Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fortsatt et perfekt kupp

Uansett utfall av saken mot Morgan Andersen, er historien om John Obi Mikel fortsatt det perfekte fotballkupp.

Det er stille i sal 227 i Oslo Tingrett, men likevel er det vanskelig å høre dommer Torjus Gard lese tiltalebeslutningen mot den tidligere Lyn-direktøren Morgan Andersen for dokumentforfalskning og falsk anmeldelse.

Dommeren er en svært lavmælt mann, og han starter dagen på bortebane. Etter noen forsiktige spørsmål om sportens organisering og forklaring på noen faguttrykk, blir det store dommerbordet borte ved vinduet fylt opp av ulike hjelpeskrift som aktoratet og forsvareren har gjort ferdig for Gard og meddommerne.

Akkurat det vender retten seg nok til i løpet av de åtte dagene som er satt av til forhandlingene, men ellers trenger resten av oss å få det inn med teskjeer:Uansett utfall av saken mot Morgan Andersen, er historien om John Obi Mikel fortsatt det perfekte fotballkupp.

FOR det store regnskapetskrives fremdeles med tall og ikke med bokstaver, og der er Mikel forlengst på plass i startoppstillingen til Chelsea med mer enn høy lønn, Manchester United har fått sine rause overgangspenger, FC Lyn både med og uten AS i navnet står bokført med en inntekt på 50, 60 millioner for handelen og det har både rent og dryppet på sportens mange mellommenn, fiksere og mindre eller overhode ikke troverdige advokater.

I løpet av dagen skal en av disse, forsvarer Cato Schiøtz, illudere hvordan de fleste av oss helt hverdagslig bruker to penner om hverandre når vi signerer kontrakter, men ennå er dette absolutte komiske høydepunktet i en ellers nitrist sak bare en vill tanke i stjerneadvokatens hode.

Derfor står den ellers så muntlige Morgan Andersen i stiv givakt foran dommeren, nyklippet i hvit skjorte og vet ikke helt hva han skal svare på spørsmålet om han har noen personlig formue.

For dette er jo noe mye mer enn en personlig sak.

MORGANS problem er at det kun er det personlige som er oppe til doms:

PROBLEMET: Morgan Andersens problem er at det kun er det personlige som er oppe til doms, skriver Esten O. Sæther. På bildet er tidligere Lyn-spiller John Obi Mikel (t.h.), nå i Chelsea, i duell med Vikings Andre Danielsen. Foto: ALF OVE HANSEN/SCANPIX
PROBLEMET: Morgan Andersens problem er at det kun er det personlige som er oppe til doms, skriver Esten O. Sæther. På bildet er tidligere Lyn-spiller John Obi Mikel (t.h.), nå i Chelsea, i duell med Vikings Andre Danielsen. Foto: ALF OVE HANSEN/SCANPIX Vis mer

Var det han som forfalsket en eller flere av de mange forskjellige kontraktene som regulerte Mikels proffspill for Lyn?Anmeldte han med overlegg Mikels agent John Shittu for noe han visste at nigerianeren ikke kunne ha gjort?

Svarene fra Oslo Tingrett kommer i løpet av noen uker, og i mellomtida blir både tingdommer Gard og hans to meddommere bedt av aktor Svein Holden om ikke å forgape seg i utsikten:

- Saken åpner vinduene for mange interessante problemstillinger, men rettens medlemmer bør ikke se for langt ut, sier Holden i starten på innledningsforedraget sitt.

Det er en avgjørende presisering for å bli med på påtalemyndighetenes lille del av denne store globale fotballhandelen.

FOR DER aktoratet kommer til å konsentrere seg om sider som systematisk ble erstattet i de ulike kontraktene og terpe på at initialene MA (Morgan Andersen) og OJ (John Shittu) beviselig ble skrevet med ulikt sort og blått blekk, kommer forsvaret både til å åpne alle vinduene og hoppe ut av de fleste av dem.

Ifølge Cato Schiøtz har bare eks-direktør Morgan Andersen dumpet opp i det forsvareren betegner som et «høydramatisk» internasjonalt spill der fotballkapitalen og dens mest sleipe lakeier, Rune Hauge og John Shittu, er de som egentlig flytter brikkene. Der Morgan har forvillet seg inn i denne historien, blir kontraktsidene byttet om ved feiltakelser og skjemaer enten limt sammen av Shittu på kjøkkengulvet hjemme eller undertegnet med hender som naturlig holder penner med forskjellig farge:

- Det er til de grader gal person som sitter tiltalt i salen her, avslutter Schiøtz.

Akkurat der er han midt i sakens kjerne uansett om forsvaret når fram med taktikken sin eller ikke.

image: Fortsatt et perfekt kupp

For Mikel-saken forblir dessverre det perfekte fotballkuppet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media