier Bjarte Engen Vik.

GAMLEKONGEN: Fred Børre Lundberg vant OL-gull på Lillehammer for fire år siden. I går serverte han seierskaka til Bjarte Engen Vik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer