Fortrenger frykten for fiasko

Landslagssjef Åge Hareide tillater ikke seg sjøl tanken på en mislykket høst. Han vil ikke spre angst blant spillerne og gjør alt han kan for å framstå som sikkerheten sjøl.

HOSLE (Dagbladet): I går samlet Åge Hareide troppen sin til den første treninga foran landskampene mot Slovenia og Skottland. Norge har ikke scoret mål i en obligatorisk kamp siden Alexander Ødegaard løp inn 3-0 hjemme mot Slovenia 13. oktober i fjor. Siden har det blitt 0-0 mot både Moldova og Italia. Norge behøver ikke score på lørdag i Slovenia heller. 0-0 for tredje gang på rad kan være et godt resultat. Det er langt viktigere å unngå tap enn å vinne kampen. Med uavgjort har Norge fortsatt grep om andreplassen i pulja som gir to playoffkamper om VM-billett seinere i høst. Men Hareide verken vil eller tror at spillerne tenker slik.

-  Nei, det tror jeg ikke. Vi har nettopp snakket gjennom den biten der.

-  Tør du å tenke på et worst-case-scenario?

-  Nei, jeg tror jeg blir veldig rotete i skallen om jeg begynner å tenke slik. Da blir man fort skremt og får angst. For meg er det viktige å ha planen klar for hvordan vi skal spille slik at spillerne presterer optimalt i de rollene de får.

Har laget klart

Hareide benekter kategorisk at tanker om at VM-plassen kan ryke, av og til sniker seg inn. Sjøl har han kontrakt til 2008 og planlegger som han sier «alltid med suksess».

-  Jeg vil ikke stresse den situasjonen der. Vi skal forberede oss godt. Vi må ikke overfokusere dette.

-  Det er utrolig viktig at vi har klare tanker og strategier for å skape sikkerhet før vi går inn i denne kampen, sier han.

Det gjør Hareide blant annet slik:

-  Jeg kommer til å snakke med folk en og en, også i lagdeler, og jeg kommer til å gi spillerne laget internt veldig tidlig. Jeg har laget klart og vil ha strategien helt klar veldig tidlig på hvordan vi skal slå Slovenia, sier han.

Hjemmekampen mot Slovenia i fjor høst var den beste i Hareides tid som sjef. John Carew scoret sitt eneste mål så langt i VM-kvaliken, og Norge lyktes med planen:

-  3-0 hjemme var en positiv opplevelse, men vi kan ikke hvile på den kampen. Vi må ha arbeidskapasitet og vilje til å straffe dem når vi erobrer ballen. På Ullevaal var det akkurat dette som skilte Norge og Slovenia, sier han.

Overganger avgjør

Han tror kontringsspillet blir avgjørende i Celje lørdag.

-  Vi må være veldig konsentrerte på vårt eget overgangsspill nede i Slovenia, men hjemme mot Skottland neste onsdag må vi tvert imot passe oss for å få kontringer mot oss. Skottland spiller 5-4-1, mens Slovenia spiller 4-4-2 med diamantformasjon på midten, sier han.

Fikk gode svar

Spill mot diamantformasjon fikk Norge bryne seg mot på Ullevaal mot Sveits 17. august. Det gikk som kjent dårlig (0-2).

-  Jeg sa etter kampen at jeg fikk flere spørsmål enn svar, men jeg fikk også en hel del svar, sier Hareide.

Trolig kommer han nå til å bruke forskjellige spillere på midtbanen mot Slovenia og Skottland. Hareide vil porsjonere ut løpskraften til unge Hæstad/Grindheim mot rutinen til garvede Andresen/Svindal Larsen.

-  Slovenia kommer til å spille på samme måte som Sveits, og mot Sveits fikk jeg en del svar på å spille mot lag som ligger i diamantformasjon i 4-4-2. Da fikk jeg også avslørt en del svakheter en del av våre spillere kan ha ved å spille på den måten vi gjorde. Det får vi nå justert inn, sier han.

Teknisk konsentrasjon

Og utdyper:

-  Konsentrasjonen må være på topp blant spillerne taktisk, men like mye teknisk. Det handler om ikke å slurve bort ballen i ugunstige situasjoner. Vi må ikke slippe markeringer etter dødballer og være veldig skjerpet, ikke minst etter egne dødballer.

De stygge feilene som ble gjort på defensiv dødball mot Sveits, kommer Hareide til å fokusere minst mulig på:

-  Jeg må bygge opp enkeltspillere i forhold til det de kan, og ikke i forhold til feilene de gjør.

Vi må jobbe med det vi vet vi er gode nok til å gjennomføre. Det blir min oppgave fram til kampen.

SELVSIKKER: Sol - med et par truende skyer rundt landslagssjef Åge Hareide. Et ganske godt værvarsel foran kommende VM-kvalkamper.
HÆRFØREREN: Dagbladet presenterte Hareide som en hærfører før kampen mot Italia i juni.