Fortsatt en å se opp til

LANAKEN (Dagbladet): Kjetil Rekdal har vært med på alle Norges fotballtriumfer på 90-tallet, bortsett fra den største. Men det gjør ham ikke mindre viktig i et landslag som i øyeblikket preges av lykkelige motsetninger: knalltøff konkurranse og fullkommen harmoni.

Rekdal er det viktigste symbolet på motsetningene. Mer enn noen gang må han stå fram med sin profesjonalitet - ikke som superreserve mot Mexico, tremålsscorer mot Ungarn eller straffeskytter mot Brasil.

Men som en anonym reserve, utenfor kameraenes fokus og journalistenes konstante oppmerksomhet.

  • Han har havnet i en uvant utfordrerposisjon på et landslag som har stor suksess.
  • Han skal være egoist og spille seg inn på laget.
  • Samtidig har han et stort ansvar for å opprettholde harmonien i troppen.

Utfordringen deler han naturligvis med alle, men mest med de åtte- ti andre som til enhver tid befinner seg blant reservene. Men for de øvrige er ikke kontrasten fra tidligere sluttspill like stor.

Derfor blir Rekdals evne til balansegang ekstra viktig den nærmeste tida.

Kjefting

På gårsdagens trening kunne vi både se og høre at han har en annen rolle enn tidligere. Rekdal måtte igjennom en knallhard økt sammen med resten av reservene, samtidig som startelleveren mot Spania koste seg med fotballtennis.

Fra fotballtennis-arenaen hørtes bare latter og skrål - og ingen pålegg eller justeringer fra øverste sjefshold.

Fra fotballbanen hørtes banning, kjefting og knotter mot leggskinn. Alt sammen under oppsyn av Nils Johan Semb og hans to assistenter.

I form

Men Rekdal ser ut til å takle utfordringen med imponerende disiplin.

  • Han jogget uberørt tilbake etter en knallhard duell med Vidar Riseth, mens Riseth bannet og sparket ballen til skogs.
  • Og han endte opp med et smil rundt og munnen og en vennskapelig hånd til sin hardeste konkurrent, Ståle Solbakken, etter en liknende duell der begge ble liggende igjen i gresset.

Rekdal er det viktigste symbolet på de suksessfaktorene som ligger gjemt bak alt det åpenbare som handler om førsteelleveren i dette EM. Men det likner ikke ham å leve et fotball-liv utenfor begivenhetenes sentrum.

Og Semb har registrert det samme som oss andre den første uka av EM:

Rekdal har trent seg i form. Kanskje tidsnok til å oppleve nye store øyeblikk også banen.

oivind.monn-iversen@dagbladet