STILLSTAND: Petter Northug og Norges Skiforbund er fortsatt ikke enige om en avtale for neste sesong. Fristen er stadig "så snart som mulig". Foto:Thomas Rasmus Skaug
STILLSTAND: Petter Northug og Norges Skiforbund er fortsatt ikke enige om en avtale for neste sesong. Fristen er stadig "så snart som mulig". Foto:Thomas Rasmus SkaugVis mer

Fortsatt ingen Northug-avklaring i skiforbundet: - Det er opp til Petter nå

Avtalen bør på plass «så snart som mulig».

(Dagbladet): Forrige gang Norges Skiforbund møtte Team Northug for å snakke om den kommende langrennssesongen, ble partene enige om å fortsette samtalene etter sommerferien.

- Grunnlaget for gode samtaler etter ferien er lagt, sa daværende langrennssjef Åge Skinstad etter møtet mellom partene i Trondheim.

Siden da har ingen diskutert den avtalen som ifølge Norges Skiforbund og skistyret må være på plass for at Petter Northug skal få gå verdenscup kommende sesong.

- Vi avventer fortsatt en endelig avklaring med Petter, bekrefter leder av langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, overfor Dagbladet.

Juni-vedtaket
Helt siden Petter Northug valgte å stå utenfor landslaget for heller å satse på egen hånd har det vært konfliktfylte sesongoppkjøringer mellom ham og skiforbundet. Forrige sesongs unntaksavtale skulle i utgangspunktet være umulig kommende sesong, men etter Northugs fire VM-gull fra Falun snudde skistyret også der.

I midten av juni bestemte skistyret seg for å tilby Northug en blåkopi av avtalen han fikk før VM-sesongen, samtidig som de satte ned et utvalg som skulle se på framtidas landslagsmodell.

- Dette vil gjøre at enkeltsaker, slik som Petter sin, ikke blir like krevende, sa skipresident Erik Røste da, og ga samtidig beskjed om at årets Northug-avtale skulle raskt på plass om den skulle bli noe av.

Det var altså i juni.

Nå kan det virke som om årets avtale blir minst like krevende å få på plass som den har vært de foregående årene. Målet om en rask avklaring er i ferd med å bli et svært relativt begrep.

Northugs initiativ
- Når skistyret ga langrennskomiteen mandat til å tilby Petter en tilsvarende avtale som den han hadde i fjor lå det også en føring om at dette skulle skje "så snart som mulig". Med bakgrunn i dette kan ikke dette dra ut så veldig langt utover høsten, sier Skogstad i langrennskomiteen nå.

- Har dere avtalt et møte for å få det avklart?

- Nei, avtalen fra i fjor er det vi har mandat til å tilby. Vi har oversendt tilbud om dette, og avventer inntil videre et endelig svar.

- Så initiativet må komme fra Northug nå?

- Ja, det er Petter som til slutt må ta avgjørelsen om han vil takke ja eller nei til en avtale tilsvarende den vi hadde i fjor.

Det er med andre ord ikke så stort som for dialog som det Skinstad skisserte overfor Dagbladet før sommeren. Petter Northugs manager, Are Sørum Langås, har overfor Dagbladet sagt at det naturlige er å sette seg ned for å finne en langsiktig løsning.

Northug har blant annet friplasser i ski-VM i Lahti i 2017 som regjerende mester, men om Northug får den samme avtalen enda et år er blant annet avhengig av hva utvalget skiforbundet nedsetter kommer fram til.

- Jeg har ikke noen kommentar til prosessen akkurat nå, det får vi heller komme tilbake til, sier Sørum Langås til Dagbladet.

- Når da?

- Dialogen rundt det får bli mellom oss og skiforbundet.